Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Svensk seger i säsongspremiären efter rysare

Sveriges volleybolldamer imponerade i landslagssäsongens första match när Ungern besegrades i en tajt och svängig femsetare under lördagen. I morgon, söndag, träningsmatchar lagen på nytt, även då i klassiska Kungsgårdshallen i Ängelholm.

Sveriges volleybolldamer med en fin start på landslagssäsongen. Foto: Nisse Nilsson.

TRÄNINGSLANDSKAMP

Sverige 3 – 2 Ungern
Setsiffror: 23-25, 25-23, 24-26, 25-20, 15-13
Bästa poängplockare i Sverige: Hanna Hellvig, 24
Matchens lirare: Hanna Hellvig
Svenska startsexan, set 1: Vänsterspikers: Alexandra Lazic, Hanna Hellvig. Högerspiker: Paulina Lindberg. Passare: Vilma Julevik. Centrar: Linda Andersson, Jonna Wasserfaller. Libero: Filippa Brink.
Se matchen i repris! Länk till annan webbplats.

Svenska damlandslaget i volleyboll är sedan den 1 maj samlat i Lund för digra förberedelser inför en intensiv och häftig mästerskapssommar med både European Golden League och EM-slutspel.

Golden League-premiären spelas onsdagen den 31 maj mot Bosnien-Hercegovina inför utsålda läktare i Idrottshallen i Lund. Som en viktig del av uppladdningen spelar Sverige dubbla träningsmatcher mot Ungern i helgen, 20-21 maj.

Under lördag eftermiddag inleddes det första mötet i Kungsgårdshallen, Ängelholm, och det blev ordentlig genomkörare för kombattanterna. Tillställningen gick hela vägen till skiljeset, där Sverige slutligen stod som segrare efter att ha plockat hem slutakten med minsta möjliga marginal (15-13).

– En typisk första match efter en period med mycket träning; en del nervositet i början och många saker som vi inte gjorde så bra som vi kan. Samtidigt gjorde vi det väldigt bra i vissa moment vi tränat på, men vi lyckades inte hålla oss på den nivån under längre perioder. Det finns mycket att förbättra, men vi är glada över hur vi kom tillbaka i matchen. Även om vinst inte är det viktigaste i träningsmatcher, så var det fint att se en seger och att många spelare tog för sig på planen. I morgon blir det videogenomgång och sedan ny match mot Ungern. Vi är glada att ha dem här och att vi får chansen att sparra mot dem inför Golden League, säger förbundskapten Lauri Hakala.

Blockspelet avgörande

Matchen var tajt och svängig från början till slut. De blågula hade en tendens att hamna på efterkälken i inledningen av seten, för att sedan jobba sig tillbaka och ofta hela vägen förbi.

Ungern spelade snabbt, smart och tekniskt men hade stora problem mot det starka svenska blockspelet som ständigt var i vägen; oftast som ren mur – annars som effektiv bromskloss, där det svenska försvaret kunde fånga upp touchade bollar och omvandla dem till motanfall.

Den svenska vänsterkanten imponerade också i anfallsspelet, där Hanna Hellvig (24 p) och Alexandra Lazic (19 p) kombinerade för 43 poäng på fem respektive fyra spelade set. Inför det femte setet byttes Alexandra Lazic och högerspikern Paulina Lindberg ut till förmån för Elin Larsson och Cecilia Malm, som förvaltade förtroendet på ett fint sätt.

Anna och Isabelle Haak fanns inte med i dagens matchtrupp, men var på plats i hallen. Systrarna är nyss hemkomna från långa och framgångsrika klubblagssäsonger som avslutades de gångna dagarna, där Anna vann silver med Mulhouse Volley Alsace i det franska mästerskapsslutspelet, medan Isabelle blev italiensk mästare med Imoco Volley Conegliano. Duon ansluter landslagslägret i Lund under kommande vecka.

I morgon, söndag, väntar alltså ny match mellan Sverige och Ungern. Ännu en gång i klassiska Kungsgårdshallen i Ängelholm. 17:00 blåser domaren i gång för första serve.

21 maj - 17:00 | Sverige vs Ungern | Biljetter Länk till annan webbplats.
Kungsgårdshallen, Ängelholm

Foto: Nisse Nilsson.

