Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Påminnelse: Anmäl lag till Klubblags-SM 2024!

Premiärupplagan av Klubblags-SM i beachvolley avgörs 28-30 juni i Västerås. Anmälningsslussarna till kvalturneringen, som spelas på The Beach i Stockholm 25-26 maj, står på vid gavel. Alla föreningar som vill delta i mästerskapet ska anmäla sig senast söndagen den 5 maj!

Anmäl klubblag här! Länk till annan webbplats.

Foto: Robert Boman

Volleyboll.se har tidigare kunnat presentera de fullständiga förutsättningarna för avgörandet av 2024 års Klubblags-SM i beachvolley. De första, historiska mästarklubbarna koras under Riksidrottsförbundets SM-veckan sommar i Västerås, 28-30 juni, som bevakas av SVT och där vårt allra senaste beachvolleymästerskap är en av de nya attraktionerna.

Första steget på vägen utgörs av kvalturneringen som spelas 25-26 maj i toppmoderna anläggningen The Beach i Huddinge i södra Stockholm.

Anmälan till kvalet är nu öppen och förblir så fram till söndagen den 5 maj kl. 22:00. Anmäl lag här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Alla föreningar som vill delta i mästerskapet kan anmäla ett klubblag per klass till kvalturneringen, där varje klubblag ska bestå av 4 spelare som är licensierade för klubben de representerar.

Efter att anmälningsdeadline passerat kommer 4 klubblag per klass direktkvalificeras för SM-tävlingen. Detta kommer baseras på det nya rankingsystemet för klubbar, där det är toppspelarna i varje förening som bidrar till sin klubbs ranking.

De föreningar med klubblag som direktkvalificeras för SM-tävlingen kommer få erbjudandet att delta med ett andralag i kvalturneringen.

Mer information om Klubblags-SM presenteras vidare i sektionen Frågor & Svar längst ner i artikeln. För den som vill grotta ner sig i alla göttiga detaljer finns de fullständiga tävlingsbestämmelserna att läsa och ladda ner här! Länk till annan webbplats.

Tidplan och Deadlines

 • 13 mars: Anmälan öppnar
 • 13 mars: Digitalt infomöte
 • 5 maj: Deadline för klubbyte
 • 5 maj: Anmälan till kvalet och SM stänger
 • 6 maj: SM-kvalificerade topplagen avslöjas – kvaltävlingens startfält presenteras
 • 25-26 maj: Kvaltävling i The Beach, Stockholm – komplett SM-startfält fastställs
 • 28-30 juni: SM-tävling på Lögastrand i Västerås – första mästarklubbarna koras

Länkar

Anmälan Klubblags-SM 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Så avgörs Klubblags-SM 2024 - Frågor & Svar Länk till annan webbplats.
Uppdaterade tävlingsbestämmelser beachvolley Länk till annan webbplats.
Riksidrottsförbundets officiella sajt för SM-veckan Länk till annan webbplats.
Västerås Stads eventsajt Länk till annan webbplats.

FRÅGOR & SVAR

När öppnar anmälan?
Anmälan öppnar onsdagen den 13 mars och stänger söndagen den 5 maj. Den 6 maj kan vi avslöja direktplatserna till Klubblags-SM, samtidigt som kvaltävlingens startfält fastställs.

När och var avgörs kvaltävlingen respektive SM-tävlingen?

 • Kvaltävlingen avgörs helgen 25-26 maj i The Beach i Huddinge i södra Stockholm.
 • SM-tävlingen avgörs på Lögastrand i Västerås under tre speldagar, 28-30 juni.

Vilka föreningar får anmäla sig och hur många klubblag får man ställa upp med?
Alla medlemsföreningar får delta förutsatt att de kan ställa upp med klubblag som uppfyller kraven i tävlingsbestämmelserna. Varje förening får ställa upp med ett klubblag per tävlingsklass, dvs ett på damsidan och ett på herrsidan, där varje klubblag består av 4 licensierade spelare och max två coacher. Klubbar som efter att anmälan stängt erhåller direktplatser till SM-tävlingen kommer erbjudas att delta med ett andralag i kvalet. Andralaget får då inte innehålla någon av föreningens 4
högst rankade spelare.

Hur formeras ett klubblag?
Ett klubblag består av 4 spelare och upp till två coacher. Samtliga spelare måste ha beachvolleylicens i klubben de representerar från att anmälan stänger (5 maj) till att SM är avgjort (30 juni). Inom klubblaget formeras i sin tur två ”vanliga” beachvolleylag med två spelare i varje. Vid anmälan anges spelarna i klubblaget, men spelarbyten inom föreningen är tillåtna till och med dagen innan tävlingen startar.

