Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Åhman/Hellvig säkrar OS-platsen med ny världstoursuccé

Tolfte resultatet är ”hemma”, en ny seger på högsta världstournivån likaså. Nu är svenska beachvolleykometerna David Åhman och Jonatan Hellvig och mästerliga coacherna Rasmus Jonsson och Anders Kristiansson kvalificerade för OS i Paris 2024. Det står klart efter veckans Beach Pro Tour-tävling i Tepic, Mexiko.

Foto: Volleyball World / FIVB

Svenska dunderduon Åhman/Hellvig hade redan spelat ihop tillräckligt många rankingpoäng och var dessutom uttagna av Sveriges Olympiska Kommitté sedan tidigare. Vad som återstod var att inkassera det där tolfte resultatet som Internationella Volleybollförbundets OS-kvalreglemente krävde. Och ska man boka en ”guldbiljett” till sommarens olympiska spel kan man lika gärna göra det med stil, tycks teamet ha tänkt.

För när vi nu summerar den där tolfte tävlingen står David och Jonatan som herrar på täppan i Tepic, Mexiko, för andra året i följd efter att ha gått obesegrade genom Beach Pro Tour Elite16-turneringen; den högsta världstournivån dit endast världens främsta lag kvalificerar sig för spel.

I finalen besegrades Brasiliens George/Andre via 21-17, 19-21, 15-10.
– Vi spelar riktigt bra i första set och fram till 5-0 i andra. Sen kommer vi in i en svacka då vårt anfall inte funkar. Det var starkt mentalt av killarna att resa sig igen och sista set spelar vi närmast prickfri beachvolley, säger Rasmus Jonsson, förbundskapten.

Även semifinalen, som avgjordes med start 05:00 på söndagsmorgonen, var en rafflande tresetare. Där var våra blågula 22-åringar i underläge både 10-13 och 12-14 i skiljeset mot skickliga tyskarna Ehlers/Wickler, men lyckades ändå på något mirakulöst sätt vända till seger 20-18.

Det svenska teamet må ha varit en ren formalitet från att säkra OS-avancemanget, men det förtar inte storheten i bedriften. Det är sättet de gjort det på som imponerar allra mest.

Sedan OS-kvalperioden startade i januari 2023 har laget radat upp fina prestationer och pallplatser och samtidigt visat prov på makalös kyla i pressade lägen och en oerhörd förmåga att spela som bäst när det gäller som mest.

Det svenska teamet startade dock sin gemensamma resa betydligt tidigare än så. Vi får backa till åtminstone 2018, då David och Jonatan som 16-åringar bildade lag i kvalet till världsungdoms-OS under ledning av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson.

Sex år senare har de fyras gäng nu säkrat avancemang till den största av idrottstävlingar, och på vägen dit har man tillsammans skrivit otaliga kapitel svensk beachvolleyhistoria, samtidigt som man revolutionerat sin idrott med ett banbrytande, svårbemästrat och spektakulärt spelkoncept som ständigt förädlas.

– Att kvala in till OS har varit vårt stora mål sedan vi började den här satsningen tillsammans. Att vi har lyckats och fått den utveckling som vi har fått är helt fantastiskt, fortsätter Jonsson.

Senast Sverige var representerat i beachvolley på ett OS var 2004 i Aten när Björn Berg och Simon Dahl slutade på nionde plats.

OS-kvalperioden pågår fram till den 9 juni 2024 innan den fullständiga listan om 24 lag spikas i sin helhet. På den sidan förklaras OS-kvalets upplägget Länk till annan webbplats. i korthet. Klicka här Länk till annan webbplats. och välj fliken ”Provisional Olympic Ranking” för komplett OS-kvalranking.

Samtliga veckans matcher livestreamades på volleyballworld.tv Länk till annan webbplats. och viaplay.se. Länk till annan webbplats.

Kolla in den officiella turneringssaiten Länk till annan webbplats. för fullständiga resultat, nyheter, bilder och mycket mer.

Följ @svenskvolleyboll på Facebook och Instagram för uppdateringar om Åhman/Hellvigs fortsatta framfart i den väldiga volleyvärlden!

Foto: Privat

Fler nyheter

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-04-22

Visa fler nyheter

Sponsorer