Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour 2024: Här är alla elitdeltävlingar!

Vi har en underbart fullspäckad Swedish Beach Tour-sommar framför oss! Det står klart när 2024 års turnéschema i dag presenteras tillsammans med arrangörer och samarbetspartners. Minst åtta destinationer välkomnar den svenska beachvolleyeliten, som premiärspelar i Sollentuna helgen 1-2 juni och avslutar med storslagen tourfinal i Kalmar 24-25 augusti.

Se listan med alla elittourtävlingar längst ned i artikeln!

Linus Tholse, Jacob Hölting Nilsson, Emilia Saxne, Felicia Granberg och Hulda Rudberg pryder årets SBT-montage. Foto: Robert Boman. Montage: Joakim Bengtsson.

Sommaren känns plötsligt inte så långt bort!

I fredags presenterades att Kalmar blir värdstad för tourfinalen, SBT-säsongens stora crescendo, både 2024 och 2025. Till listan av tourstopp lägger vi nu ytterligare sju sommardestinationer där Sveriges främsta spelare kommer kliva ner i sanden för att bjuda på idrottshow och göra upp om ära, prispengar och rankingpoäng.

– Vi är glada och stolta att kunna presentera sommarens starka Swedish Beach Tour-schema. Vi har en blandning av nya och gamla arrangörer, många tävlingar på den högsta nivån och en fullspäckad säsong att se fram emot. Jag vill rikta ett stort tack till alla arrangörer och städer som tillsammans med oss lägger grunden för Swedish Beach Tour, där våra spelare utvecklas och besökare får uppleva den härliga atmosfären och livsstilen som beachvolley står för, säger Jakob Birgersson, projektledare för Swedish Beach Tour.

Sollentuna och Landskrona nya på SBT-kartan

SBT-turnén 2024 tar sin början 1-2 juni i Sollentuna och den splitternya anläggningen vid Rösjön. Här står Sollentuna VK för första gången värd för en elittourtävling, som alltså innebär startskottet på tre underbart intensiva tävlingsmånader.

Längs vägen slår ”SBT-cirkusen” sedan ner pålarna i en rad orter där publik, arrangörer och partners är välbekanta med Swedish Beach Tours tävlings- och evenemangskoncept. Utöver tidigare nämnda Sollentuna och Kalmar ser elittouren och dess spelare även fram emot att återvända till Södertälje, Åhus, Tofta, Malmö och Ljungby.

Till Swedish Beach Tour-kartan adderar vi för första gången också Landskrona, där touren slår läger helgen 20-21 juli.

– Sommar och beachvolley på stranden i Landskrona är en oslagbar kombination. Det kommer bli en riktig idrottsfest! Få städer har förmånen att ha ett så vackert rekreationsområde precis vid havet, ett stenkast från stadskärnan. Vi välkomnar Swedish Beach Tour till Landskrona i sommar, säger Thorsten Karlén, evenemangsansvarig Landskrona stad.

Tävlingen är 5-stjärnig vilket markerar att den utgör den allra högsta svenska nivån. Arenan byggs upp runt det nya aktivitetsområdet Lagunenstråket.

– Äntligen beachvolley i Landskrona! Vi välkomnar beachvolley-Sverige till vår stad och nya arena och ser samtidigt fram emot att visa upp den häftigaste sporten för Landskronapubliken, säger Marie Saxne, lokal projektledare för Kronan Volleybollklubb.

Lagunenstråket i centrala Landskrona. Foto: Landskrona stad

SBT Åhus i ny skrud

En annan stor nyhet är att Åhus Beach kliver in som arrangör för deltävlingen i Åhus. Den 5-stjärniga turneringen spelas 3-4 juli och arrangemanget växer när det blir en del av festival- och evenemangsveckan Åhus Beachfotboll.

– Det är med stor glädje vi välkomnar Swedish Beach Tour till vårt älskade evenemang i sommar. Vi har under många år strävat efter att utveckla vår fotbollsturnering, och varje år har den vuxit till en större och härligare folkfest. Förra året nådde vi en milstolpe när vi slog stort besöksrekord med över 10 000 besökare på en enda dag. Det var en fantastisk upplevelse och bevis på den passion och entusiasm som vårt evenemang har genererat bland både lokala invånare och besökare från andra delar av landet. Med Swedish Beach Tour adderas en ny dimension till vår redan blomstrande evenemangstradition, säger Lotta Gall, VD på Åhus Beach.

Evenemangsstranden i Åhus är en fullpräglad idrottsby med restauranger, lagtältby, spelplaner och aktivitetsmontrar. Allt är samlat på ett och samma turneringsområde precis vid havet.

Pehr Palm, Planeringsstrateg på Kristianstad Kommun fyller på:

– Vi är mycket stolta över att Svenska Volleybollförbundet väljer evenemangsstranden i Åhus för genomförandet av Swedish Beach Tour.

Festivalområdet i Åhus, dit Swedish Beach Tour återvänder 2024. Foto: Åhus Beach

Beachvolley på stark frammarsch

Svenska Volleybollförbundet utsågs nyligen till Årets Idrottsförbund i Sverige och inte minst grenen beachvolley är på frammarsch. Vid Idrottsgalan förra veckan tog beachvolleyspelarna David Åhman och Jonatan Hellvig, Europamästare och VM-silvermedaljörer 2023, hem priset som Årets Lag och slutade samtidigt på fjärde plats i kampen om Jerringpriset, där svenska folket röstar fram sina favoriter.

Bakom dem följer en ny generation spelare med höga ambitioner och stor potential. Både för dem och den redan etablerade svenska eliten utgör Swedish Beach Tour språngbrädan ut till den väldiga beachvolleyvärlden.

– De stora internationella framgångarna som Åhman/Hellvig presterat de senaste åren har banat väg för ett ökat intresse för beachvolley. 2024 är dessutom ett OS-år - och med våra medaljkandidater kommer beachvolley vara ännu mer i ropet, så ska det bli extra roligt att välkomna alla spelare och besökare till Swedish Beach Tour i år, avslutar projektledare Jakob Birgersson.

TOURSCHEMA 2024

SBT Sollentuna 4 star – 1-2 juni
Spelplats: Rösjön, Sollentuna
Arrangör: Sollentuna VK

SBT Södertälje 4 star – 8-9 juni
Spelplats: Mälarbadet, Södertälje
Arrangör: Södertelge VBK

TBD – 15-16 juni
Spelplats: -
Arrangör: -

SBT Åhus 5 star – 3-4 juli
Spelplats: Åhus beach
Arrangör: Åhus Beach

SBT Tofta 5 star – 13-14 juli
Spelplats: Tofta strand, Gotland
Arrangör: Team Gotland VBK

SBT Landskrona 5 star – 20-21 juli
Spelplats: Lagunenstråket, Landskrona
Arrangör: Kronan VBK

SBT Malmö 5 star – 10-11 augusti
Spelplats: Ribbersborgsstranden, Malmö
Arrangör: Malmö BC

SBT Ljungby 4 star – 17-18 augusti
Spelplats: Ljungby Beach Arena
Arrangör: Ljungby VBK

SBT Kalmar Tourfinal – 24-25 augusti
Spelplats: Arena Långviken, Kalmar
Arrangör: Kalmar Volleybollklubb.

KONTAKT

Jakob Birgersson, Projektledare, Svenska Volleybollförbundet
Tel: 0736 30 65 52, mejl: jakob.birgersson@volleyboll.se

OM SWEDISH BEACH TOUR (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-31

Senast uppdaterad: 2024-01-31

Visa fler nyheter

Sponsorer