Hur går en klubbmatch till?
Upplägget känns till viss del igen från andra sammanhang, så som det europeiska OS-kvalet. Varje klubbmatch mellan två föreningar avgörs i ett ”bäst av tre-format” efter följande modell:

 • Match 1: Förening A mönstrar sitt högre rankade lag mot Förening B:s lägre rankade lag.
 • Match 2: Förening A mönstrar sitt lägre rankade lag mot Förening B:s högre rankade lag.
 • Match 3 (om ställning 1-1 i matcher): ”Golden set” – en tredje och direkt avgörande match som avgörs i ett enda set till 15 poäng, där föreningarna får ställa upp med vilka spelare de vill bland de som ingår i klubblaget.

Vilka spelare får delta?
Alla spelare får delta i Klubblags-SM förutsatt att de - från att anmälan stänger (5 maj) till att SM är avgjort (30 juni) - har beachvolleylicens i den förening de är anmälda att representera.

Finns det regler kring klubbyten?
Ja, samtliga spelare måste ha beachvolleylicens i klubben de representerar från att anmälan (5 maj) stänger till att klubb-SM är avgjort (30 juni). Ska en spelare göra en övergång från en klubb till en annan måste den alltså vara genomförd senast den 5 maj.

Hur avgörs kvaltävlingen?
Kvaltävlingen avgörs på The Beach, Stockholm, 25-26 maj och har upp till 16 klubblag per klass (klubblagsranking avgör vid full anmälan). Tävlingen spelas på en eller två dagar. Max ett klubblag per klubb och klass får delta i kvaltävlingen.

Spelupplägget är först gruppspel och därefter ett slutspel med singeleliminering. Till slutspel går minst två klubblag från varje grupp.

Efter avslutad turnering kvalificerar sig de tre främsta lagen i varje klass för SM-tävlingen. Om lokalarrangören för SM-tävlingen inte har anmält ett klubblag i en klass går den SM-platsen till klubblaget som slutade på fjärde plats i kvalet.

Hur avgörs SM-tävlingen?
SM-tävlingen avgörs på Lögastrand i Västerås 28-30 juni som en del av Riksidrottsförbundets multisportevent SM-veckan sommar. Åtta klubblag per klass kommer där och då göra upp över tre speldagar om att bli Sveriges första mästarklubb i beachvolley.

Fyra klubblag per klass direktkvalificeras för SM-tävlingen baserat på ranking, medan resterande tre klubblag vaskas fram via kvaltävlingen i The Beach, Stockholm, helgen 25-26 maj. Om lokalarrangören för SM-tävlingen inte har anmält ett klubblag i en klass går den åttonde SM-platsen till klubblaget som slutade på fjärde plats i kvalet.

Spelupplägget är först gruppspel och därefter ett slutspel med singeleliminering. Till slutspel går minst två klubblag från varje grupp.

Hur fungerar klubblagsrankingen?
Klubblagsrankingen är per klass och är summan av klubbens 4 bästa spelares ranking i seniorbeachvolley, d.v.s plats på rankingen (inte poäng). Detta utgör rankingen för klubben och klubbens förstalag. Rankingen för en klubbs andralag är summan av rankingen för spelare 5-8. Spelare med 0 poäng (som därför inte syns på rankinglistan) har rankingen på första platsen efter alla med 1 poäng.

Exempel: Om en klubb har de spelare som är rankade 1:a, 3:a, 4:a och 8:a på SVBF:s beachvolleyranking blir dess klubblagsranking 1+3+4+8 = 16. Ju lägre totalsiffra, desto bättre chans har klubblaget att rankas högt.

Får man individuella rankingpoäng för att spela Klubblags-SM?
Ja, spelare som deltar i Klubblags-SM erhåller individuella beachvolleyranking enligt skalan för SBT 4*. Spelare som deltar i kvaltävlingen får beachvolleyrankingpoäng enligt skalan för SBT 3*. Alla spelare inom samma klubblag erhåller samma antal individuella rankingpoäng efter avslutad tävling.

Eventkarta, SM-veckan 2024 i Västerås

Fler nyheter

Publicerad: 2024-04-18

Senast uppdaterad: 2024-04-18

Visa fler nyheter

Sponsorer