Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Beachvolley-SM flyttar till Åhus 2025

Svenska mästerskapen i beachvolley arrangeras i skånska sommarparadiset Åhus 2025-2027. Åhus Beach kliver in som lokalarrangör och samspelar med Svenska Volleybollförbundet, Kristianstads kommun och Visit Skåne för att utveckla Sveriges finaste och mest prestigefulla beachvolleyevenemang.

Evenemangsstranden i Åhus är ett underbart idrottsmyller under sommarmånaderna. Foto: Åhus Beach / Robert Boman

– Vi är glada och stolta över att kroka arm med en av Europas främsta beachevenemangsarrangörer, Åhus Beach. Vi ser fram emot att samspela för att fortsätta utveckla Beachvolley-SM, med målet att välkomna ännu fler spelare och besökare och leverera en idrottsupplevelse utöver det vanliga. Jag vill också passa på att rikta ett tack till Kristianstads kommun och Visit Skåne som bidrar till att göra detta möjligt, säger Jakob Birgersson, evenemangsansvarig projektledare på Svenska Volleybollförbundet.

– Beachvolley SM beräknas få runt 600 lag med över 1200 deltagare och 7 egna evenemangsdagar som går av stapeln vecka 31, säger Lotta Gall, VD Åhus Beach.

Svensk beachvolley är på stark frammarsch, med ett växande antal utövare och internationella superstjärnor i form av världsettorna David Åhman och Jonatan Hellvig som med framgångar och karisma fått intresset att explodera.

Tillväxten avspeglas i Beachvolley-SM, som under åren vuxit i omfång och blivit ett flaggskepp för Svensk Volleyboll – både som nationell tävling, mötesplats och evenemangsupplevelse.

Inför 2025 hissar den mäktiga mästerskapsveckan segel och beger sig i riktning mot den skånska östkusten för att kasta ankar vid Hanöbuktens pärla Åhus i Kristianstads kommun.

– Vi är mycket stolta över att Svenska Volleybollförbundet väljer evenemangsstranden i Åhus för genomförandet av Beachvolley-SM. Evenemanget positionerar Åhus och Kristianstad som evenemangsdestination och Åhus Beach kommer med sin erfarenhet och sitt team bidra till att evenemanget och beachvolleyn i Sverige utvecklas till nästa nivå, säger Pehr Palm, planeringsstrateg på Kristianstads kommun.

Under Beachvolley-SM avgörs mängder av tävlingsklasser, från barn- och ungdomsnivå till elit, mixed och veteran. Foto: Robert Boman

Skåne - ett volleyfäste

Flytten av Beachvolley-SM innebär samtidigt att det redan väloljade samarbetet med Visit Skåne fördjupas ytterligare.

Exempelvis har Sveriges framgångsrika volleybolldamer under de senaste åren lockat till återkommande publikfester i Lund.

Sedan tidigare är även klart att den nationella elittouren, Swedish Beach Tour, slår ner pålarna i Malmö, Landskrona och Åhus sommaren 2024.

Evenemangsstranden i Åhus är en fullpräglad idrottsby med restauranger, lagtältby, spelplaner och aktivitetsmontrar. Allt är samlat på ett och samma turneringsområde, precis vid havet.

– Det känns väldigt spännande att inleda samarbete med Åhus Beach kring Beachvolley-SM 2025-2027. Det blir en härlig utmaning och möjlighet att bygga vidare på den starka utvecklingen som mästerskapsveckan haft - och vi tror att Åhus Beach har goda förutsättningar att lyckas med det, säger Simon Dahl, generalsekreterare på Svenska Volleybollförbundet.

Åhus Beach har levererat storslagna idrottsevenemang sedan 1997. Förra året hade deras beacharrangemang för handboll och fotboll över 166 000 besökare på samma evenemangsstrand som Beachvolley-SM nu flyttar till.

Sommarens Swedish Beach Tour-tävling som arrangeras 3-4 juli blir en bra uppvärmning inför nästa års hett emotsedda mästerskapsvecka.

– Vi är mycket stolta att få förtroendet att knyta till oss en av världens främsta beachsporter och genomföra Beachvolley-SM. Det är häftigt att vi nu förutom SM i beachsoccer som vi arrangerar tillsammans med Svenska Fotbollförbundet, även knyter långsiktigt samarbete med Svenska Volleybollförbundet. Satsningen har blivit möjlig genom fördjupat samarbete med både Kristianstads kommun och Visit Skåne, och vi ser fram emot ännu mer häftiga strandupplevelser på Åhus Beach framöver, avslutar Lotta Gall.

LÄNKAR

ahusbeach.com - mer info om Åhus Beach Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
visitskane.se - mer info om Skånes regionala destinationsbolag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mer info om Beachvolley-SM

KONTAKT

Åhus Beach AB, Lotta Gall, VD, lotta@ahusbeach.com, 0709-989055
Kristianstads Kommun, Pehr Palm, planeringsstrateg, pehr.palm@kristianstad.se, 0721-557513
Visit Skåne, Mikael Wigsten, Evenemangsutvecklare, mikael.wigsten@skane.se, 0724-59 38 96
Svenska Volleybollförbundet, Jakob Birgersson, projektledare, jakob.birgersson@volleyboll.se, 0736-306552

Foto: Robert Boman

Fler nyheter

Publicerad: 2024-05-03

Senast uppdaterad: 2024-05-03

Visa fler nyheter

Sponsorer