Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Golden League: Slutspelshoppet lever efter svensk mirakelvändning

Underläge 0-2 i nyckelmatchen borta mot Bosnien-Hercegovina. Då levererade Sverige en super-comeback. Därmed är det upplagt för stor dramatik i den avslutande matchen på hemmaplan mot Belgien, då det skrivs svensk damvolleybollhistoria.

– Det här var en stor och viktig seger för oss, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Foto: CEV.

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE
Gruppspelsmatch 3 | Gradska Arena "Husejin Smajlović", Zenica
BOSNIEN-HERCEGOVINA 2–3 SVERIGE
Setsiffror: 25-21, 25-17, 13-25, 16-25, 8-15
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak, 35
Fullständig statistik! Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

– Vilken match! Det liknar i mångt och mycket Silver League-drabbningen vi spelade mot Estland förra året. Även då vann vi 3-2 och det var varken enkelt eller vackert. Men seten vi vann i dag lät vi motståndarna komma upp i så lite som 16, 13 och 8 poäng – och det är en nivå vi vet att vi har i oss och kan förvänta oss att spela på, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Det var ett förstärkt Bosnien-Hercegovina som radade upp för hemmamatch i Zenica under lördagskvällen. Jämfört med premiären i Lund, då Sverige segrade med 3-1, mönstrade man två nya startspelare som anslutit truppen. Och det var inte vilka som helst; dubbla Champions League-lirare i form av högerspikern Dajana Boskovic (Volei Alba-Blaj, Rumänien), äldre syster till världsstjärnan Tijana Boskovic som representerar Serbien, samt centern Ajla Paradžik, som under gångna klubblagssäsongen var lagkamrat med Sveriges Anna Haak i franska vicemästarna Volley Mulhouse Alsace.

Sverige lät sig dock inte skrämmas, utan inledde starkt och gick tidigt ifrån till en klar ledning. Vid ställning 17-11 kändes avståndet tryggt, men den som då räknade hem en svensk setvinst bedrog sig. Bosnien-Hercegovina fick plötsligt allt att stämma samtidigt som Sveriges spel började hacka betänkligt. Hemmalaget imponerade stort genom att ta sig både ikapp och förbi till 1-0-ledning via 25-21.

Bosnien-Hercegovina tog med sig sitt momentum in i akt två - ett set Sverige allra helst vill glömma. Spelet stämde fortsatt inte alls och det rann snabbt i väg rejält. Varken timeouter eller byten gav effekt. Siffrorna putsades till aningen i sluttampen, men hemmalaget gick fram till 2-0-ledning via 25-17.

I det läget konstaterade kommentatorn Chris Härenstam i SVT:s livesändning:
”Det kan bli en lång kväll det här...”

”Fortsatte tro på det”

Och så rätt han fick. Scenförändringen var total. Sverige kom ut som ett helt nytt lag och sköljde över motståndet i både set 3 och 4 (25-13, 25-16). Tillställningen var därmed plötsligt framme vid skilje - och väl där stormade de svenska volleybolldamerna vidare och fullbordade vändningen i imponerande stil (15-8).

– Bosnien-Hercegovina pressade oss rejält i två eller kanske ett och ett halvt set idag, men vi kan inte låta våra motståndare pressa oss så länge utan att vi svarar. Men jag är väldigt glad över framför allt två saker. Dels gav tjejerna aldrig upp; de fortsatte tro på det hela vägen. Dels är det glädjande att se hur de som kom in från bänken presterade. I bra lag kan många spelare komma in och bidra, och det har vi bevisligen, konstaterar Lauri Hakala.

Spelarna Lauri talar om är liberon Filippa Brink och vänsterspikern Hanna Hellvig som tillsammans förkroppsligade den drastiskt förändrade matchbilden som bar hela vägen till svensk 3-2-triumf. Brink stod för stabil servemottagning och några riktigt svettiga försvarsräddningar, samtidigt som Hellvig smällde in 14 poäng på tre set; näst flest i det svenska laget efter Isabelle Haak (35).

23-åriga Hanna Hellvig glänste mot Bosnien-Hercegovina. Foto: Robert Boman.

Slutspelshoppet lever vidare

I och med det här resultatet är det upplagt för stor dramatik i Sveriges fjärde och sista gruppspelsmatch som spelas lördagen den 17 juni i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Där och då står återigen världselvan Belgien för motståndet och tillställningen går under namnet Rekordmatchen, då det kommer slås ett nytt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll. I skrivande stund finns endast ett mycket litet antal ståplatser kvar till försäljning på Ticketmaster.se Länk till annan webbplats..

De exakta förutsättningarna för matchen får vi först när kommande veckas vardagsmatcher avgjorts, såväl i Sveriges grupp A som i övriga två grupper. Utöver de tre gruppvinnarna tar sig även bästa grupptvåan vidare till Golden Leagues semifinalspel. Sannolikt kommer vartenda set och varenda boll vara av största vikt när gruppspelet summeras nästa helg.

– Det här var en stor och viktig seger för oss. Nu vänder vi hem och laddar om för mötet med Belgien. Där och då kan vi spela med mindre press än vad vi gjorde här idag. Vi ser verkligen fram emot att kliva in i en fullproppad Sparbanken Skåne Arena, avslutar förbundskapten Hakala.

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-10

Senast uppdaterad: 2023-06-10

Visa fler nyheter

Sponsorer