Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM 2026 till Sverige – Göteborg blir värdstad

Sverige och Göteborg får den historiska äran att arrangera damernas Volleyboll-EM 2026 tillsammans med Turkiet, Tjeckien och en ännu inte presenterad arrangör. Scandinavium blir volleybollborgen där totalt 15 gruppspelsmatcher kommer avgöras.

– Tillsammans med Göteborg, våra partners och vår rörelse ser vi fram emot att leverera idrottsfest för både nya och redan inbitna volleyfantaster i och utanför Sverige, säger Svenska Volleybollförbundets ordförande Annika Sjöberg.

Damlandslaget gör Scandinavium till sin borg under 2026 års Volleyboll-EM på hemmaplan! Från vänster: Anna Haak, Alexandra Lazic, Isabelle Haak och Vilma Julevik. Foto: Robert Boman, Christoffer Borg Mattisson och Justus Stegemann. Montage Joakim Bengtsson.

2026 blir ett historiskt år!

För första gången någonsin står Sverige värd för ett Volleyboll-EM för damer. Ansökan gillades av Europeiska Volleybollförbundets styrelse som nu beslutat att tilldela Svenska Volleybollförbundet arrangörskapet för en av de fyra EM-grupperna.

Övriga EM-grupper avgörs i Turkiet, Tjeckien och ett ännu inte presenterat värdland, där de två förstnämnda även arrangerar slutspelsfasen.

– Det känns oerhört spännande att få möjligheten att arrangera Europamästerskap i Sverige och bygga vidare på den positiva utveckling vi har inom svensk volleyboll. Efter att ha tagit sig till två raka EM-slutspel på bortaplan känns det också väldigt roligt och förväntansfullt att se vad damlandslaget kan prestera med ett starkt hemmastöd i ryggen. Jag tror att vi kommer få uppleva en folkfest i Göteborg 2026, säger Svenska Volleybollförbundets generalsekreterare Simon Dahl.

Scandinavium i sommarskrud. Foto: Natalie Greppi, Got Event.

Fem svenska EM-matcher i Scandinavium

Göteborg utses till värdstad, där mäktiga Scandinavium blir skådeplatsen för 15 gruppspelsmatcher inom loppet av åtta dagar, med start under andra halvan av augusti 2026.

– Vi välkomnar Volleyboll-EM och det framgångsrika svenska laget till Göteborg. Nu ser vi fram emot spännande matcher, härlig publikstämning och att få vara med och bidra till lagets fortsatta framgång på det sätt vi kan. Att det är ett mästerskap för damer är vi extra glada över eftersom vi satsar på att bli världsledande inom just damidrottsevenemang, säger Magnus Hallberg, vice vd och evenemangschef på Göteborg & Co.

Sveriges framgångsrika volleybolldamer kommer spela totalt fem EM-matcher i Scandinavium.

– Fantastiskt med ännu ett mästerskap till Scandinavium! Arenan har stått värd för över 40 Europa- och världsmästerskap genom åren. Det här blir första gången vi får ställa om Scandinavium inför ett Volleybollmästerskap, vilket blir spännande och något vi ser fram emot, säger Henrik Jutbring, evenemangschef på Got Event.


Sveriges tredje raka EM-slutspel

Totalt sex landslag kommer ingå i gruppen som avgörs i Göteborg. Vilka Sveriges motståndare blir avgörs genom lottning efter att EM-kvalet fullbordats i början av augusti 2025.

Som värdland är svenska damlandslaget direktkvalificerat för Europamästerskapet 2026. Med sprudlande energi och ständigt överträffade förväntningar har laget gått från klarhet till klarhet de senaste åren.

Utöver två raka EM-slutspel (2021, 2023) har det bärgats dubbla European Silver League-titlar samt silver i både Golden League och Challenger Cup. Historiskt starka resultat som fått till följd att enorma kliv tagits på världsrankingen och att man i år kan kvalificera sig för Volleyboll-VM för första gången någonsin.

– Ett EM på hemmaplan är stort och inspirerande och ger dessutom sportsliga fördelar som kommer ha positiv inverkan på den häftiga resa damlandslaget är mitt inne i. Jag vill rikta ett stort tack till alla parter som hjälpts åt att ro hem värdskapet och som kommer fortsätta jobba för ett framgångsrikt genomförande, säger Angelica Ljungqvist, sportchef på Svenska Volleybollförbundet.

Känslorna utanpå när Sverige besegrade värdnationen Tyskland i Volleyboll-EM 2023. Foto: Justus Stegemann.

Första ”Hemma-EM” på 37 år

Senast Sverige stod arrangör för ett internationellt volleymästerskap på seniornivå var 1989 då herrarnas Volleyboll-EM avgjordes i Stockholm och Örebro. Sverige var under ledning av tränarlegendaren Anders Kristiansson mitt inne i sin guldålder och lyckades bärga ett historiskt silver inför fullsatta läktare i Globen.

Total volleyfeber rådde, inte minst efter att man i semifinalen hade lyckats besegra det Sovjet som klev in i mästerskapet med nio (!) raka EM-guld och som fram till drabbningen men Sverige hade ansetts vara oslagbart.

37 år senare skriver vi 2026 och då kommer det vara dukat för en ny storslagen volleybollfest på svensk mark – den här gången i Göteborg och Scandinavium.

Segerbild från "Rekordmatchen" i Lund 2023 då Sverige besegrade världslaget Belgien inför fullsatta läktare. Foto: Robert Boman.

Jakten på historiskt VM-avancemang fortsätter i maj

Volleyboll-EM i Göteborg är två och ett halvt år bort. Därför är det med glädje vi kan konstatera att vi redan om ett par månader får chansen att uppleva vårt damlandslag på hemmaplan.

17–19 maj servar 2024 års upplaga av European Golden League i gång i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Där dukas för volleyboll i världsklass tre dagar i sträck när stjärnspäckade Belgien och Spanien kommer på besök.

Sveriges volleybolldamer jagar historiskt VM-avancemang – och tillsammans sluter vi upp bakom dem i Sparbanken Skåne Arena.

Biljetter hittar du på TicketCo.se Länk till annan webbplats., där du kan välja mellan sittplats och ståplats till såväl enskilda matcher som ett komplett helgpaket som inkluderar alla tre:

  • 17 maj – 18:00: Sverige – Spanien
  • 18 maj – 16:00: Belgien – Spanien
  • 19 maj – 15:00: Sverige – Belgien

I augusti får vi även möjligheten att se herrlandslaget ”in action” när de kliver in EM-kvalet. Minst en av matcherna kommer spelas på svensk mark.

Mer info följer – håll utkik på volleyboll.se och i våra kanaler på sociala medier (@svenskvolleyboll)!

Foto: Robert Boman

Fler nyheter

Publicerad: 2024-03-06

Senast uppdaterad: 2024-03-06

Visa fler nyheter

Sponsorer