Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny NIU-skola i Lund ger fler chansen att elitsatsa på volleyboll

Ännu en knappnål trycks in i kartan över volleyboll-Sveriges NIU-skolor. Den senaste markerar Polhemskolan i Lund, som från och med läsåret 2025-2026 ger ytterligare ungdomar chansen att kombinera gymnasiestudier med en elitsatsning på volleyboll.

Foto: Lunds kommun / Petter Borna

Svenska Volleybollförbundets förbundsstyrelse har beslutat att ge Polhemskolan i Lund en tillstyrkan om att starta upp en nationellt godkänd idrottsutbildning (NIU). Totalt nio gymnasieskolor, från Umeå i norr till Lund i söder, kommer framåt erbjuda möjligheten att välja volleyboll som specialidrott, inkluderat Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium (RIG) i Falköping.

– Vi har genomfört en noggrann bedömning av flera ansökningar om att få bedriva NIU-verksamhet för volleyboll. Därför känns det extra roligt att kunna konstatera att Polhemskolan i Lund i samarbete med Lunds VK har de förutsättningar som vi bedömer krävs för att utveckla framtida elitspelare. Vi ser fram emot att komma i gång med det här samarbetet, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Polhemskolan bedriver sedan tidigare så kallad LIU-verksamhet med volleybollprofil, där man kan söka till kurser som spetsar volleybollkunskaperna under skoltid. Nu lyfter Polhemskolan sitt volleyengagemang till nästa nivå genom att erbjuda komplett gymnasieutbildning med volleybollinriktning.

– Vi på Polhemskolan är glada och stolta över att kunna välkomna volleyboll i vår NIU-familj. Vi ser fram emot ett fint och givande samarbete framöver. Tillsammans lyfter vi en klassisk och fin idrott, säger Torbjörn Hanö, rektor på Polhemskolan.

Från och med 2025-2026 tar Polhemskolan in tio elever per läsår, jämnt fördelat mellan flickor och pojkar. När verksamheten efter tre år går på alla cylindrar kommer det totala antalet volleyelever därmed uppgå till 30. Ansökan öppnar under hösten 2024.

Lunds VK:s ordförande Peter Ahlm:

– Vi i Lunds VK är väldigt glada över att volleybollspelare i gymnasieålder får utökade möjligheter att utvecklas inom volleyboll som en del i sin gymnasieutbildning. Vi ser en fortsatt ljus framtid för volleybollen i Skåne tillsammans med Polhemskolan.

Lunds VK är Svenska Volleybollförbundets största medlemsförening och finns representerat på både dam- och herrsidan i volleybollens elitserien.

På den här sidan Länk till annan webbplats. kan du läsa mer om de åtta NIU-skolorna samt RIG i Falköping. Mer info om Polhemskolan hittar du här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-02-06

Senast uppdaterad: 2024-02-06

Visa fler nyheter

Sponsorer