"Spelar med glädje"

Ungern ska precis som Sverige spela Golden League 2023 och gjorde så även i fjol, då man slutade på en sjundeplats. Det ungerska damlandslaget är rankat på plats 38 i världen och 22 i Europa. Största internationella framgången är EM-silvret man tog hem 1975 i dåvarande Jugoslavien.

Senast landslagen möttes var i EM-kvalet 2014, då Ungern vann två gruppspelsmatcher med 3-1 respektive 3-0.

Så här sa förbundskapten Lauri Hakala inför helgens drabbningar:
- Vi har övat på många olika saker de senaste veckorna och behöver nu testa dem i skarpt läge, under press i matchsituation. Ungern har ett bra landslag som av många anledningar blir en passande motståndare för oss att mäta oss med. Vi är glada att vi fått till dessa träningsmatcher, sedan är det svårt att veta exakt vilken trupp de mönstrar, så vi fokuserar på oss själva. Varje gång Sverige ställer sig på planen vill vi se ett Sverige som ger uttryck för våra värderingar och vårt sätt att spela; vi spelar tillsammans, vi spelar hårt och vi spelar med glädje.

Du som inte har möjlighet att heja fram Sverige på plats i Kungsgårdshallen kan följa söndagens tillställning via Volleykanalens sändningar på YouTube Länk till annan webbplats..

Träningsmatcherna mot Ungern utgör två av de totalt minst fyra chanser som den svenska volleybollpubliken har att se Sveriges framgångsrika damlandslag på hemmaplan under 2023. Utöver den redan utsålda premiären i Golden League har vi även Rekordmatchen Sverige - Belgien den 17 juni att se fram emot, då det slås publikrekord för svensk damvolleyboll i Sparbanken Skåne Arena i Lund!

DAMLANDSLAGETS HEMMAMATCHER 2023
• 20 maj | Sverige 3-0 Ungern
Träningslandskamp | Kungsgårdshallen, Ängelholm

• 21 maj | Sverige vs Ungern | Biljetter Länk till annan webbplats.
Träningslandskamp | Kungsgårdshallen, Ängelholm

• 31 maj | Sverige vs Bosnien-Hercegovina | SLUTSÅLT Länk till annan webbplats.
European Golden League | Idrottshallen, Lund

• 17 juni | Sverige vs Belgien (REKORDMATCHEN) | Biljetter Länk till annan webbplats.
European Golden League | Sparbanken Skåne Arena, Lund

Nr. / Efternamn Förnamn / Position / Klubblag / Moderklubb
1 Arrestad Elsa / Center / Örebro Volley / Lindesbergs VBK
3 Andersson Linda / Center / VC Neuwied 77 (GER) / KFUM Örebro
4 Wasserfaller Jonna / Center / Hylte/Halmstad Volley / Degerfors Volley Orion
5 Malm Cecilia / Spiker / Engelholms VS / Danderyds SK
9 Lazic Rebecka / Spiker / RC Cannes (FRA) / Svedala VBK
10 Haak Isabelle / Spiker / Imoco Conegliano (ITA) / Engelholms VS
11 Lazic Alexandra / Spiker / Perugia Volley (ITA) / Svedala VBK
12 Gustafsson Hilda / Passare / CV Tenerife La Laguna (ESP) / KFUM Skellefteå
13 Brink Filippa / Libero / Engelholms VS / Engelholms VS
14 Hellvig Hanna / Spiker / Schwarz-Weiß Erfurt (GER) / Lidingö SK
16 Julevik Vilma / Passare / Geneve Volley (SUI) / Tuve VK
17 Haak Anna / Spiker / Volley Mulhouse (FRA) / Engelholms VS
18 Nilsson Julia / Center / Engelholms VS / Svedala VBK
21 Larsson Elin / Spiker / Portland University (USA) / IK Ymer
25 Andersson Emmy / Libero / Hylte/Halmstad Volley / Norsjö VBK
27 Lindberg Paulina / Spiker / Örebro Volley / Sollentuna VK

*Lägertruppen består just nu av 16 spelare och kommer inför Golden League minskas ned till en sluttrupp bestående av 14 namn.

Ledarstaben Golden League 2023
Lauri Hakala, förbundskapten
Anders Håkansson, team manager
Jonas Svantesson, assisterande coach
Jukka Lehtonen, assisterande coach'
David Ottosson, assisterande coach
Laura Järvinen, fysioterapeut, strength & conditioning-coach
Sebastian Lilja, scout

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-20

Senast uppdaterad: 2023-05-21

Visa fler nyheter

Sponsorer