Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Challenger Cup: Sverige utslagen efter förlust mot Belgien

Efter sitt enormt framgångsrika Golden League-äventyr har Sveriges volleybolldamer gett sig själva chansen att kvala till världens mest prestigefyllda volleybollturnering, VNL. Nu tog det stopp redan i kvartsfinalen efter en förlust i tre raka set mot Belgien.
– Sverige spelade framför allt mot sig själv, kommenterar expert Andrea Jacobsson i SVTs livesändning.

Foto: Volleyball World.

VOLLEYBALL CHALLENGER CUP

Kvartsfinal | Manila, Filippinerna

BELGIEN 3–0 SVERIGE
Setsiffror: 25-16, 25-23, 25-22
Bästa poängplockare i Sverige: Anna Haak, 15
Statistik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Se matchen i repris på SVT! Länk till annan webbplats.
________________________________________________________________________________________________________________

Sverige mot Belgien - redan för tredje gången denna sommar gjorde de två lagen upp mot varandra, idag i kvartsfinalen av Challenger Cup på Filippinerna. Idag var förutsättningarna dock annorlunda, både Belgien och Sverige saknade tunga spelare i startsexan som resulterade i en helt annan matchbild. Det handlade om bredden, inte spetsen.

Matchen inleddes jämnt mellan världsnummer 13 (Belgien) och 24 (Sverige), där unga talangfulla Paulina Lindberg, istället för Isabelle Haak, klev in på högerpositionen där hon hade stora skor att fylla. Efter en bra start började Sverige göra några enkla egna misstag, vilket tillät Belgien att rycka ifrån och vinna första setet med 25-16.

I andra setet hade Sverige greppet en liten stund, innan man släppte in Belgien igen som vände och vann med 25-23. Små marginaler gjorde skillnaden och Sverige hade svårt att ta poäng när man hade läget.

Även i tredje setet var Belgien det bättre laget från början och gick segrande ur matchen på fjärde matchbollen. Volleybollexpert Andrea Jacobsson kommenterar i SVT:
– Det var ett splittrade lag på planen, och man kom inte upp i nivån som vanligt. Sverige spelade framför allt mot sig själv idag.

Alexandra Lazic kommenterar efter matchen i intervjun på SVT:
– Det är alltid jobbigt att förlora, framför allt när vi vet att det låg ganska mycket på vår sida. Såklart gör Belgien ett bra jobb, men vi gör inte vårt jobb idag, och då är det mycket jobbigare att förlora. Vi får inte timingen rätt, i första setet hade vi många nätberöringar, och därmed ger vi Belgien chansen att få lira ut och de kan spela spelet de känner sig bekväma med. 

Med dagens förlust är den framgångsrika landslagssäsongen 2024 till ända för Sveriges volleybolldamer. Sommarens Golden League-äventyret slutade med ett historiskt guld, och i kraft av framgången kvalificerade man sig för Volleyball Challenger Cup för andra gången i följd.

– Trots den matchen gjorde vi en fantastisk sommar, framför allt också i Golden League-semin och finalen, och jag hoppas att de vinsterna ska hjälpa oss att ta oss vidare till VM. Det var ju vår satsning denna sommaren och det vore bara magiskt att ta oss dit nästa år, sammanfattar Alexandra Lazic i SVT-intervjun.

Foto: Volleyball World.

Chans på VM

Damlandslaget har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022, silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023, och ett historiskt guld i European Golden League 2024.

Med framgångarna spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under landslagssäsongen 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Tack vare Golden League-triumfen och med avancemanget till Challenger Cup har laget avsevärt förbättrat möjligheterna att ta sig till VM.

LÄNKAR

Officiell turneringssajt Challenger Cup Länk till annan webbplats.
Om damlandslaget i volleyboll Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-07-04

Senast uppdaterad: 2024-07-04

Visa fler nyheter

Sponsorer