Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Mästerskap och turneringar

Det nationella tävlingsutbud i beachvolley utgörs i huvudsak av tävlingssystemet Swedish Beach Tour (SBT), där hundratals rankinggrundande tävlingar på olika nivå arrangeras året om. SBT kompletteras av Beachvolley-SM - den maffiga mötesplatsen som årligen samlar den svenska beachrörelsen för en underbart intensiv tävlingsvecka där nya mästare koras varje dag i en mängd olika klasser.

Tävlingsutbud och anmälningar
Beachvolleyåret är indelat i tävlingsperioder och i Säsongskalendern samlas information och anmälningssidor om alla tävlingar - både Swedish Beach Tour, SM-tävlingar och andra officiella turneringar som Svenska Volleybollförbundet beviljat tävlingstillstånd för. Klicka in i Säsongskalendern nu och se vilka tävlingar som finns att anmäla sig till! Länk till annan webbplats.

Nedan har vi samlat information om både SBT och Beachvolley-SM, samt vad man som spelare behöver göra för att få delta.

SWEDISH BEACH TOUR (SBT)

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär.

SBT:s elittour har en egen hemsida på www.swedishbeachtour.se!

Alla tävlingar och anmälningsidor finns i säsongskalendern som hittas här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Här är en snabbguide om vad som behövs för att kunna anmäla sig:

  1. För att kunna tävla i beachvolley behövs en licens som upprättas av en förening. Hitta din närmaste förening här och kontakta dem för upprättande av licens.
  2. Hitta en spelpartner och anmäl dig.
  3. Har du ingen spelpartner går det att i anmälan ange att du söker en partner. På så sätt kan du hitta nya beachvolleyvänner!

SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för spelaren, där svårighetsgraden stegras ju högre nivå man tävlar på. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå.

Kort om varje tävlingsnivå:

  • SBT 1*: Instegsnivån för nya spelare som hittat till världens bästa idrott. Tävlingen avgörs på en dag, vanligtvis på 2-8 planer beroende på antalet deltagande lag. Lagen som deltar får ha ett maxantal på 60 poäng. Lagen tar plats i tävlingen baserat på anmälningstid, dvs "först till kvarn".

  • SBT 2*: Glada motionärer och unga spelare med ambitioner spelar här. Tävlingen avgörs på en dag, vanligtvis på 2-8 planer beroende på antalet deltagande lag. Lagen tar plats i tävlingen baserat på anmälningstid, dvs "först till kvarn".

  • SBT 3*: Här hittas både framtidens stjärnor, erfarna beachvolleyrävar med gott om trix och ess i rockärmen, samt spelare som står med ena foten i den svenska beachvolleyeliten. Tävlingen avgörs under en och samma dag. Lagen tar plats i tävlingen baserat på lagets rankingpäng.

  • SBT 4*: Här tävlar svensk dam- och herrelit om prispengar och stora mängder rankingpoäng framför publik på inramad centercourt med DJ. Tävlingen avgörs under två speldagar.

  • SBT 5*: Här gör Sveriges bästa spelare upp om titlar och ära. Högre rankingpoäng och prispengar står på spel. Tävlingen avgörs under 2-3 speldagar och spelas på en arena med smyckad centercourt med läktare och DJ.

Många rankingpoäng är givetvis inget måste för att få vara med i tävlingar på SBT, men för den som vill utmana sig själv, se hur långt man kan nå och kanske till och med satsa mot svensk eller internationell elit är det dock viktigt att samla på sig så många poäng som möjligt. Det är nämligen nyckeln för att ta sig uppåt i tävlingssystemet. Ju fler rankingpoäng man plockar på sig, desto bättre placerar man sig på Sverigerankingen. Och ju högre man placerar sig på Sverigerankingen, desto större och mer prestigefulla tävlingar kan man delta i. Spelaren kan endast räkna det bästa resultatet (högst poäng) från en tävlingsperiod. Tävlingsperioderna är olika långa. Under sommaren är en TP en vecka medan under vintern kan en TP vara flera månader.

Alla spelare med licens och föreningstillhörighet är välkomna att delta tillsammans med en spelpartner. Tävlingssystemet ger alla utövare möjlighet att delta anpassat utifrån egen nivå och ambition. Instegsnivån välkomnar nybörjare och glada amatörer. I takt med att man samlar på sig mer rankingpoäng kan man delta i tävlingar på högre nivå, som erbjuder större utmaning men också större belöning i form av mer rankingpoäng. På den här sidan finns information om licenser.

