Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige besegrade guldfavoriten - klart för Golden League-final och VNL-kval

Damlandslaget välte obesegrade guldfavoriten Belgien i Golden Leagues Final Four-semi via en gastkramande drabbning som avgjordes i skiljeset. Därmed spelar man om guldet i morgon, söndag - och har dessutom kvalificerat sig för Challenger Cup; kvalet till Volleyball Nations League (VNL).

Finalen startar 18:00 och Tjeckien eller Rumänien kommer stå för motståndet. Ses i SVT!

Alexandra Lazic stod för en magnifik insats i semifinalen. Foto: Robert Boman

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE

Final Four - Semifinal | RT Torax Arena, Ostrava (Tjeckien)
BELGIEN 2-3 SVERIGE
Setsiffror: 25-16, 22-25, 22-25, 25-22, 12-15
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 25
Officiell turneringssajt Länk till annan webbplats.
Fullständig statistik Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris Länk till annan webbplats.

För alla som följde semifinaldramat som utspelade sig i Ostrava, Tjeckien, var det en känslomässig berg- och dalbana. Den femte och direkt avgörande akten var inget undantag.

Sverige gick ifrån till 5-2-ledning och kopplade greppet om setet, men fick se "Yellow Tigers" - rankade 14:e i världen - äta sig ikapp omgående. Där och då visade det svenska laget stor mental styrka och stod för ett nytt, starkt ryck hela vägen till 11-6. Och den här gången lyckades belgiskorna inte hämta in försprånget, även om det vara nära.

Världsstjärnan Isabelle Haaks förlösande spike till 15-12 förkunnade att matchen slutligen var avgjord till blågul fördel.

Titelfavoriten Belgien gick obesegrat genom ligafasen och noterades för endast fyra setförluster på sex matcher. Men i dag - mot vårt svenska damlandslag - tog segertåget alltså stopp.

Lagkapten Alexandra Lazic stod för en magnifik insats och bidrog i alla moment - inte minst med sina 18 poäng. Efteråt intervjuades hon i SVT:s sändning:

– Riktigt, riktigt skönt kan jag säga! Vi startar lite stelt och får inte fram så mycket i servemottagning. Det blev lite skakigt och för många misstag, medan Belgien pangade på från första boll. Det tog tid för oss att komma igång, men nervositeten släppte och vi lade in en växel till och bara körde.

Det svenska laget var revanschsuget efter 0-3-förlusten i ligafasspelet:
– Vi bjöd inte på vår bästa volleyboll där och då och ville nu gå in och visa vilket lag vi är och att vi har mycket mer att ge. Och det tror jag vi lyckades med, konstaterar "Alex" glatt.

I söndagens Golden League-final väntar antingen Rumänien eller värdnationen Tjeckien, som i skrivande stund möts i den andra semifinalen. Det här är två utmanare som damlandslaget har revansch att utkräva mot. Tjeckien vann mot Sverige i raka set i EM 2023 - och Rumänien lyckades med samma sak tidigare under Golden League-spelet i en match där Sverige inte stod att känna igen.

Kampen om guldet visas i SVT Play med start 17:55!

Utöver att ha spelat sig fram till morgondagens final innebär segern även att Sverige säkrat avancemang till Challenger Cup, vilket utgör kvalet till Volleyball Nations League (VNL). VNL avgörs årligen och är det absoluta finrummet för världens främsta volleybollandslag.

2024 års upplaga av Challenger Cup spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

– Filippinerna... Det är väl det längsta vi rest med landslaget tror jag? Galet häftigt!, avslutar Lazic intervjun med SVT.

Chans på VM

Damlandslaget har gått från klarhet till klarhet de senaste åren, med två raka EM-slutspel (2021, 2023), guld i European Silver League 2022 och silver i både European Golden League och Challenger Cup 2023.

Med framgångarna spänns bågen ytterligare i år. Siktet är inställt på att nå VM för allra första gången.

Vägen till VM 2025 är utmanande, men är samtidigt inom sådant räckhåll att den väcker drömmar. Om de starka prestationerna fortsätter under landslagssäsongen 2024 kan visionen bli verklighet.

