Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Volleyboll-EM: Stopp i åttondelen - framgångsrik landslagssommar till ända

Europaettan Serbien satte under måndagskvällen stopp för det svenska EM-äventyret. Volleyboll.se sammanfattar i korthet mästerskapet och den framgångsrika landslagssommaren.

Foto: CEV

Att det skulle bli en oerhörd utmaning när dubbla regerande världsmästaren radade upp på andra sidan nät var väntat, men förhoppningarna om ett nytt svenskt volleymirakel - likt det mot och i Bulagien vid EM 2021 - fanns onekligen där. Åttondelsfinalen tog dessvärre slut i tre raka set som vanns övertygande av Serbien.

Sverige visade stundtals sin höga nivå, men lyckades inte hålla sig där under tillräckligt många och långa stunder. Motståndarna var numret större och visade upp hela sitt register i både anfall och försvar.

– Det kändes inte riktigt som att vi kom upp i nivå men Serbien spelar också väldigt bra idag. Det blev lite övermäktigt, det är svårt att få till allt, summerade Isabelle Haak till SVT Sport efter matchen. Länk till annan webbplats.

Därmed är den långa och framgångsrika landslagssäsongen 2023 till ända för Sveriges volleybolldamer. Längs vägen har man slagit dubbla publikrekord för svensk damvolley, besegrat stornationer som Belgien och Tyskland, vunnit silver i både Golden League och Challenger Cup samt tagit sig till slutspel i EM för andra gången i följd.

– Vi är ju nöjda ändå. Vi ville ta oss vidare från gruppen. Det var ingen lätt grupp så vi gjorde det bra, säger Haak.

Det är en fortsättning på framgångarna som avlöst varandra under de senaste åren, där EM-succén 2021 under fjolåret följdes upp av guld i European Silver League.

Efter de senaste månadernas makalöst häftiga resa är Sveriges volleybolldamer etablerade som ett av de 30 bästa landslagen i världen på Internationella Volleybollförbundets ranking.

Samtidigt har framstegen och lagets fina utveckling gett eko i idrotts-Sverige. Genom damlandslaget och Åhman/Hellvigs beachframgångar får fler upp ögonen för världens bästa idrott. Parallellt växer självförtroendet och stoltheten i rörelsen.

Vi gratulerar trupp och ledstab till ett väl genomfört Europamästerskap och en framgångsrik landslagssommar i sin helhet.

Så avgörs EM-slutspelet

EM-slutspelet avgörs 15 augusti – 3 september i Belgien, Tyskland, Italien och Estland. Startfältet bestod från början av 24 lag: 4 arrangörer, 8 direktkvalificerade från EM 2021 samt 12 från EM-kvalet 2022.

Mästerskapet inleddes med fyra sexlagsgrupper, med svenskt deltagande i grupp C som spelades i tyska Düsseldorf. Alla lag inom gruppen mötte varandra en gång – och utöver värdnationen stod Turkiet, Tjeckien, Azerbajdzjan och Grekland för motståndet.

Spelschemat var utmanande, med fem gruppspelsmatcher inom loppet av sju dagar, 18-24 augusti. Lagen som slutade på platserna 1-4 i gruppspelet kvalificerade sig för slutspelsfasen, som nu har inletts med åttondelsfinaler. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och medaljmatcher.

Åttondelsfinalerna och kvartsfinalerna spelas i Belgien och Italien. Belgien står sedan även värd för semifinal- och medaljmatcherna.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / MÁV Elöre SC (HUN) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Ystads VK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Sm’Aesch Pfeffingen (SUI) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Jukka Lehtonen, stf förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout
Lasse Andersson, scout
Herman Sewelén, team media officer
Linda Fuller, naprapat
Patrik Överli, läkare

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-28

Senast uppdaterad: 2023-08-28

Visa fler nyheter

Sponsorer