Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Challenger Cup: Sverige till semifinal efter mirakelvändning

Sveriges volleybolldamer är klart för semifinal i Volleyball Challenger Cup – kvalet till VNL – efter en sanslöst dramatisk tillställning under fredagskvällen. Mexiko hade ett stadigt grepp om kvartsfinalen, men de blågula vred segern ur deras händer och stormade fram till en mirakelvändning.

VOLLEYBALL CHALLENGER CUP

Kvartsfinal | Espace Mayenne, Laval, Frankrike

MEXIKO 2–3 SVERIGE
Setsiffror: 25-20, 25-19, 20-25, 22-25, 5-15
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 33
Statistik Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

När Sverige inte fick spelet att stämma i de två första seten och gång på gång straffades av ett effektivt Mexiko såg drömmen om att spela Volleyball Nations League 2024 utan att släckas. Då vaknade de blågula och levererade en magnifik vändning som fullbordades i skiljeset via hela 15-5.

– Det liknade i mångt och mycket Golden League-matchen vi vände borta mot Bosnien-Hercegovina. Mexiko spelade starkt i defensiven och snabbt i offensiven och vi blev frustrerade över att vårt eget spel inte fungerade. Men vi kom tillbaka – tillsammans – så som vi gör allt. Vi gjorde det svårare för oss själva än vad vi borde gjort, men vi grejade det, sammanfattar förbundskapten Lauri Hakala.

Det gjordes flera byten i den svenska sexan under matchens gång:
– Det är gott att vi har många som kan komma in och bidra på planen. Vi visade bredden i dag. Ny match i morgon, så det gäller att ladda om snabbt, men vi spelar sent på kvällen så vi har all tid vi behöver och vi kommer vara redo vilken motståndare det än blir, fortsätter Hakala.

I lördagens semifinal som startar 20:30 väntar vinnaren mellan Colombia och Kenya som gör upp i den fjärde kvartsfinalen senare ikväll. Sedan tidigare står klart att arrangerande Frankrike (2022 års Golden League-vinnare) möter Ukraina (2023 års Golden League-vinnare) i den första semifinalen som spelas 17:00 under lördagen.

Sveriges väg till Challenger Cup

Sveriges Challenger Cup-deltagande säkrades i kraft av det succéartade Golden League-äventyret som inleddes i maj och pågick ända in i första halvan av juli. Som nykomlingar i turneringen tog sig Sverige hela vägen till final, bland annat efter att ha besegrat stornationen Belgien tre gånger om. Dessutom satte man dubbla publikrekord för svensk damvolleyboll, där toppnoteringen 3 072 åskådare nåddes i den andra finalmatchen mot Ukraina som spelades i Sparbanken Skåne Arena i Lund så sent som den 9 juli.

Resan slutade med ett historiskt silver - det bästa resultatet ett nordiskt volleybolland presterat i den prestigefyllda nationsturneringen. Tack vare framgången kvalificerade man sig för 2023 års upplaga av Challenger Cup, som just nu avgörs i Laval, Frankrike, 27-30 juli.

Turneringen utgör kvalet till 2024 års upplaga av Volleyball Nations League (VNL) - den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp. Endast vinnaren av Challenger Cup flyttas upp till Nations League och det är totalt åtta lag från Europa, Sydamerika, Nordamerika, Afrika och Asien som är med i racet.

Sedan Golden League har spikern Hanna Hellvig lämnat truppen på grund av skavanker. Förhoppningen är att hon ska vara återställd inför EM. Till Challenger Cup har dock Frankrikeproffset Rebecka Lazic förstärkt och gjort comeback från en handskada som hållit henne från spel.

Efter Challenger Cup görs en utvärdering av truppen, där det slutligen spikas vilka som representerar Sverige i EM-slutspelet som för svensk del inleds den 18 augusti i Düsseldorf, Tyskland, då världsettorna (!) Turkiet står för motståndet.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag / Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
9 Lazic Rebecka / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / Vandœuvre Nancy Volley-Ball (FRA) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-07-28

Senast uppdaterad: 2023-07-28

Visa fler nyheter

Sponsorer