Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Sverige klart för historisk final mot Ukraina

Saken är biff! Sveriges damer fortsätter att imponera på den stora europeiska volleybollscenen och besegrar Belgien i tre raka set - på bortaplan. Därmed är man klara för final och även för 2023 års upplaga av Challenger Cup, som utgör kvalet till Volleyball Nations League. Motståndet i Golden League-finalen blir Ukraina som slog Tjeckien i den andra semifinalen.

– Vi fokuserade på oss själva och ville verkligen vinna denna matchen, säger Isabelle Haak i segerintervjun med SVT.

Foto: CEV

BELGIEN 0–3 SVERIGE

Semifinal 2:2 | Roeselare, Belgien
Setsiffror: 20-25, 26-28, 17-25
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 26.
Fullständig statistik! Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

I slutet av maj klev Sverige in i European Golden League som nykomlingar. Knappt en månad senare har man besegrat världsnationen Belgien, turneringens högst rankade lag, i tre raka matcher.

Senaste skalpen kom under onsdagskvällens returmöte i semifinalen borta Roeselare. Söndagens 3-2-seger hemma i Sparbanken Skåne Arena följdes i dag upp av tydlig 3-0-vinst.

Golden League-matcherna sågs främst som bra förberedelser till EM-slutspelet senare i sommar. Och nu finns chansen att vinna turneringen på högsta europeiska nivån. Starkt!

Aldrig kom känslan upp att det svenska laget skulle förlora den här matchen, även om Sverige började lite avvaktande. Man låg under med 11-17 i första set, innan Jonna Wasserfaller gick ner på baslinjen och servade 7 bollar i rad. Därefter förde Sverige spelet och vann ganska klart med setsiffrorna 25-20.

Andra setet var jämnt och spännande från början till slut, och Sverige behövde 4 setbollar för att avgöra setet till 2-0-ledning. Isabelle Haak, som ledde laget med 26 poäng totalt, droppade kyligt in bollen på motståndarens plan och stängde ner setet till svensk fördel.

I tredje set kom Sverige ut med samma bestämdhet. De belgiska spelarna blev mer och mer frustrerade, medan de blågula förvaltade övertaget och forsade vidare mot segern. Med Hilda Gustavssons avgörande ess säkrades finalplatsen. Väl där står Ukraina för motståndet efter totalt 6-1 i set mot Tjeckien.

– Nu slog vi Belgien tre gånger i rad i de sista två veckorna och är verkligen nöjda med det vi har presterat hittills. Vi har jobbat hårt och är fortfarande i början av vår resa som lag. Nu behöver vi fokusera på återhämtning så att vi kan ladda om för allt som kommer, Golden League-finalen, Challenger Cup och EM senare i sommar, kommenterar förbundskaptenen Lauri Hakala.

Första finalmatchen är schemalagd på bortaplan torsdagen den 6 juli. Söndag den 9 juli återvänder det svenska damlandslaget till Sparbanken Skåne Arena i Lund för den andra och avgörande finaldrabbningen. Kl 16:00 är avspike, biljetterna släpps på torsdag 29 juni, kl 12:00 på Ticketmaster.se!

Med dagens seger är Sverige även klart för Challenger Cup, som spelas 27-30 juli i Frankrike. Turneringen utgör kvalet till Volleyball Nations League (VNL); den världsomspännande tävling där världens främsta volleybollandslag årligen gör upp.

Sveriges Golden League-matcher 2023

  • 31 maj - Sverige 3–1 Bosnien & Hercegovina (gruppspelsmatch 1)
  • 3 juni - Belgien 3–1 Sverige (gruppspelsmatch 2)
  • 10 juni - Bosnien-Hercegovina 2–3 Sverige (gruppspelsmatch 3)
  • 17 juni - Sverige 3–1 Belgien (gruppspelsmatch 4)
  • 25 juni - Sverige 3–2 Belgien (Semifinal 1:2)
  • 28 juni - Belgien 0–3 Sverige (Semifinal 2:2)
  • 6 juli - Ukraina – Sverige - (Final 1:2)
  • 9 juli - Sverige – Ukraina - (Final 2:2)

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-29

Senast uppdaterad: 2023-06-29

Visa fler nyheter

Sponsorer