Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

VM i Queen & King of the Court: Fem svenska lag till Rotterdam

En hel drös svenska lag utmanar om världsmästartitlarna när Royal Championships i Queen & King of the Court avgörs i Rotterdam, Nederländerna, 5-10 september. Volleyboll.se levererar införrapport med förutsättningar och länkar!

Magisk inramning i Utrecht, Nederländerna, 2021. Foto: SetVexy.

Queen & King of the Court startade 2017 och spelkonceptet är fyllt av action och spänning. Jämfört med traditionellt matchspel är spelformen snabbare och spelas på tid. Flera lag deltar i en och samma match och tävlar om att samla ihop så många poäng som möjligt i varje omgång. Lagen som samlar ihop minst antal poäng varje omgång slås ut efter hand. I veckans tävling deltar totalt 120 spelare från över 25 länder som gör upp om att krönas till drottningar och kungar, vilka vaskas fram via gruppspel, slutspel och finaler.

Royal Championships i Rotterdam inleds under tisdagen med kvalspel där tio damlag och lika många herrlag gör upp om de vakanta platserna i huvudturneringen, main draw. Hela fyra svenska par är med och utmanar om dessa:

På damsidan kliver Fanny Åhman och Isabelle Reffel samt tvillingsystrarna Sanna och Tina Thurin ner i sanden; två bollskickliga och försvarsstarka lag som båda samlat på sig SM-guld under sommaren. Åhman/Reffel vann de nationella mästerskapen i Queen of the Court på Tylösand i slutet av juli, medan team Thurin för femte gången blev mästare i traditionellt matchspel när Beachvolley-SM avgjordes på samma strand i början av augusti.

Och på herrsidan har vi alltså ytterligare två svenska lag som kvalar, här i form av stortalangerna Jacob Hölting Nilsson och Erik Ask samt SM-silvermedaljörerna Joel Andersson och Alfred Brink.

Vi hoppas givetvis på Main draw-avancemang för de kvalande svenska lagen, men oavsett hur det går står redan klart att det blir blågul representation i huvudturneringen. Till den är nämligen tvåfaldiga Europamästarna David Åhman och Jonatan Hellvig kvalificerade sedan tidigare.

Foto: SetVexy.

När kvalturneringen avgjorts kommer vi ha totalt 20 damlag och ytterligare 20 herrlag i huvudturneringen som inleds med gruppspel under onsdagen. Därefter följer kvartsfinaler, semifinaler och slutgiltigen söndagens finalomång.

I takt med att Queen & King of the Court åtnjutit ökad popularitet har även prestigen blivit större. Konkurrensen vid årets VM-tävling är stenhård - det vansinnigt stjärnspäckade startfältet innehåller flera av världens allra främsta spelare och lag. Antalet EM-, VM- och OS-medaljer som dessa lirare samlat på sig är oräkneliga.

Svenska världstvåorna Åhman/Hellvig hör till favoriterna. Inte bara för att de så sent som i augusti säkrade andra raka EM-guldet, utan även för att de vid flera tillfällen tidigare stått på pallen i King of the Court-sammanhang.

Streaming finns på watch.kingofthecourt.com. Länk till annan webbplats.
Spelschema och resultat finns på King of the Courts hemsida. Länk till annan webbplats.

Följ Svensk volleyboll på Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram Länk till annan webbplats. för dagliga uppdateringar!

Vi önskar samtliga svenska lag stort lycka till med veckans beachvolleybravader!

Guide till Royal Championships Queen & King Of The Court

Datum: 5-10 september
Plats: Rotterdam, Nederländerna
Klasser: Damer, Herrar
Kvalet: 5 september. 10 lag per kön, varav tre går till main draw.
Main draw: 6-10 september, 20 lag per kön.

De svenska lagen:
- Åhman/Reffel (d) inleder sitt kvalspel 12.55 tisdag 5 september
- Thurin/Thurin (d)
inleder sitt kvalspel 14.20 tisdag 5 september
- Hölting Nilsson/Ask (h)
inleder sitt kvalspel 12:55 tisdag 5 september
- Brink/Andersson (h) inleder sitt kvalspel 14:20 tisdag 5 september
- Åhman/Hellvig (h) inleder sitt Main draw-spel 17:30 onsdag 6 september

Fler nyheter

Publicerad: 2023-09-04

Senast uppdaterad: 2023-09-04

Visa fler nyheter

Sponsorer