Inom ramen för SBT tävlar spelare och lag om rankingpoäng som man samlar för att kunna klättra i tävlingssystemet. Poängen samlar man individuellt, men man tävlar alltid i lag tillsammans med en spelpartner. Till varje ny tävling bestämmer man själv vem man vill spela med.

Tack vare Sveriges beachvolleyhallar arrangeras tävlingar året runt, men turneringsutbudet är av naturliga skäl som störst under sommarhalvåret när vi kan kliva ner i sanden på stränder och i parker. Till och med på torg och i stadskärnor spelas det då beachvolley, när Sveriges främsta spelare gör upp om ära, prispengar och rankingpoäng på den svenska elittouren. Beachvolleyåret är indelat i tävlingsperioder, de aktuella perioderna fins i dokumentbanken.

Att tilldelas Wild Card ger lag som inte är kvalificerade via rankingpoäng en möjlighet att få delta i huvudturneringen.

Wild card kan sökas till tävlingar från SBT 3* och uppåt.

Vid SBT 3* söks wild cardet direkt till arrangörsföreningen medans vid SBT 4*-5* skickas mejl med motivering till wildcard@volleyboll.se senast innan deadline för tävlingen.

1) Skicka din WC-ansökan till wildcard@volleyboll.se med fullständiga namn, vilken tävling du ansöker för samt en motivering till varför du söker WC.

2) SVBF genomför en urvalsprocess och tar beslut om WC.

3) Laget/lagen som eventuellt beviljas WC presenteras i startlistan när den kommuniceras.

Beachvolley-SM är den årliga mötesplatsen för hela beachrörelsen, som samlas i tusental för en fullspäckad tävlings- och evenemangsvecka där nya mästare koras varje dag i över 30 klasser; bland ungdomar, veteraner och seniorer.

När spelas Beachvolley-SM?
Beachvolley-SM spelas 2024 under vecka 31 mellan28 juli - 4 augusti på Tylösand.

Vem får tävla i Beachvolley-SM?
Alla som har tävlingslicens får tävla i beachvolley-SM. I merparten av klasserna är det de högst rankade lagen som tar plats i tävlingen. I ungdomstvlingarna är det istället först till kvarn som gäller.

Hur anmäler jag mig till Beachvolley-SM?
På denna sida listas alla klasser och anmälningssidor. För att kunna anmäla sig måste spelaren ha en aktiv beachvollelicens samt inneha rätt ålder (vid veteran och ungdomstävlingar)

Läs mer om nästkommande Beachvolley-SM här!


King & Queen of the Court är fyllt av action och spänning. Jämfört med traditionellt matchspel är spelformen snabbare och spelas på tid. Flera lag deltar i en och samma match och tävlar om att samla ihop så många poäng som möjligt i varje omgång. Lagen som samlar ihop minst antal poäng varje omgång slås ut efter hand.

SM i Queen & King of the Court 2023

Datum: 27-28 juli
Plats:
Tylösand
Arrangör:
BeachTravels
Länkar:

I klubblags-SM får alla medlemsföreningar delta förutsatt att de kan ställa upp med klubblag som uppfyller kraven i tävlingsbestämmelserna. Varje förening får ställa upp med ett klubblag per tävlingsklass, dvs ett på damsidan och ett på herrsidan, där varje klubblag består av 4 licensierade spelare och max två coacher.
Klubblags-SM avgörs i samband med Riksidrottsförbundets SM-vecka.

Klubblags-SM

Kvalet:
Datum: 25-26 maj
Plats:
The Beach, Stockholm
Arrangör:
08 Beachvolleyclub
Anmälan: https://www.profixio.com/app/kval-till-klubblag-sm-beachvolley-2024 Länk till annan webbplats.

SM
Datum:
28-30 juni
Plats:
Lögastrand, Västerås
Arrangör:
Västerås VBK

Länkar:
Anmälan Klubblags-SM 2024 Länk till annan webbplats.
Så avgörs Klubblags-SM 2024 - Frågor & Svar Länk till annan webbplats.
Uppdaterade tävlingsbestämmelser beachvolley Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets officiella sajt för SM-veckan Länk till annan webbplats.
Västerås Stads eventsajt Länk till annan webbplats.

Sponsorer