Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Challenger Cup: Svenskt silver - VNL-platsen till Frankrike

Det blir inget VNL-spel för Sverige nästa år. Den platsen lade Frankrike beslag på i kraft av söndagens finalseger i Volleyball Challenger Cup. De blågula tar dock med sig gott om erfarenheter från veckans tre tuffa drabbningar mot högkvalitativt internationellt motstånd. Viktiga lärdomar att dra nytta av inför EM-premiären den 18 augusti då världsettan (!) Turkiet radar upp på andra sidan nät.

VOLLEYBALL CHALLENGER CUP

Final | Espace Mayenne, Laval, Frankrike

FRANKRIKE 3–1 SVERIGE
Setsiffror: 25-21, 25-16, 22-25, 25-15
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 18
Statistik Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

Mirakelvändningen mot Mexiko i fredagens kvartsfinal följdes under lördagen upp av en meriterande 3-1-uppvisning i semin mot Colombia. Men i söndagens final mot hemmanationen Frankrike tog det stopp för Sveriges framgångsrika volleybolldamer.

Motståndet var både smartare och skickligare än det Sverige ställts mot i tidigare faser av Volleyball Challenger Cup. Inte minst i block och försvar där hemmalaget var på allt och grävde upp både möjliga och omöjliga svenska anfall på ett imponerande sätt.

Sverige hade visserligen inte samma flyt i spelet som i semin, men slutade aldrig kämpa. När de två första akterna föll i motståndarnas händer var det nog många med franska sympatier som gjorde sig redo att hälla upp champagnen. Men ett frenetiskt jobbande blågult gäng hämtade upp underläge 10-14 i tredje set och tvingade sedan tillbaka korkarna ner i flaskorna genom att reducera tillställningen via 25-22.

Champagnen tillbaka in i kylen och nytt liv till matchen. Men det var dessvärre bara tillfälligt. I den fjärde akten stängde Frankrike tillställningen resolut.

Förbundskapten Lauri Hakala om matchen:
– Frankrike var fräschare och spelade bättre än oss. De är ett komplett lag och de gjorde det väldigt bra tillsammans där ute. Vi är glada över mottaget - även i serve presterade vi okej. Det är så klart en besvikelse att vi inte vinner, men vi ska vara stolta och bära huvudena högt. Vi gav vårt allt och lärde oss mycket som vi kan använda framåt. Nu har vi en vecka ledigt och sedan ytterligare tio lägerdagar på oss att göra oss redo för EM. Vi vet exakt vad vi behöver jobba på. Jag är väldigt stolt över laget och ledarstaben.

Sverige spelade tre matcher på tre dagar under Challenger Cup. Ett tufft spelschema helt klart, men det kommer bli mer av den varan. I EM-slutspelet, som avgörs 15 augusti – 3 september, väntar fem matcher inom loppet av sju dagar då gruppspelsfasen avgörs i Düsseldorf, Tyskland.

Sverige inleder fredagen den 18 augusti klockan 17:00 då världsettorna och nyblivna Volleyball Nations League-mästarna Turkiet står för motståndet.

Sveriges väg till Challenger Cup

Sveriges Challenger Cup-deltagande säkrades i kraft av det succéartade Golden League-äventyret som inleddes i maj och pågick ända in i första halvan av juli. Som nykomlingar i turneringen tog sig Sverige hela vägen till final, bland annat efter att ha besegrat stornationen Belgien tre gånger om. Dessutom satte man dubbla publikrekord för svensk damvolleyboll, där toppnoteringen 3 072 åskådare nåddes i den andra finalmatchen mot Ukraina som spelades i Sparbanken Skåne Arena i Lund så sent som den 9 juli.

Resan slutade med ett historiskt silver - det bästa resultatet ett nordiskt volleybolland presterat i den prestigefyllda nationsturneringen. Tack vare framgången kvalificerade man sig för 2023 års upplaga av Challenger Cup, som den här veckan avgjordes i Laval, Frankrike, 27-30 juli. Turneringen utgjorde kvalet till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League (VNL) - den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Endast vinnaren av Challenger Cup flyttas upp till Nations League och det var totalt åtta lag från Europa, Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien som var med i racet.

Efter Challenger Cup görs nu en utvärdering av truppen, sedan spikas det slutligen vilka som representerar Sverige i EM-slutspelet.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-30

Senast uppdaterad: 2023-07-30

Visa fler nyheter

Sponsorer