Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Kalmar blir värdstad för tourfinalen 2024 och 2025

Dags att drömma om sommar och sand mellan tårna. Ett nytt avtal gör att Kalmar kommer stå värd för Swedish Beach Tours stora tourfinal i ytterligare två år.

Foto: Robert Boman

Äntligen! Sommarens elittävlingar på Swedish Beach Tour (SBT) spikas för fullt och nästa vecka presenteras schemat för 2024.

Vi rivstartar med att avslöja att tourfinalen återvänder till Kalmar två gånger om.

– Swedish Beach Tour är ett omtyckt evenemang som alltid lockar stor publik, speciellt när vi får hit finalen som är tourens höjdpunkt. Långviken Arena är en fantastisk plats för den här typen av evenemang och vi har också en väldigt bra lokal arrangör i Kalmar Volleybollklubb, som ser till att allt fungerar och att vi kan skapa en folkfest tillsammans, säger Ida Qvarnström, projektledare idrottsevenemang, Destination Kalmar.

Årets final kommer att avgöras den 24–25 augusti. Det blir åttonde gången Kalmar står värd för en Swedish Beach Tour-tävling och andra året i följd som Kalmarpubliken får uppleva den svenska beachvolleyeliten göra upp om tourfinaltiteln på Långviken Arena.

Underbar inramning vid 2023 års tourfinal på Långviken Arena. Foto: Robert Boman

”Största och käraste vi har”

– Vi är glada och stolta över det fortsatta samarbetet och att Långviken Arena i ytterligare två år blir skådeplatsen för tourfinalen – det största och käraste vi har i SBT. Sedan premiäråret har Kalmar vuxit ut till en av våra främsta destinationer, med en erfaren och ambitiös arrangör i Kalmar VBK och med starkt stöd från Destination Kalmar. Det nya tvåårsavtalet ger oss långsiktighet och möjligheten att ta evenemanget till nya höjder, säger Svenska Volleybollförbundets projektledare Jakob Birgersson.

Tourfinalen är tillsammans med SM säsongens stora mål för den svenska beachvolleyeliten. Den är exklusiv för landets allra främsta spelare; endast åtta damlag och åtta herrlag kommer få äran att kliva ner i Långviken Arenas finkorniga sand, vilket borgar för underhållning och idrottsdrama av högsta svenska kvalitet.

Utöver den enorma äran att vinna tourfinalen ligger mästartitlar, prispengar och mängder av rankingpoäng i potten. Arenaområdet ramas in av en smyckad centercourt med läktare och DJ som skapar feststämning.

Isabelle Reffel och Fanny Åhman stod som tourfinalsegrare på damsidan 2023. Foto: Robert Boman.

Sverige världsledande i beachvolleyns utveckling

– Avtalet är otroligt stort för Kalmar VBK, det ger oss en helt annan långsiktighet i vårt arbete med SBT. Det ger en långsiktighet på flera plan, både i vårt förträffliga samarbete med Destination Kalmar och Svenska Volleybollförbundet samt i planeringsstadiet men även för att bygga intresse för sporten och tävlingen i Kalmar. Med förra årets succé i ryggen och två kommande finaler så ser framtiden sannerligen ljus ut för både klubb och stad, säger Daniel Smith , ordförande Kalmar Volleybollklubb.

Svenska Volleybollförbundet utsågs nyligen till Årets Idrottsförbund i Sverige och inte minst grenen beachvolley är på frammarsch. Vid Idrottsgalan tidigare i veckan tog beachvolleyspelarna David Åhman och Jonatan Hellvig, Europamästare och VM-silvermedaljörer 2023, hem priset Årets Lag och de slutade på fjärde plats i kampen om Jerringpriset, där svenska folket röstar fram sina favoriter.

Bakom dem följer en ny generation blågula beachvolleyspelare med höga ambitioner och stor potential. Många av dem lär vara med och konkurrera om mästartitlarna när tourfinalen avgörs i Kalmar 24-25 augusti!

Vintern har ännu inte helt släppt sitt grepp, men med dagens härliga nyhet kan vi börja drömma oss bort till varmare månader och en fullspäckad beachvolleysäsong för både bredd, elit och publik. Tävlingskalendern för 2024 börjar ta form på allvar och Svenska Volleybollförbundet tillsammans med arrangörer ser med glädje fram emot att presentera den i sin helhet.

Håll utkik på swedishbeachtour.se, volleyboll.se och i våra sociala kanaler för fler soliga nyheter framöver!

Tourfinalsegraren Theodor Grahn jublar efter en vunnen boll på Långviken Arena. Foto: Robert Boman.

OM SWEDISH BEACH TOUR (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Tourfinalen avgörs på Långviken Arena den 24–25 augusti. Den arrangeras av Kalmar Volleybollklubb i samarbete med Svenska Volleybollförbundet och Destination Kalmar.

www.swedishbeachtour.se Länk till annan webbplats.
www.volleyboll.se Länk till annan webbplats.
www.destinationkalmar.se Länk till annan webbplats.
www.kalmarvolley.se Länk till annan webbplats.

Sara Cavretti "in action" under tourfinalen 2023. Foto: Robert Boman

Fler nyheter

Publicerad: 2024-01-26

Senast uppdaterad: 2024-01-26

Visa fler nyheter

Sponsorer