Kort och gott gäller det att samla på sig så många rankingpoäng som möjligt under Golden League 2024, för att på så sätt spela till sig en så hög placering som möjligt på världsrankingen.

De sista VM-platserna delas ut den 30 augusti baserat på världsrankingen – Länk till annan webbplats. och alla tävlingsmatcher fram till dess påverkar rankingen; positivt vid vinst och negativt vid förlust.

Tack vare avancemanget till Challenger Cup får laget nu ytterligare chanser att samla på sig på rankingpoäng innan "VM-strecket" dras.

SVERIGES MATCHER I LIGARUNDAN

 • 17 maj 18:00 | Sverige 3-2 Spanien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 19 maj 15:00 | Sverige 0-3 Belgien
  Spelplats: Sparbanken Skåne Arena, Lund

 • 25 maj 16:00 | Sverige 3-0 Azerbajdzjan
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 26 maj 16:00 | Rumänien 3-0 Sverige
  Spelplats: Polivalenta, Alba Blaj (Rumänien)

 • 31 maj 19:00 | Slovakien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

 • 1 juni 18:00 | Slovenien 0-3 Sverige
  Spelplats: Sport Hall Pasienky, Bratislava (Slovakien)

Nationsturneringen samlar totalt tolv av Europas vassaste landslag och har i år ett nytt upplägg. Under den inledande fasen, kallad ligarundan, spelar alla lag sex matcher fördelat över tre raka helger, 17 maj – 2 juni. Vilka lag som möter varandra är baserat på Europarankingen per den 25 september 2023.

Lagen arrangerar varsin poolspelshelg omfattande tre matcher som spelas tre dagar i sträck, fredag - söndag.

Sverige arrangerade den första poolspelshelgen i Lund, där Spanien och Belgien stod för motståndet. Därefter spelades matcher i Rumänien och Slovakien.

När ligarundan var färdigspelad kvalificerade sig de tre främst placerade lagen för Golden Leagues Final Four-spel som arrangeras i Tjeckien helgen 15-16 juni. Tjeckien var i egenskap av arrangör direktkvalificerad och fick sällskap av Belgien, Rumänien och Sverige.

Vinnarna och silvermedaljörerna i European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag. Kvalturneringen går under namnet Challenger Cup och spelas i Manilla, Filippinerna, 4-7 juli.

European Golden Leagues faser
• Ligafasen: 17 maj – 2 juni
• Final Four: Semifinaler 15 juni, medaljmatcher 16 jun

Passare
Hilda Gustafsson, Vandoeuvre Nancy (KFUM Skellefteå)
Vilma Julevik, Hylte Halmstad VK (Tuve VK)

Liberor
Emmy Andersson, Hylte Halmstad (Norsjö VBK)
Filippa Brink, VK Šantovka Olomouc UP (Engelholms VS)

Centrar
Hedda Broberg, Örebro Volley (IFK Nyköping)
Julia Nilsson, Neptunes de Nantes Volley-Ball, Frankrike (Svedala VBK)
Kirsten van Leusen, Stichting Sliedrecht, Nederländerna (KFUM Kritianstad)
Linda Andersson, MAV Előre Sport Club, Ungern (KFUM Örebro)

Spikers
Alexandra Lazic, Il Bisonte Firenze, Italien (Svedala VBK)
Anna Haak, LOVB, USA (Engelholms VS)
Cecilia Malm, ES Charleroi Volley, Belgien (Danderyds SK)
Isabelle Haak, Imoco Volley, Italien (Engelholms VS)
Paulina Lindberg, Pölkky Kuusamo, Finland (Sollentuna VK)
Saga Nilsson, Gislaveds VBK (Falkenbergs VBK)

Ledarstab
Giulio Cesare Bregoli, förbundskapten
Dana Stepankova, team manager
Mattia Cozzi, assisterande coach
Cristian Piazzese, assisterande coach
Sebastian Lilja, scout
Davide Partegiani, strenght/condition coach

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-15

Senast uppdaterad: 2024-06-15

Visa fler nyheter

Sponsorer