Gå till innehåll
SVENSK VOLLEYBOLL

Swedish Beach Tour: GBC-dominans när touren gjorde comeback i Malmö

Säsongens andra SBT 4-star är avgjord och Malmö är officiellt tillbaka i SBT-sammanhang! På Ribersborgsstranden & Hästhagens IP fick vi under helgen återigen njuta av en härlig stämning, högklassigt spel och bra väder! Det var dock lagen från västkusten som dominerade bland medaljörerna i turneringen. I damernas klass vann Victoria Sahlberg och Anna Rydenberg sitt första guld tillsammans under säsongen och detsamma gäller herrarnas segrare, som stavas Stefan Andreasson & Anton Andersson.

Text: Andreas Härneman

Foto: Therese Hågerup

Tourens näst sista stopp och Malmös comeback sedan 2011 i svensk elitbeachvolleyboll-sammanhang blev en riktig panghelg! Under två dagar tävlade totalt 32 herr- och damlag om de åtråvärda medaljerna, som skulle placeras ut under finaldagen söndag 20 augusti. I damernas turnering var samtliga fyra finalister från GBC (Göteborg Beachvolley Club), vilket är unikt för den här säsongen åtminstone och flera av spelarna har spelat ihop i olika konstellationer under säsongens gång. Vann gjorde till slut Victoria Sahlberg & Anna Rydenberg, med 2-0 i set i finalen.

– Vi mötte många bollsäkra lag under turneringen men ett bra lugn och tålamod tog oss hela vägen. Den stora höjdpunkten var såklart finalen i perfekta sol- och vindförhållanden med fin inramning på Malmös riviera, Ribbersborg. Väl där lyckades vi göra vår bästa match under turneringen, när det också gällde som mest” säger Victoria Sahlberg i en intervju med Swedish Beach Tour.

Senast Malmö var värdstad för beachvolleyboll på elitnivå var under beach-SM 2011, då var Victorias beachpartner Anna Rydenberg på plats och hamnade på pallen.

– Det var så roligt att vara tillbaka i Malmö, det är en så härlig plats att spela på. Såklart blev jag lite lätt nostalgisk, senast jag var här och spelade var SM 2011 där det blev ett brons med Sofia Ögren på samma spelplats som nu, säger Anna.

Nästa vecka väntar den stora tourfinalen i Kalmar, 26-27 augusti och Sahlberg/Rydenberg kliver in i turneringen med ett färskt guld i bagaget.

– Det ska bli jätteroligt att få avsluta säsongen med tourfinalen i Kalmar, och ännu roligare att få göra det tillsammans med Anna, avslutar Victoria.

Bild från damernas final i Malmö. Foto: Therese Hågerup.

I herrarnas klass var svenska mästarna Linus Tholse (Nyköpings Frisksportklubb) & Jakob Tegenrot (GBC) återigen på plats och sedvanligt även i finalen. På andra sidan nätet stod Stefan Andreasson (Göteborg Beachvolley Club) & Anton Andersson (Svedala Volleybollklubb), som var på aktiv jakt efter säsongens första guldmedalj. Man lyckades med det, då SM-bronsmedaljörerna komfortabelt besegrade svenska mästarna Tholse/Tegenrot med 21-16 & 21-19 och tog sin totalt andra tourseger tillsammans.

I en intervju med Swedish Beach Tour summerar ena halvan av beachparet, Stefan Andreasson, guldparets insats under helgen och säsongen i sin helhet.

– En oerhört skön känsla verkligen, lite den känslan av “äntligen” i kombination med euphori. Säsongen 2023 har verkligen varit en bergochdalbana för vår del. Vi hade en riktigt bra start på säsongen med en andraplats i både Göteborg (inomhus) och Ljungby, där det kändes som att vi verkligen var på god väg och att bara någon enstaka boll hade kunnat avgjort segrarna mot vår favör. Sedan efter det började det dala, där vi aldrig riktigt kom upp till den nivån igen under säsongen och självförtroendet sjönk till följd av det. Sedan vände det, efter en veckas träning med Åhman/Hellvig och ett bra resultat på SM kändes det som att vi återigen var tillbaka. Efter en prestation i Nyköping som vi återigen inte var så nöjda med blev vi riktigt taggade på revansch mot oss själva, i vårt sista tourstopp för i år. För första gången någonsin går vi rakt igenom en hel turnering med bara 2-0 segrar. Nivån som Anton bidrar med, särskilt hur hög hans lägstanivå var rakt igenom turneringen i kombination med sitt bästa blockspel någonsin carriade oss verkligen hela vägen fram till guldet, säger Stefan.

