Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Nevza Beach Sweden 2023: Blågula beachvolleyeliten utmanar om topplaceringarna

Volleyboll.se har tagit tempen på några av de svenska spelarna inför helgens internationella beachvolleyturnering, Nevza Beach Sweden, som spelas i Göteborg fredag till söndag.

Helene Jernbeck vann Nevza-tävlingen i Norge tidigare i år, då tillsammans med Hulda Rudberg. Nu tävlar hon med Sanna Thurin. Foto: Jakob Birgersson.

Fredag 3 november är det dags! 32 av Nordeuropas vassaste beachvolleylag (16 dam, 16 herr) kliver där och då ner i sanden i Beach Center, världens största beachvolleyhall, för att göra upp om ära, rankingpoäng och prispengar i årets sista Nevza Beach-tävling.

Möjligheterna till blågula framgångar på hemmaplan är stora. Hela tolv svenska lag återfinns i startfältet; sex i damklassen och ytterligare sex bland herrarna.

Arrangören Göteborg Beachvolley Club har mängder av representanter som är med och utmanar. Bland annat får vi se GBC-stjärnorna Martin Appelgren och Alexander Annerstedt kliva in i turneringen som toppseedade, framför Norges Stian Opsahl / Jørgen Nylund Nilsen och Finlands Pekka Piippo / Vili Topio.

Pallplats målet

– Alltid speciellt att spela på hemmaplan! Vi har laddat upp på lite olika ställen då jag det senaste året tränat i Tyskland och ”Alex” i Göteborg. Känslan är i alla fall relativt god och vi har spelat och tränat ihop mycket under tidigare år så det borde inte vara några problem att hitta varandra på banan, säger Martin Appelgren.

Även om tiden att spela ihop sig är ganska knapp är siktet inställt på topplacering:
– Det kommer bli en stor utmaning, men målet är att ta en pallplats. Det finns många tuffa lag i tävlingen, även lägre rankade lag som håller en hög nivå. För att komma långt i inomhus-tävlingar brukar det krävas bra serve och bra servemottagning, så vi kommer lägga störst fokus där, fortsätter Appelgren.

Nevza Beach Sweden sammanfaller med den stora turneringshelgen Halloween Cup som samlar närmare 400 spelare i blandade breddtävlingar på de totalt 16 inomhusbanorna i Beach Center.

– Elitspelare från Sverige och norra Europa kan vara sevärda för de som vistas i Beach Center under helgen, och öka intresset för sporten och dess utövare. Det är såklart också bra för GBC att det finns flera hemmaspelare med i tävlingen, så att medlemmarna har lag att heja fram; något som rimligtvis borde stärka klubbkänslan, konstaterat Appelgren.

Martin Appelgren "in action" under förra årets Nevza-tävling i Göteborg. Foto: Jakob Birgersson.

”Inga lag är omöjliga att vinna mot”

På damsidan är det trippelt svenskt i seedningslistan. Toppar gör Sanna Thurin och Helene Jernbeck, följt av Sara Malmström / Hulda Rudberg och Louise Månesköld / Malin Bergholm.

Ett varningens finger lyfts även för talangfulla laget Emilia Saxne och Sanna Madestam som studerar vid Svenska Volleybollförbundets Riksidrottsgymnasium. Duon kommer till turneringen fyllda av självförtroende, inte minst tack vare förra helgens succé på sportgolv i Rovaniemi, Finland, där man tillsammans med lagkamraterna i Sveriges U19-landslag bärgade guld i Nevza U19 Championship och avancemang till 2024 års U20-EM i volleyboll.

– Vi har fortfarande inte riktigt hunnit landa mentalt och kanske inte fullt ut förstått vad vi lyckades med i Finland. Nu blir det en omställning från volleyboll till beach, men vi ser fram emot tävlingen, säger duon.

