Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

EM-kval: Här är herrlandslagets motståndare

Spanien och Schweiz! De blir svenska herrlandslagets konkurrenter i kvalet till 2026 års Europamästerskap. EM-kvalet avgörs 2024-2025 och inleds med hemmamatch mot Schweiz 17 eller 18 augusti.

Servekanonen Viktor Lindberg i landslagsdressen. Foto: Robert Boman

I början på mars meddelades att tungt meriterande nederländaren Gido Vermeulen kliver in som förbundskapten för Sveriges volleybollherrar. Rekryteringen markerade en nystart för herrlandslaget, som inleder en långsiktig och hållbar satsning med målet att bli konkurrenskraftigt på den europeiska scenen.

EM-kvalet som startar sommaren 2024 blir det stora avstampet för den nya eran. Sverige kommer spela i en trelagsgrupp där Spanien och Schweiz utgör motståndet. Det står klart sedan Europeiska Volleybollförbundet presenterat de sju EM-kvalgrupperna.

Förbundskapten Vermeulen om motståndet:
– Vi befinner oss för närvarande långt ned i rankinglistan, vilket gör att vi ställs mot tuffa motståndare. Spanien är starka och kommer komma till EM-kvalet med en lång Golden League-samling i ryggen. De har ett bra lag med bland annat en passare som håller till i Italien och en högerspiker som spelar i Sydkorea. De är gruppfavorit som jag ser det, men vi kommer göra allt för att försöka överraska dem och det kommer bli bra och värdefulla matcher för oss.

– Schweiz är ett lag vi vill utmana. Vi möter dem i EM-kvalpremiären på hemmaplan och det blir en intressant match – den första i tävlingssammanhang sedan nystarten av herrlandslaget. Det blir en viktig tillställning och ordentlig utmaning, en bra och passande start på den långa resa vi vill göra med det här laget.

Ja, Sverige inleder EM-kvaläventyret med hemmamatch mot Schweiz 17 eller 18 augusti. Där och då får den svenska volleypubliken möjlighet att uppleva starten på herrlandslagets nya, spännande satsning. Exakt datum, spelplats och biljettsläpp kommuniceras vid ett senare tillfälle.

I de blågula spelarleden finns en spännande mix av skickliga lirare med mycket erfarenhet och unga talanger som kan ta stora kliv i sin utveckling. Många av de landslagsaktuella spelar på hög nivå utomlands, samtidigt som det hemma i Elitserien och på ungdomssidan finns och är på väg upp intressanta namn med höga ambitioner och stor potential.

Så avgörs EM-kvalet

Kvalet sträcker från augusti 2024 till augusti 2025 och omfattar två tävlingsperioder med totalt fyra matcher; en match hemma och en match borta mot respektive motståndare. Samtliga sju gruppvinnare samt de fem bäst grupptvåorna kvalificerar sig sedermera för 2026 års EM-slutspel som avgörs i Bulgarien, Rumänien och Finland samt ett fjärde värdland som ännu inte avslöjats.

Spanien rankar på plats 17 i Europa, medan Schweiz befinner på plats 22. Efter att inte ha spelat tävlingsmatcher sedan maj 2021 är i sin tur Sverige 35:e land på herrlandslagsrankingen.

De tuffa förutsättningarna till trots är siktet inställt på EM-avancemang.
– Målet är att kvalificera sig för EM 2026. Det kommer bli svårt, men vi har chansen och har en bra utmaning framför oss. Det är en dröm vi vill börja bygga med det här laget, avslutar förbundskapten Vermeulen.

På damsidan är Sverige direkvalificerat för EM 2026. Som volleyboll.se berättat om tidigare har Svenska Volleybollförbundet och Göteborg tilldelats den historiska äran att arrangera en av de fyra EM-grupperna. Scandinavium blir volleybollborgen där totalt 15 gruppspelsmatcher kommer avgöras. Här kan du läsa mer om det!

Håll utkik på volleyboll.se och i våra kanaler på sociala medier för löpande uppdateringar om landslagen!

HERRLANDSLAGETS EM-KVALMATCHER

2024 - kvalperiod 1
17/18 augusti: Sverige – Schweiz 
28/29 augusti: Spanien – Sverige 

2025 - kvalperiod 2
9/10 augusti: Sverige – Spanien 
16/17 augusti: Schweiz – Sverige

LÄNKAR

Mer info om herrlandslaget

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-20

Senast uppdaterad: 2024-03-20

Visa fler nyheter

Sponsorer