Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

U22-EM: Saxne/Madestam och Hölting Nilsson/Andersson utmanar i Turkiet

6-9 juni avgörs U22-EM i beachvolley i Yalova, Turkiet. Sverige representeras av unga och lovande lagen Emilia Saxne / Sanna Madestam och Jacob Hölting Nilsson / Elmer Andersson. Volleyboll.se levererar införrapport med förutsättningar och länkar.

Emilia Saxne in action under U18-EM. Foto: CEV

64 lag - 32 på damsidan och ytterligare 32 på herrsidan - gör i veckan upp om 2024 års U22-EM-titlar.

Våra blågula representanter kliver in i mästerskapet på torsdag när det inledande gruppspelet släpps lös. Under onsdagskvällens preliminary inquiry, där lagen delades in åtta fyrlagsgrupper, blev klart att de svenska lagen ställs mot följande i den inledande omgången:

  • 10:15 - Saxne / Madestam vs Lyø/Krogh (Danmark)
  • 11:50 - Hölting Nilsson / Andersson vs Corcoran / Davoren (Irland)

Saxne / Madestam möter även Sloveniens Javornik / Marolt med start 16:50 svensk tid. Den sista gruppspelsmatchen mot Panekova/Podhradska (Slovakien) spelas på fredag men har i skrivande stund inte fått någon starttid.

Hölting Nilsson / Andersson ställs i sin tur mot Englands Bobkowski / Quick samt Cumakas / Losys (Litauen) i de två kommande gruppspelsmatcherna. Inte heller här har starttider ännu kommunicerats.

Efter avslutat gruppspel avancerar de tre främsta lagen i varje grupp till slutspelsfasen. Där är det sedan vinna eller försvinna hela vägen till medaljmatcherna som spelas söndag 9 juni.

Emilia Saxne, 17, och Sanna Madestam, 18, utgör Sveriges talangfulla utvecklingslandslag på damsidan och har bland annat spelat två U18-EM tillsammans, utöver NEVZA och en hel hög elittävlingar på Swedish Beach Tour.

I veckans mästerskap coachas tjejerna av Mattias Magnusson som med start i höst leder det nya tränarnätverk vilket fått uppdraget att sätta ny landslagsstruktur och organisation för svensk dambeach.

– Vi laddade med träning i Portugal i början av maj för att få bra och mycket vindträning. Målsättningen för turneringen är först och främst att utvecklas och lära oss då vi har många år kvar i klassen. Men vi vill såklart prestera så bra vi kan och vi kommer kämpa hårt oavsett vem vi får möta, säger Sanna och Emilia.

Foto: Johan Almblad

Unga dunderduon Jacob Hölting Nilsson, 19, och Elmer Andersson, 17, ingår i SOK:s Topp- & Talangprogram och är en del av det svenska herrlandslaget i beachvolley tillsammans med världsettorna David Åhman och Jonatan Hellvig. Spelargruppen leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och tränarlegendaren Anders Kristiansson.

Under U22-EM i Turkiet är det dock EM 89-hjälten Lasse Nilsson - pappa till Jacob - som leder laget. Firma Jonsson/Kristiansson coachar nämligen OS-laddande Åhman/Hellvig i veckans Elite16-turnering som avgörs i Ostrava, Tjeckien, 6-9 juni.

– Vi har laddat upp med mycket träning i Stockholm tillsammans med resten av landslaget och även varit iväg och spelat några turneringar nu de senaste veckorna. Skönt att komma in lite i spelrytm igen efter en lång vinter med mycket träning. Målsättningen är att göra så bra prestationer som möjligt för att försöka komma hem med en medalj, säger Elmer och Jacob.

Spelschema och resultat publiceras löpande på den officiella turneringssajten. Länk till annan webbplats. Saxne / Madestams matcher kommer sändas på Kronan VBK:s Facebooksida Länk till annan webbplats.. Vi återkommer med info om eventuellt streaming av det svenska herrlaget.

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar. Rapport publiceras på volleyboll.se efter turneringens slut.

Vi önskar de svenska lagen stort lycka till!

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-05

Senast uppdaterad: 2024-06-06

Visa fler nyheter

Sponsorer