Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sveriges Hölting Nilsson / Andersson vinner U22-EM-guld

Svensk beachvolley är stekhet!
Bakom världsettorna Åhman/Hellvig fyller nya blågula talanger på och levererar storartade resultat. Det senaste i raden: ett guld på U22-EM i Turkiet, signerat Jacob Hölting Nilsson, 19, och Elmer Andersson, 17.

Fr. vänster: Jacob Hölting Nilsson, Lars Nilsson och Elmer Andersson på prispallen. Foto: eurovolley.tv

När Hölting Nilsson / Andersson under söndag förmiddag semifinalbesegrade tungt meriterade fransmännen Canet/Rotar - 39:a på seniorvärldsrankingen - via 21-16, 21-23, 15-11 stod klart att de hade säkrat medalj på mästerskapet. Frågan var nu bara vilken valör det skulle bli.

I finalen ställdes de mot skickliga norska duon Mol/Aas som gick segrande ur ett stentufft första-set där siffrorna skrevs till hela 26-28. Men Jacob och Elmer skulle komma tillbaka - och det med besked. 21-19, 15-12 förkunnade att mästerskapsguldet följer med dem hem till Sverige.

– Vi är jätteglada och nöjda! Vi har väl inte riktigt förstått det hela än, men det känns i alla fall sjukt skönt. I vissa matcher var vi lite trögstartade och spända, men i kvartsfinalen och semifinalen spelade vi ut ordentligt och gjorde två riktigt bra matcher. Sedan krigade vi oss genom finalen trots några halvknackiga perioder, men sammanlagt en riktigt stabil prestation. Det här guldet är ett bra kvitto på att vi tagit kliv framåt från all den träning vi gjort under vintern och våren. Det ger oss också självförtroende och motivation till att ta nästa steg, säger Elmer och Jacob till volleyboll.se.

För att ytterligare understryka storheten i bedriften kan vi konstatera att de svenska killarna är bland de yngsta deltagarna i mästerskapet. Jacob fyllde 19 tidigare i år, medan Elmer ska fira sin 18:e födelsedag senare i juni. Dunderduon har alltså två respektive tre år kvar att tävla i åldersklassen.

Jacob (Ystads VK) och Elmer (Habo Wolley) ingår i SOK:s Topp- & Talangprogram och är en del av det svenska herrlandslaget i beachvolley tillsammans med världsettorna David Åhman och Jonatan Hellvig. Spelargruppen leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson.

Under U22-EM i Turkiet har de dock letts av EM 89-hjälten Lasse Nilsson; pappa till Jacob. Firma Jonsson/Kristiansson har nämligen coachat OS-laddande Åhman/Hellvig till tredje raka världstoursegern i veckans Elite16-turnering som samtidigt avgjorts i Ostrava, Tjeckien.

Det här var Jacob Hölting Nilsson andra U22-EM-guld. 2022 vann han samma mästerskap i lag med David Åhman, vars ordinarie partner Jonatan Hellvig där och då var skadad.

Hölting Nilsson anfaller i semifinalen mot Frankrike. Foto: CEV

Vägen till triumfen

Hölting Nilsson / Anderssons U22-EM-äventyr inleddes med gruppspel i torsdags där man övertygande avfärdade Irland, England och Litauen utan att förlora set.

Som gruppsegrare belönades de med en direktplats i åttondelsfinalerna, där det under lördagen var Sloveniens tur att tvingas kapitulera för den blågula duon i två raka akter.

Kvartsfinalen mot mycket talangfulla och väldekorerade Hammarberg/Berger var även den över i raka set; en mentalt viktig seger för svenskarna som förlorade mot samma österrikare i U21-VM-kvartsfinal förra året. På Hammarberg/Bergers CV finns bland annat två segrar från seniorvärldstouren på Futures-nivå, U21-VM-silver (2023), både guld och silver från U20-EM (2022/2023) och ett brons från 2022 års upplaga av U22-EM.

Söndagens efterföljande semi mot franska stjärnorna Canet/Rotar blev sedan den dittills jämnaste tillställningen, vilket alltså avgjordes i skiljeset.

Och hur det gick i finalen vet vi ju redan. Svensk seger efter en imponerande vändning

På damsidan representerades Sverige av Emilia Saxne / Sanna Madestam. Efter att ha avancerat vidare från gruppspelet tog deras U22-EM-äventyr slut i lördagsmorgonens sextondelsfinal mot Schweiz.

den officiella turneringssajten Länk till annan webbplats. finns samtliga resultat samlade. Söndagens semifinaler och medaljmatcher finns att streama i repris på eurovolley.tv Länk till annan webbplats..

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-09

Senast uppdaterad: 2024-06-09

Visa fler nyheter

Sponsorer