Hur skulle ni beskriva er som lag – och vad har ni för målsättning med tävlingen?
– Vi skulle säga att vi framför allt är starka i serve och att gå på attack i anfall. Vi båda är från början är rena inomhusspelare, så har vi lärt oss en del där som vi kan ta med ner i sanden och dra nytta av. Om vi spelar som vi vet att vi kan göra så tror vi att inga lag är omöjliga att vinna mot. Målsättningen är att göra en bra turnering som vi i efterhand kan vara nöjda med. Vi behöver ligga i ordentligt med förberedelserna inför turneringen så att vi ger oss själva så bra förutsättningar som möjligt.

Sanna Madestam (till vänster) och Emilia Saxne har representerat Sverige i både volleyboll och beachvolley på ungdomsnivå.

Så följer du tävlingen!

Nevza Beach Sweden upplevs bäst på plats i Beach Center i Göteborg. Besökande publik ska visa upp medhavd väska vid entré till anläggningen.

Tävlingen livestreamas också från början till slut på nya volleytv.se Länk till annan webbplats.! Sändningar levereras från fyra banor tävlingen igenom. Befintliga kunder kan se alla matcher utan extra kostnad.

Du som vill bli kund kan enkelt skapa konto och köpa access här Länk till annan webbplats.!

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för uppdateringar. Rapport publiceras på volleyboll.se Länk till annan webbplats. efter turneringens slut.

Spelschema och resultat uppdateras löpande på den här sidan! Länk till annan webbplats.

Vi önskar deltagande lag och lokalarrangören Göteborg Beachvolley Club med funktionärer lycka till med beachvolleybravaderna!

Fakta: Nevza Beach Sweden

Datum: 3-5 november
Spelplats: Beach Center, Göteborg
Lokal arrangör: Göteborg Beachvolley Club
Antal lag: 16 dam, 16 herr
Länkar:
- Officiell turneringssajt med spelschema och resultat! Länk till annan webbplats.
- Streaming: www.volleytv.se Länk till annan webbplats.

Följande svenska lag deltar:

Damer
Sanna Thurin (08 BC) / Helene Jernbeck (Slow Down BC)
Sara Malmström (Göteborg BC) / Hulda Rudberg (Göteborg BC)
Louise Månesköld (Göteborg BC) / Malin Bergholm (Göteborg BC)
Fanny Åhman (Stöcke IF) / Klara Ribom (Göteborg BC)
Emilia Saxne (Kronan VBK) / Sanna Madestam (Hylte/Halmstad VBK)
Anna Mierzejewska (Göteborg BC) / Victoria Sahlberg (Göteborg BC)

Herrar
Alexander Annerstedt (Göteborg BC) / Martin Appelgren (Göteborg BC)
Stefan Andreasson (Göteborg BC) / Anton Andersson (Svedala VBK)
Erik Ask (Västerås VBK) / Elias Sjölund (Stöcke IF)
Alexander Herrmann (Göteborg BC) / Jakob Wijk Tegenrot (Göteborg BC)
Linus Isaksson (Slow Down BC) / Theodor Grahn (Habo Wolley)
Finn Aldén-Joyce (Göteborg BC) / Rasmus Boström (Göteborg BC)

Om NEVZA

NEVZA (The North European Volleyball Zonal Association) utgör samlingsorganisationen för de nordeuropeiska volleybollförbund som är anslutna till Europeiska Volleybollförbundet (CEV). Inom ramen för NEVZA samverkar förbunden och arrangerar tävlingar inom både beachvolley och volleyboll för såväl landslag som klubblag på ungdoms- och seniornivå.

Om GBC & Beach Center

Beach Center är världens största beachvolleyhall och ägs av Göteborg Beachvolley Club, Svensk volleybolls största beachvolleyförening. Här finns 16 inomhusplaner och ytterligare 12 banor utomhus, samt restaurang, strandbar och gym.

 

Fler nyheter

Publicerad: 2023-11-02

Senast uppdaterad: 2023-11-02

Visa fler nyheter

Sponsorer