Grand Prix Volleyboll 2019

Volleybollexperten tippar årets Senior Grand Prix

I helgen är det dags för den 21:a upplagan av Grand Prix och för elitlagen är det en prestigefull kamp som väntar. Vi tog pulsen på tidigare landslagsspelaren, och GP-vinnaren, Andréa Jacobsson för att se vilka hon tror tar hem årets upplaga på dam och herrsidan.

Andréa Jacobsson är ett välbekant namn för många och den tidigare landslagsspelaren har många meriter i bagaget, däribland Grand Prix-guld med Engelholm. Idag arbetar hon som idrottskonsulent på Skånes Idrottsförbund samt volleybollexpert på Sveriges Radio. Med Grand Prix två dagar bort bad vi henne spå turneringens utgång.

Först och främst, du har ju både spelat och vunnit GP tidigare, hur är det egentligen att spela ett GP?
GP är en ju en av säsongens stora höjdpunkter tillsammans med SM, på något sätt är det en annan känsla och det är roligt att det är så mycket olika folk samlat. Mycket ungdomar och även mycket folk på läktaren. Så det känns väldigt speciellt att spela!

Hur mycket prestige är det bakom en vinst?
Jag har alltid rankat GP högt och det har även föreningarna jag spelat för gjort. Det är en liten avstämning i säsongen och man ser vad man behöver jobba på inför slutspel och så.

Tror på damfavoriterna

Om man ser på tabelläget på damsidan så ser det någorlunda liknande ut med de fyra Grand Prix-kvalificerade lagen i fortsatt topp fyra. Går din gamla klubb Engelholm, som nu är både serieledande och obesegrade, för GP-guld nummer nio?
Nu har jag bara sett dem en gång under hösten, och då var det mot Hylte Halmstad (en annan av Andréas gamla klubbadresser). De har inte sett lika starka ut som tidigare men nu har de ju värvat under jul så förmodligen är de starkare nu. Men det är ett yngre lag numera. Generellt har nivån droppat lite på topplagen men jag tror ändå på guld för Engelholm.

Gislaved som knep den fjärde, och sista, platsen ligger på fortsatt fjärdeplats i tabellen och 17 poäng efter ledande Engelholm. De står på lika många vunna matcher som trean Hylte/Halmstad medan Örebro och Engelholm har en liten lucka uppåt. Tror du tabellen kommer spegla utgången i helgens GP eller blir det en tight historia?
I matchen mellan Engelholm och Gislaved kommer Engelholm att vinna enkelt. Precis som tabellen visar så är det ett stort hopp mellan lagen men det är jättebra att Gislaved fått chansen att spela i GP. I den andra matchen tror jag att Örebro kniper finalplatsen i år. Vi mötte de två år när jag var i Hylte/Halmstad och då knep vi finalplatsen men nu har Hylte/Halmstad haft en rörig höst med mycket skador. Så jag tror på Örebro och Engelholm i finalen och där vinner Engelholm som sagt. Tabellen ljuger inte om hur bra de är.

Några särskilda spelare du vill flagga för inför turneringen som är värda att kika lite extra på?
Det är alltid roligt för landslagsspelarna att visa upp sig på hemmaplan så i Örebro finns det en del namn att kika på. Sen är det ju Engelholms utländska spelare som alltid är sevärda, särskilt poängligaledaren Mary-Kate Marshall. Men i övrigt säger jag de svenska landslagsspelarna, det är många bra unga tjejer så passa på att se landslagstjejerna.

Jacobsson spår revansch

Även på herrarnas sida är tabelläget detsamma med de fyra kvalificerade lagen i topp. Här är tabellen mycket jämnare dock då endast 5 poäng skiljer ledande Hylte/Halmstad från fjärdeplacerade Falkenberg. Är 2019 året då Halmstad/Hylte går ikapp Falkenberg i medaljligan och tar sitt sjätte GP-guld?
Jag tror på en repris från förra året med Hylte/Halmstad och Linköping. De två lagen är fortfarande en klass bättre. Falkenberg har en väldigt ung trupp och som alltid med unga lag så är det höga toppar och djupa dalar. Får de ihop det kan de absolut utmana. Herrsidan är betydligt jämnare men jag tror att topp två spelar final och att Hylte/Halmstad tar revansch mot Linköping och förra årets finalförlust.

Några särskilda spelare du vill flagga för inför turneringen som är värda att kika lite extra på?
I Falkenberg säger jag bröderna Gruvaeus som är Falkenbergfostrade. I Hylte/Halmstad är det egentligen hela lagbygget som är ledda av amerikanen Nick Goodell. Linköping får stå för rutinen och framförallt Martin Larsson.

Och slutligen, har du några tips till alla, såväl ungdomar, elit och veteraner, som ska spela i helgen?
Passa på att njuta av den volleybollatmosfären som är, det är inte ofta man får uppleva det som svensk volleybollspelare. Jag är avundsjuk! GP är alltid den helgen som man tänker ”attans” att man inte spelar fortfarande och jag kommer följa noga via distans.

FAKTA – GRAND PRIX 2019
Datum: 19-20 januari, 2019.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr)
Deltagande elitlag – dam: Engelholm, Örebro, Hylte/Halmstad, Gislaved
Deltagande elitlag – herr: Hylte/Halmstad, Linköping, Falkenberg, Örkelljunga
Spelschema/resultat/statistik/livescore – dam
Spelschema/resultat/statistik/livescore – herr