Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Sverige till Nations Cup-final - gruppvinnare i första OS-kvalfasen

Sveriges beachvolleyherrar triumferade i den första OS-kvalfasens grupp D som avgjordes i Vantaa, Finland, 26-27 maj. Belgien, Finland och Polen besegrades längs vägen till turneringssegern, som ger avancemang till 2023 års Nations Cup-final.

Se lördagens finalmatcher mot Polen i repris, här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.!

Sverige representerades av lagen David Åhman, 21 / Jonatan Hellvig, 21 och Jacob Hölting Nilsson, 18 / Hampus Ekstrand, 19 som leddes av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson. Teamet imponerade enormt och noterades för en enda setförlust.

Seger i två raka 2-0-matcher mot Belgien under fredagen följdes i dag, lördag, upp av fyra nya skalper mot Finland och Polen.

Sveriges resultat – match för match:
Matchserie 1: Sverige 2 – 0 Belgien
• Match 1: Hölting Nilsson/Ekstrand 2-0 Langendonck/Witvrouwen (21-16, 21-19)
• Match 2: Åhman/Hellvig 2-0 Vandecaveye/Lo. Vandecaveye (21-15, 21-16)

Semifinal: Sverige 2 – 0 Finland
• Match 1: Hölting Nilsson/Ekstrand 2-0 Piipo/Topio (21-16, 21-12)
• Match 2: Åhman/Hellvig 2-0 Siren/Nurminen (21-16, 21-10)

Final: Sverige 2 – 0 Polen
• Match 1: Hölting Nilsson/Ekstrand 2-0 Rudol/Lewandowski (21-8, 21-13)
• Match 2: Åhman/Hellvig 2-1 Kantor/Zdybek (19-21, 21-11, 15-12)

Extra imponerande är prestationerna från tonåringarna Hölting Nilsson/Ekstrand som i och med veckans OS-kvalturnering gjorde seniordebut i den svenska landslagströjan. Duon spelade med självförtroende och en slående självklarhet, inte minst i finalmatchen mot rutinerade Rudol/Lewandowski där Jacob och Hampus imponerade i alla spelmoment. Motståndarna såg frustrerade ut och hade vansinnigt svårt att hitta förbi Ekstrands enorma block.

- Det var riktigt kul att se Jacob och Hampus prestera på den här nivån mot internationellt seniormotstånd. De har gjort det väldigt bra träningarna mot David och Jonatan senaste månaden och oerhört bra av dem att vinna tre raka matcher i säsongens första tävling, säger förbundskapten Rasmus Jonsson.

- David och Jonatan gör det vi kan förvänta oss av dem och det var en bra genomkörare inför nästa veckas världstourtävling i Ostrava (Beach Pro Tour Elite16 Ostrava, reds. anm.), fyller Rasmus på.

Turneringssegern innebär att Sverige nu är klart för 2023 års Nations Cup-final där Europas åtta främsta beachvolleynationer gör upp. Datum och spelplats presenteras vid ett senare tillfälle.

- För svensk beachvolley är det stort att vi är ett av sju länder som är klara för finalen i Nations Cup och vi visar att våra unga killar hakar på Åhman/Hellvigs utveckling, säger förbundskapten Jonsson.

Nations Cup introducerades under 2022 och har till 2023 och 2024 uppdaterats, där den stora nyheten är att tävlingen ersätter Continental Cup som det europeiska kvalsystemet till OS 2024 i Paris.

Länderna som slutar etta, tvåa och trea i Nations Cup-finalen 2023 kvalificerar sig för 2024 års europeiska OS-kvalfinal (2024 CEV Beach Volley Nations Cup Final - Olympic Qualification Tournament).

Så avgörs Nations Cup

Nations Cup 2023 är uppdelat i två faser, där den inledande gruppspelsfasen avgörs i maj och juni. De totalt 35 deltagande länderna är uppdelade i sju grupper om fem länder i varje. De sju gruppvinnarna avancerar sedermera till finalfasen tillsammans med arrangören av Nations Cup-finalen. De tre främsta länderna från 2023 års Nations Cup-final kvalificerar sig för 2024 års europeiska OS-kvalfinal (2024 CEV Beach Volley Nations Cup Final - Olympic Qualification Tournament).

De länder som i år inte lyckas avancera till OS-kvalfinalen får en ny chans i 2024 års upplaga av Nations Cup, där ytterligare fyra finalplatser ligger i potten. Arrangören av 2024 års OS-kvalfinal gör sedan startfältet komplett. Vinnaren av OS-kvalfinalen lägger slutligen beslag på den enda OS-plats som Europeiska Volleybollförbundet (CEV) delar ut.

Spelformat:
Varje deltagande nation ställer upp med två lag som totalt inkluderar fyra spelare. Länderna möts i matchserier som avgörs i ett ”bäst-av-tre”-format efter följande modell:
• Match 1: Ländernas lägst rankade lag möter varandra (exempelvis Sveriges andralag mot Polens andralag).
• Match 2: Ländernas högst rankade lag möter varandra (exempelvis Sveriges förstalag mot Polens förstalag)
• Match 3 (om ställning 1-1 i matcher): ”Golden set” – En tredje avgörande match som avgörs i ett enda set till 15 poäng, där länderna får ställa upp med vilka spelare de vill utav de fyra som finns på plats.

Så kan Sverige nå OS

Totalt kommer 24 lag få chansen att kliva ner i OS-sanden framför Eiffeltornet i Paris 2024. Vägen dit är lång och svår, men det svenska teamet har skaffat sig ett bra utgångsläge.

Värdnationen Frankrike erhåller direktplats till olympiska spelen och det samma gäller det lag som vinner Beachvolley-VM i Mexiko i oktober 2023. Volleybollens fem kontinentalförbund fördelar i sin tur ut en plats vardera via OS-kval, som i Europa alltså går under namnet CEV Beach Volley Nations Cup.

Resterande 17 platser delas ut via världsrankingen, där de 12 bästa världstourresultaten från januari 2023 till juni 2024 räknas.

- Den 9 juni 2024 avslutas OS-kvalperioden för att kvala in via ranking. Om vi inte har lyckats knipa någon av platserna där, kommer det givetvis vara jätteviktigt att vi har kvalat in till Nations Cup-finalen 2024, avslutar förbundskapten Jonsson.

Om OS-satsningen

Satsningen på Sveriges beachvolleyherrar görs inom ramen för SOK:s stödprogram Topp och Talang, där målet är att kunna konkurrera om medaljer på OS. Truppen består av unga beachvolleykometerna David Åhman, Jonatan Hellvig och Jacob Hölting Nilsson, som leds av förbundskapten Rasmus Jonsson och volleylegendaren Anders Kristiansson.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-05-27

Senast uppdaterad: 2023-05-27

Visa fler nyheter

Sponsorer