GP-debutanten Linköping vinner brons

Linköpings damer spelade hem sin största framgång någonsin när Grand Prix-bronset säkrades under söndag förmiddag i kamp med Göteborg.


GÖTEBORG 1-3 LINKÖPING
Setsiffror: 14-25, 20-25, 25-14, 20-25
Poängbäst: Caitlin Tipping (28), Linköping. Hanah Blume (20), Göteborg.
MVP: Mikaela Stevens (Linköping), Hanah Blume (Göteborg).
Komplett statistik!


Redan på förhand var klart ett det skulle skrivas ett stycke volleybollhistoria i Fyrishov, Uppsala, under söndag förmiddag. Tredjeprismatchen, med start redan 09.00, stod nämligen mellan två föreningar som gjorde sina allra första Grand Prix-framträdanden på damsidan, och ett av lagen skulle alltså få resa hem med en meriterande tredjeplats i bagaget.

Linköping såg piggast ut under inledningen och spelade rättvist hem de två första seten, men med kniven mot strupen kom Göteborg kom tillbaka starkt i akt tre. Sluttampen av fjärde set, som sedermera skulle visa sig bli det sista, bjöd på mycket nerver då Göteborg gjorde ett tappert försök att hämta ikapp underläget och kom så nära som 19-20, innan LVC samlade ihop sig och spurtade fram till segern.

Det fina samspelet mellan LVC:s passare Mikaela Stevens och poängmaskinen Caitlin Tipping blev avgörande. Tipping noterades för hela 28 poäng, den högsta totalen under en enskild match hittills under årets GP.

Linköpings coach Andrew Strugnell om lagets historiska seger:
– Det här var ett passande slut på turneringen för oss. Vi var uppenbarligen inte tillräckligt bra för att rå på elitserieledande Engelholm, men vi lärde oss mycket av den matchen och tog med oss det in i mötet med Göteborg. För oss handlar allt om att lära och växa som lag. Vi har en relativt ung trupp som kommer fortsätta utvecklas ju längre säsonger lider.

Göteborgs Hanah Blume sammanfattar matchen och helgen:
– Vi spelade inte som vi förväntade oss. På förhand var vi enormt taggade, men lyckades inte omsätta det på planen. Det känns tråkigt, men samtidigt är vi nya i Elitserien och lyckades ta oss till GP redan första säsongen och det är vi fortfarande glada över. Vi kommer fortsätta vara hungriga och spela för att förtjäna vår plats i toppen av ligan.

Göteborg missade medalj men fick mersmak av första GP-framträdandet. Foto: Robert Boman.

Upplev GP på plats!

Grand Prix-helgen upplevs bäst tillsammans med andra volleyfantaster på plats i Uppsala, där läktarna och Fyrishovs hallar fylls av glädje, gemenskap och action.

För att undvika köer i entrén uppmanas besökare förköpa biljetter via Eventim.se, som är officiell biljettförmedlare. Det går att köpa både dagsbiljetter och helgbiljetter, som ger entré till samtliga tre mästerskap som avgörs i Fyrishovs hallar under de två intensiva tävlingsdagarna.

KÖP BILJETTER HÄR!

Alla matcher livestreamas

Tycker du precis som vi att volleyboll är världens bästa TV-sport? Då har du något att se fram emot i helgen! För den som inte kan ta sig till helgens volleybollfest finns nämligen möjlighet att se samtliga Senior-GP-matcher via livestream på www.volleytv.se.

Sändningarna produceras av Joakim Andersson, som under elitseriesäsongen sköter streamingen åt bland annat Södertelge VBK. GP-sändningarna utgörs av en fyrkameralösning med kommentator och grafik.

Du kan enkelt köpa tillgång till sändningarna. På den här sidan hittar du information om hur du går till väga samt vilka erbjudanden som finns att tillgå.

SPELSCHEMA – SENIOR GRAND PRIX

2023-01-21
10:00 Semifinal 1 – damer: Örebro 3–2 Göteborg
12:30 Semifinal 2 – damer: Engelholm 3–0 Linköping
15:30 Semifinal 1 – herrar: Hylte/Halmstad 3–0 Lund
18:00 Semifinal 2 – herrar: Falkenberg 1–3 Habo

2023-01-22
09:00 Bronsmatch – damer: Göteborg 1–3 Linköping
11:30 Bronsmatch – herrar: Falkenberg – Lund
14:30 Final – damer: Engelholm – Örebro
16:30 Final – herrar: Hylte/Halmstad – Habo

FAKTA – GRAND PRIX 2023
Datum: 21-22 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Hylte/Halmstad (dam), Hylte/Halmstad (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
Damer
Engelholm: 9 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket (Vallentuna): 3 guld
Hylte/Halmstad: 1 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 6 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld

LÄNKAR
Säkra dina GP-biljetter – förköp här!
Spelschema Senior Grand Prix Dam
Spelschema Senior Grand Prix Herr
Spelschema Veteran-SM
Spelschema Ungdoms-GP Flickor
Spelschema Ungdoms-GP Pojkar