Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige historiska Golden League-mästare efter drama mot värdnationen

In i Final Four som sista lag. Ur detsamma som mästare!
Sverige besegrar värdnationen Tjeckien i söndagens rysarfinal och författar därmed ännu ett kapitel blågul volleyhistoria till sin underbara framgångssaga.

Sverige är Golden League-mästare 2024. Foto: CEV

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE

Final Four - Final | RT Torax Arena, Ostrava (Tjeckien)
TJECKIEN 2-3 SVERIGE
Setsiffror: 22-25, 25-21, 25-18, 20-25, 11-15
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 30
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Fullständig statistik Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris Länk till annan webbplats.

Silver 2023 som nykomlingar. Men i år fick Sverige guldjubla i Europas gyllene nationsturnering!

– Det känns så jäkla gôtt! I dag får man väl svära? Shit, jag är helt tårögd... Det här är så stort för oss som landslag. Vi har aldrig gjort något större. Jag är så stolt!, säger Anna Haak i en känslosam intervju med SVT Länk till annan webbplats. direkt efter matchen.

Sverige tog sig till Final Four som fjärde och sista lag, med minsta möjliga marginal, på bättre setkvot än ligafasfemman Ukraina. Nu kliver man ur turneringen som värdiga mästare.

Två dramatiska femsetssegrar förkunnar den saken. Först i lördagens semi mot guldfavoriten Belgien, sedan i söndagens crescendo mot hemmaspelande Tjeckien.

– Det känns alltid som vi gör något oväntat. Vi kommer in här som underdogs och krigar oss igenom två tuffa matcher, fortsätter Anna.

– Känslorna talar för sig själv. Jag är så glad, och vilken resa det här laget har gjort det senaste året. Vi slutar aldrig överraska oss själva. Jag är så glad och stolt, säger Isabelle Haak i sändningen.

Anna och "Bella" Haak. Foto: CEV

"Bara kötta!"

Sverige startade matchen med ett imponerande lugn och levererade starkt i serve samtidigt som man effektivt tillvaratog sina lägen i offensiven. Att första set föll i svenska händer var både logiskt och rättvist.

Laget fortsatte trumma på i den andra akten och hade länge kommandot, men ju längre setet led desto mer tycktes hemmalaget få momentum. Vid blågul ledning 19-16 fastnade Sverige rejält i en rotation och fick se motståndarna dundra hem sju raka poäng, varpå tillställningen snart var kvitterad.

När Tjeckien sedan tämligen omgående spelade hem även tredje set var matchen framme vid en kritisk punkt. Men som det svenska laget svarade på utmaningen!

Det var visserligen inte alltid vackert, men laget fajtades för varje boll och poäng och lyckades hålla ett relativt betryggande avstånd hela vägen till kvitteringen, 2-2.

Väl i skiljeset fortsatte spelarna sitt förtjänstfulla slit och höll sig kalla vid ett tidigt 3-5-underläge, vilket snart var både utraderat och vänt till 8-6-ledning. Försprånget växte sedan ytterligare - och Sverige släppte aldrig greppet, även om Tjeckien gjorde ett tappert försök att hämta ikapp.

Anna Haaks spike till 15-11 förkunnade att Sverige för första gången är Golden League-mästare:
– Det är som roligast när det gäller. Det tar fram den där sista glöden. Hur trötta vi än var så hittade vi den där glöden på slutet. Innan femte set sa jag bara: "nu ska vi kriga för varandra, täcka upp, spela aggressivt och bara kötta.", berättar Anna.

Next up: Challenger Cup!

När Sverige under lördagen 3-2-besegrade topprankade titelfavoriten Belgien innebar det finalplats - men också att man hade säkrat avancemang till Challenger Cup, vilket utgör kvalet till Volleyball Nations League (VNL); världsvolleybollens absoluta finrum för landslag.

Och det är i just Challenger Cup vi får se damlandslaget "uppträda" härnäst. 2024 års upplaga avgörs i Manila, Filippinerna, 4-7 juli.

Här finns med information om turneringen! Länk till annan webbplats.

Glädjescener efter matchbollen. Foto: CEV

Chans på VM

Damlandslaget har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under landslagssäsongen 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Tack vare Golden League-triumfen har laget avsevärt förbättrat möjligheterna att ta sig till VM. Och i och med avancemanget till Challenger Cup får Sverige ytterligare chanser att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Därefter spelades matcher i Rumänien och Slovakien.

När ligarundan var färdigspelad kvalificerade sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien var i egenskap av arrangör direktkvalificerad och fick sällskap av Belgien, Rumänien och Sverige.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manila, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-16

Senast uppdaterad: 2024-06-16

Visa fler nyheter

Sponsorer