Någon tourfinal blir det dock tyvärr inte för Andreasson/Anderssons del, då man ska premiärspela i en future-turnering i Tjeckien under samma helg.

– Ja, det är ju blandade känslor givetvis. Det är såklart väldigt tråkigt att missa tourfinalen, men ska samtidigt bli välfdigt roligt att spela våran första future-turnering någonsin tillsammans! Med detta guldet i Malmö reser vi iväg med en god känsla och tackar för oss under Swedish Beach Tour 2023, avslutar Stefan.

Toursegern är tvåfaldiga SM-bronsmedaljörerna Andreasson/Anderssons andra totala, efter att man knipit en vinst i Trollhättan Master 2021. Vi önskar de ett stort lycka till i future-turneringen i Tjeckien och säger på återseende, inför förhoppningsvis Swedish Beach Tour 2024!

Bild från herrarnas final i Malmö. Foto: Therese Hågerup.

Prispall damklassen | Malmö SBT 4-star 2023

1. Victoria Sahlberg / Anna Rydenberg (Göteborg Beachvolley Club)

2. Hulda Rudberg / Sara Malmström (Göteborg Beachvolley Club)

3. Agnes Linderholm (Idrottsklubben Studenterna i Umeå) / Sara Cavretti(Beachbrothers Beachvolley Club) & Linnea Bengtsson (Göteborg Beachvolley Club) / Felicia Granberg (Idrottsklubben Studenterna i Umeå)

Prispall herrklassen | Malmö SBT 4-star 2023

1. Stefan Andreasson (Göteborg Beachvolley Club) / Anton Andersson (Svedala Volleybollklubb)

2. Linus Tholse (Nyköping Frisksportkklubb) / Jakob Tegenrot (Göteborg Beachvolley Club)

3. Tobias Helbig / Simon Bohman (Göteborg Beachvolley Club) & Fabian Ramén(Malmö Volleybollklubb) / Viktor Jonsson (Team Gotland Volleybollklubb)

Övriga resultat Malmö SBT 4-star Länk till annan webbplats.

Om Swedish beach Tour (SBT)

SBT:s elittour reser varje år land och rike runt till underbara svenska sommarstäder. Där gör Sveriges främsta lag gör upp om ära, prispengar och stora mängder rankingpoäng på en inramad centercourt som blir en mötesplats där livesporten, musiken, besökarna, sponsorerna och sidoevents tillsammans skapar en attraktiv helhetsupplevelse.

SBT utgör grunden i Svenska Volleybollförbundets tävlingssystem för beachvolley, som rymmer tävlingar för alltifrån nybörjare och glada amatörer, hela vägen upp till spelare som satsar mot svensk elit och internationell karriär. SBT består av totalt fem tävlingsnivåer och liknar i mångt och mycket ett seriesystem med en tydlig utvecklingsstege för både spelare och arrangörer. De olika tävlingsnivåerna särskiljs med stjärnor från 1-5, där antalet stjärnor markerar nivån på tävlingen; ju fler stjärnor, desto högre nivå. 4- och 5-stjärniga tävlingar ingår i elittouren.

Vi säger ett stort grattis till första guldet tillsammans för säsongen för både Sahlberg/Rydenberg & Andreasson/Andersson och tackar Malmö Beachvolley Club för två fantastiska dagar, på återseende!

Next Up – TOURFINALEN I KALMAR 26-27 augusti! Länk till annan webbplats.

Äntligen är den här, Tourfinalen i Kalmar! Den svenska beachvolleyeliten har slitit och stampat runt i sanden hela sommaren. Från Umeå i norr till Malmö i söder, har de tävlat om prispengar och rankingpoäng. Nu gör de absolut främsta dam- och herrlagen på touren upp om den åtråvärda titeln som Toursegrare.

Kalmar Volleybollklubb, Destination Kalmar och Svenska Volleybollförbundet önskar spelare och besökare varmt välkomna till Arena Långviken, en helg som kommer noteras i svensk beachvolleyhistoria!

LÄNKAR

Officiell turneringssida Länk till annan webbplats.

Resultat Malmö SBT 4-star Länk till annan webbplats.

Livestreaming SBT 2023 – All info du behöver! Länk till annan webbplats.

Allt du behöver veta inför TOURFINALEN i Kalmar! Länk till annan webbplats.

Tourschemat 2023! Foto: Johnny Vedberg. Montage: Svensk volleyboll.

Fler nyheter

Publicerad: 2023-08-21

Senast uppdaterad: 2023-08-21

Visa fler nyheter

Sponsorer