Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nations Cup: Här är Sveriges trupp till OS-kvalet

Nyblivna U22-Europamästarna Jacob Hölting Nilsson / Elmer Andersson samt de regerande tourfinalmästarna på Swedish Beach Tour, Theodor Grahn / Linus Isaksson. Där har vi den svenska truppen som reser till Lettland för veckans Nations Cup-final, det sista steget i det europeiska OS-kvalet, som avgörs 13-16 i Jurmala.

Center Court-matcherna streamas via eurovolley.tv! Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman / Johan Almblad

Sverige är kvalificerat för tävlingen som ett av tolv landslag på herrsidan. Detta efter att ha vunnit den första kvalomgången i Helsingfors 2023, där den svenska truppen utgjordes av David Åhman, Jonatan Hellvig, Jacob Hölting Nilsson och Hampus Ekstrand. I finalen av den första kvalomgången besegrades starka beachvolleynationen Polen i två raka matcher.

I veckans finalturnering av Nations Cup får redan OS-klara lag inte tävla. Till dessa hör exempelvis svenska världsettorna Åhman/Hellvig som kvalificerat för OS i Paris via ranking.

Följande spelare har tagits ut att representera Sverige:

  • Jacob Hölting Nilsson (Ystads VK)
  • Elmer Andersson (Habo Wolley)
  • Theodor Grahn (Slow Down Beachvolleybollklubb)
  • Linus Isaksson (Slow Down Beachvolleybollklubb)

– Det är en OS-biljett på spel i Jurmala och motståndet kommer vara supertufft. Vi ställer upp med två unga lag och kommer att vara ett av de lägst rankade länderna i tävlingen. Vi slår ur underläge, vilket passar oss fint, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

Så avgörs tävlingen

De tolv kvalificerade länderna har lottas in i fyra trelagsgrupper. Sverige spelar i pool D tillsammans med arrangerande Lettland samt Belgien.

Alla länder inom gruppen möter varandra i matchserier som avgörs i ett "bäst av tre-format" efter följande modell:

• Match 1: Ländernas lägst rankade lag möter varandra.
• Match 2: Ländernas högst rankade lag möter varandra.
• Golden Set (om ställning 1-1 i matcher): Spelas direkt efter att match 2 avslutats. Ett enda set till 15 poäng, där länderna får ställa upp med vilka spelare de vill utav de fyra som ingår i truppen.

Gruppspelsfasen avgörs 13-14 juni och Sveriges matcher spelas enligt följande:

Sverige vs Belgien
Match 1: 13 juni, 11:00 - Isaksson/Grahn vs Hendrikx/Vercauteren (Court 1)
Match 2: 13 juni, 11:50 - Hölting Nilsson/Andersson vs Vandecaveye, Lo./Vandecaveye, G. (Court 1)

Sverige vs Lettland
Match 1: 14 juni, 18:20 - Isaksson/Grahn vs Bedritis/Rinkevics (Center Court)
Match 2: 14 juni, 19:10 - Hölting Nilsson/Andersson vs Plavins/Fokerots (Center Court)

Ettorna och tvåorna i varje grupp kvalificerar sig sedermera för kvartsfinalspelet som avgörs lördag 15 juni. Söndag 16 juni når Nations Cup sedan sitt crescendo då den sista europeiska OS-platsen ska delas via semifinaler och den avslutande guldmatchen.

Vägen till OS

Endast 24 lag kommer få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris. 17 av platserna ockuperas av de lag som kvalificerat sig via OS-rankingen, vilken toppas av Sveriges Åhman/Hellvig Länk till annan webbplats..

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller Perusic/Schweiner (Tjeckien) som vann Beachvolley-VM i Mexiko 2023.

Resterande fem OS-platser fördelas av volleybollens fem kontinentalförbund via OS-kval, som i Europa alltså går under namnet CEV Beach Volley Nations Cup. Där delas den sista europeiska OS-platsen ut.

OS-grupperna lottas i Paris fredagen den 28 juni.

LÄNKAR

Officiell sajt för CEV Beach Volley Nations Cup Final Länk till annan webbplats.
Streama Center Court-matcherna OS-kvalet via eurovolley.tv! Länk till annan webbplats.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-10

Senast uppdaterad: 2024-06-13

Visa fler nyheter

Sponsorer