Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svensk premiärseger efter enastående vändning i fjärde set

Fullsatt Golden League-premiär och magisk stämning i Idrottshallen i Lund. Då levererade det svenska damlandslaget både drama och tre poäng.

Magisk vändning i fjärde set stängde premiärtillställningen. Foto: Robert Boman

EUROPEAN GOLDEN LEAGUE
Gruppspelsmatch 1 | Idrottshallen, Lund

Sverige – Bosnien-Hercegovina
Setsiffror: 25-22, 26-24, 22-25, 25-22
Bästa poängplockare i Sverige: Isabelle Haak (28)
Matchens lirare: Isabelle Haak
Svenska startsexan, set 1: Vänsterspikers: Alexandra Lazic, Anna Haak. Högerspiker: Isabelle Haak. Passare: Vilma Julevik. Centrar: Julia Nilsson, Jonna Wasserfaller. Libero: Emmy Andersson.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.


- Jag är nöjd med resultatet men inte sättet vi vinner på. I dag var vi kanske 50-procentiga av den nivå vi egentligen har i oss, men jag är såklart ändå väldigt glad över segern. Och det här var första matchen i turneringen. Till nästa behöver vi göra det bättre i försvar och block och vi behöver även göra bättre val i anfall, säger Lauri Hakala till SVT.

Svenska superstjärnan Isabelle Haak visade vägen. Italienproffset, som har två raka världsmästartitlar för klubblag under bältet, noterades för 28 poäng och utsågs till matchens lirare.

Sverige förde spelet i de två första seten, som ändå blev onödigt jämna. I det tredje föll dock momentum över på Bosnien-Hercegovina, som efter att ha kvitterat tog med det vidare in i akt 4.

Vid ställning 9-16 såg matchen ut att vara på väg mot skilje, men ett par starka serveserier från Jonna Wasserfaller och Isabelle Haak och ett allt större svenskt block såg till att radera underläget vid 18-18. De blågula forcerade därefter vidare till premiärseger via 25-22.

- Vi trodde på det hela vägen och lyckades vända tack vare bra block och serve där på slutet. Det finns så klart mycket att jobba på, men skönt att vi kan få ett kvitto på att vi kan komma tillbaka i sådana lägen och att vi aldrig slutar kämpa, säger Isabelle Haak i liveintervju med SVT efter matchen.

Härnäst väntar bortamatch mot stornationen Belgien – rankade elva i världen – på lördag. 17:00 blåser domaren igång för första serve.

Magisk stämning i Idrottshallen i Lund. Foto: Robert Boman.

Så avgörs European Golden League 2023

European League är en europeisk nationsturnering som är uppdelad i två divisioner; Silver och Golden, där gulddivisionen består av starkare lag. Sveriges volleybolldamer vann European Silver League 2022 och avancerade därmed till 2023 års upplaga av European Golden League.

Totalt nio landslag spelar European Golden League 2023 och är utifrån Europaranking fördelade i tre trelagsgrupper. Sverige tillhör Grupp A, tillsammans med Belgien & Bosnien-Hercegovina. Alla lag i gruppen möts två gånger, en gång på hemmaplan och en gång på bortaplan.

Gruppvinnarna samt bästa tvåan sett över de tre grupperna avancerar till slutspel, där både semifinal- och finalspelet avgörs i bäst av två matcher med hemma- och bortamöten.

Vinnarna och silvermedaljörerna av European Golden League får sedermera chansen att kvala till Volleyball Nations League, den världsomspännande nationsturnering som avgörs årligen mellan världens främsta volleybollandslag.

Sveriges gruppspelsmatcher Golden League 2023

Lördagen den 17 juni möter Sverige världslaget Belgien i Sparbanken Skåne Arena och det kommer då slås ett nytt, präktigt publikrekord för det svenska damlandslaget i volleyboll. Publiksiffran kommer landa omkring 3 000 åskådare.

Tillställningen blir en riktig "jag var där-upplevelse" för alla volleyälskare. Och det gäller att agera om man ska få tag i biljetter, för de går åt snabbt och det finns endast ett mycket begränsat antal kvar till försäljning. Du köper dem på Ticketmaster.se! Länk till annan webbplats.

Nr. / Efternamn Förnamn / Klubblag Moderklubb

Centrar
1 Arrestad Elsa / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
18 Nilsson Julia / Engelholms VS / Svedala VBK

Spikers
10 Haak Isabelle / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Perugia Volley (ITA) / Svedala VBK
14 Hellvig Hanna / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
17 Haak Anna / Volley Mulhouse (FRA) / Engelholms VS
21 Larsson Elin / Portland University (USA) / IK Ymer
27 Lindberg Paulina / Örebro Volley / Sollentuna VK

Passare
12 Gustafsson Hilda / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
16 Julevik Vilma / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK

Liberor
13 Brink Filippa / Engelholms VS / Engelholms VS
25 Andersson Emmy / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-31

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Visa fler nyheter

Sponsorer