Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Challenger Cup: Sverige finalklart - gör upp med Frankrike om VNL-platsen

Sveriges volleybolldamer är klara för final i Volleyball Challenger Cup efter en styrkedemonstration i semifinalen mot Colombia. 17:00 servar söndagens finalmatch mot arrangerande Frankrike i gång i Espace Mayenne, Laval. I potten ligger avancemang till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League - världsvolleybollens absoluta finrum där planetens främsta landslag årligen gör upp.

VOLLEYBALL CHALLENGER CUP

Semifinal | Espace Mayenne, Laval, Frankrike

COLOMBIA 1–3 SVERIGE
Setsiffror: 17-25, 17-25, 25-22, 17-25
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 41
Statistik Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Foto: Volleyball World.

Dramatisk femsetstriumf mot Mexiko i går. Lördagens semifinalbatalj mot Colombia blev en behagligare resa.

Sverige spelade övertygande och tog relativt bekvämt hem de två första seten. I den tredje skiftade momentum och Colombia gjorde ett litet men framgångsrikt ryck i sluttampen, vilket genererade setreducering via 22-25 och gav nytt liv till matchen.

Sydamerikanskornas hopp om finalavancemang släcktes dock i set 4. En bit in i akten tog Sverige kommandot med ett par bollars marginal – och en magnifik serveserie signerad Vilma Julevik gjorde att ledningen växte till ointaglig. Tillställningen stängdes slutligen av en mäktig Isabelle Haak-sving till 25-17 – högerspikerns 41:a (!) poäng för dagen.

- Vi besegrar Colombia och vi gör det bra. Synd att vi inte kunde knyta ihop säcken i tredje där vi inte kommer upp i nivå, men så är volleyboll och det är tufft att spela matcher så tätt inpå varandra. Nu är vi klara för tredje mästerskapsfinalen inom loppet av drygt ett år. Det är ett bevis för allt hårt arbete som alla lagt ner, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Frankrike levererade tidigare under lördagen en imponerande 3-0-seger mot Ukraina (25-10, 25-20, 25-22) i den första semifinalen.

- De kommer spela med betydligt större press på sina axlar än vad vi gör. Vi ska bara gå in och njuta av den här möjligheten och det faktum att vi är endast en seger från VNL. Frankrike är ett bra lag, men det är ett lag vi kan slå. Vi är taggade inför uppgiften som ligger framför oss, fortsätter Hakala.

Bronsmatchen avgörs med start 13:30, vilket följs av finalen som servar i gång 17:00. Du ser den på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Sveriges väg till Challenger Cup

Sveriges Challenger Cup-deltagande säkrades i kraft av det succéartade Golden League-äventyret som inleddes i maj och pågick ända in i första halvan av juli. Som nykomlingar i turneringen tog sig Sverige hela vägen till final, bland annat efter att ha besegrat stornationen Belgien tre gånger om. Dessutom satte man dubbla publikrekord för svensk damvolleyboll, där toppnoteringen 3 072 åskådare nåddes i den andra finalmatchen mot Ukraina som spelades i Sparbanken Skåne Arena i Lund så sent som den 9 juli.

Resan slutade med ett historiskt silver - det bästa resultatet ett nordiskt volleybolland presterat i den prestigefyllda nationsturneringen. Tack vare framgången kvalificerade man sig för 2023 års upplaga av Challenger Cup, som just nu avgörs i Laval, Frankrike, 27-30 juli. Turneringen utgör kvalet till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League (VNL) - den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Endast vinnaren av Challenger Cup flyttas upp till Nations League och det är totalt åtta lag från Europa, Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien som är med i racet.

Sedan Golden League har spikern Hanna Hellvig lämnat truppen på grund av skavanker. Förhoppningen är att hon ska vara återställd inför EM. Till Challenger Cup har dock Frankrikeproffset Rebecka Lazic förstärkt och gjort comeback från en handskada som hållit henne från spel.

Efter Challenger Cup görs en utvärdering av truppen, där det slutligen spikas vilka som representerar Sverige i EM-slutspelet som för svensk del inleds den 18 augusti i Düsseldorf, Tyskland, då världsettorna (!) Turkiet står för motståndet.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-29

Senast uppdaterad: 2023-07-29

Visa fler nyheter

Sponsorer