Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Ny landslagsstruktur för Sveriges beachvolleydamer tar form

En tydlig och hållbar väg framåt samt svensk representation på internationella mästerskap. Det är målen på kort och lång sikt när Svenska Volleybollförbundet under hösten initierar arbetet med att sätta ny struktur och landslagsorganisation för Sveriges beachvolleydamer.

Sanna och Tina Thurin fortsätter som Sveriges damlandslag över sommaren 2024. Foto: CEV

Under de senaste åren har resurser prioriterats andra delar av verksamheten. Svenska lag och damspelare på elitnivå har därmed tagit eget ansvar i sina satsningar. Många har lyckats ta nya kliv och presterat resultat.

– Med start i höst påbörjas arbetet med att forma en ny struktur för svensk dambeach, vilket tidigare saknats. Vi vill långsiktigt skapa en motiverande miljö med en gemensam spelidé och träningsfilosofi som alla kan utgå från, säger Angelica Ljungqvist, sportchef på Svenska Volleybollförbundet.

Vid rodret för arbetet ställs Mattias Magnusson, en av landets främsta och mest erfarna beachvolleytränare. Elvir Rakovic och Petter Bosrup, som är verksamma som beachcoacher i Göteborg respektive Malmö, engageras också i den nya organisationen, där de bildar tränarnätverk under Mattias ledning.

– Det känns jättekul att det ska dra i gång i höst - och spännande att jobba tillsammans med Petter och Elvir. Vår verksamhet startar upp i begränsad skala, men någonstans måste man börja. Det är en process som kommer och behöver ta tid, men vi ser med tillförsikt fram emot att sätta i gång och vad som kan åstadkommas tillsammans, säger Mattias Magnusson.

– Jag är jätteglad att Mattias kliver in i den här rollen och tar sig an ansvaret. I team med Elvir och Petter får vi en dedikerad och kunnig trio som satsar helhjärtat på sina beachtränarkarriärer. Genom deras engagemang kan vi med start i höst lägga grunden för svensk dambeachvolleys framtid, säger Angelica Ljungqvist, sportchef på Svenska Volleybollförbundet.

Över sommaren 2024 fortsätter femfaldiga svenska mästarna och världstourmedaljörerna Sanna och Tina Thurin som det officiella damlandslaget. Samtidigt kommer den lovande duon Emilia Saxne, 17, och Sanna Madestam, 18, representera Sverige i sommarens internationella ungdomsmästerskap i egenskap av utvecklingslandslag.

Tränargruppen kommer löpande följa och inventera svenska elitspelare på både lag- och individnivå, nationellt och internationellt. Efter sommaren görs en första, större utvärdering där en spelargrupp tas ut för vidare aktiviteter inom ramen för den nya landslagsorganisationen.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-06-03

Senast uppdaterad: 2024-06-03

Visa fler nyheter

Sponsorer