Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige pressade stornationen - föll i fyra set

Världselvan Belgien avgick med segern, men fick bekänna färg hemma i en fullsatt Topsporthal i Beveren när Sveriges volleybolldamer var på besök under lördagskvällen.

Höga toppar och djupa dalar när Sverige föll mot förhandsfavoriten Belgien. Foto: Robert Boman.

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE
Gruppspelsmatch 2 | Topsporthal, Beveren (Belgien)
BELGIEN 3–1 SVERIGE
Setsiffror: 25-22, 25-14, 20-25, 25-17
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak (31)
Fullständig statistik! Länk till annan webbplats.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Stärkta av onsdagens 3-1-seger i fullsatta hemmapremiären mot Bosnien-Hercegovina klev Sveriges volleybolldamer under lördagskvällen in i den tuffa bortadrabbningen mot hela European Golden Leagues förhandsfavorit Belgien.

De blågula inledde starkt och var i ledning 21-19 när första set närmade sig sitt slut, men hemmalaget lyckades vända med hjälp av både tur och skicklighet. En tuff serveserie, inkluderat ett par nätrullare, från belgiska storstjärnan Britt Herbots tog ”Yellow Tigers” både ikapp och förbi Sverige, som tvingades kapitulera via 25-22. Den andra akten blev tyngre med svenska ögon sett, då laget hamnade i en djup svacka som gjorde att siffrorna snabbt rann i väg.

I tredje set var det ett helt annat Sverige som klev in på banan. Spelet stämde plötsligt och laget visade vilken hög högstanivå man besitter. Den nivån lyckades man dock inte ta med sig in i fjärde akten, där Belgien ryckte tidigt och sedan aldrig släppte greppet.

– Vi spelade riktigt bra i två set, eller kanske 1,8 set, eller något i den stilen. Fajten om serve och mottag förlorade vi – det var där matchen avgjordes. Vad som är bra och positivt är att vi var starkare än dem i anfall, vi slog bättre än dem. Samtidigt visade vi att både vårt block och vår defensiv håller mot en motståndare som är topp 10 i världen. Jag är stolt över laget och vi kommer lära oss massvis från den här matchen. Nu vänder vi hem och laddar om för de två avslutande gruppspelsmatcherna, säger Lauri Hakala.

Storstjärnan Isabelle Haak var poängbäst i Sverige och smällde in 31 "pinnar", med imponerande effektivitet.

Att Sverige fick med sig set mot Belgien kan visa sig värdefullt inför fortsättningen. Utöver ettorna tar sig nämligen även bästa grupptvåan vidare till semifinal.

Den tredje och näst sista gruppspelsmatchen spelas lördagen den 10 juni kl. 17:00 i Gradska Arena "Husejin Smajlović", Zenica, där Bosnien-Hercegovina tar emot Sveriges volleybolldamer.

Sista gruppspelsmatchen spelas i sin tur lördagen den 17 juni då Sverige och Belgien gör upp i Sparbanken Skåne Arena i Lund. Tillställningen går under namnet Rekordmatchen, då det kommer slås ett nytt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll, med en publiksiffra som landar omkring 3 000. Endast ett 60-tal sittplatser finns i skrivande stund kvar till försäljning på Ticketmaster.se Länk till annan webbplats..

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Il Bisonte Firenze (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Cuneo Granda (ITA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

LÄNKAR

Fler nyheter

Publicerad: 2023-06-03

Senast uppdaterad: 2023-06-03

Visa fler nyheter

Sponsorer