Upptäck Uppsala

Uppsala, Sveriges fjärde största stad, har mycket att erbjuda. Utbudet av sevärdheter, restauranger och trevliga kaféer finns det gott om. Här är en guide med några utvalda tips till dig som vill upptäcka mer av Uppsala.

RESTAURANGER

PEPPAR PEPPAR
Ett stenkast från resecentrum ligger restaurangen Peppar Peppar. I den gamla tegelbyggnaden från mitten av 1800-talet serveras klassisk mat där det franska köket dominerar. Här får du uppleva ordentlig mat och effektiv service. Stilen är elegant rustik och det gäller såväl inredning som meny.
www.pepparpeppar.se

DOMTRAPPKÄLLAREN
Restaurangen är främst uppskattad för det breda sortimentet av kvalitetsviner i världsklass. Här serveras lunch, affärslunch och à la carte. Restaurang Domtrappkällaren huserar i några av Sveriges äldsta restauranglokaler och serverar svensk mat med inspiration från världens kök. Köket har höga ambitioner och allt tillverkas från grunden.
www.domtrappkallaren.se

LILLYS
Lilly’s Pizzeria & Taqueria är ett ställe helt utan murar och höga trösklar, varken mellan människor eller matkulturer. På menyn hittar du våra signaturpizzor tillsammans med mexikanska favoriter. Välj mellan småplock, sallader, mellanrätter eller någonting riktigt rejält.
www.lillys.se

CHURCHILL ARMS
På Churchill Arms kan ung som gammal känna sig som hemma, äta en vällagad måltid och dricka en öl från det breda sortimentet till en rimlig slant. Träffa dina vänner i en unik pubmiljö där snickerierna är handgjorda och inredningsdetaljerna är hämtade direkt från England. Här på Churchill Arms kan du känna dig som hemma.
www.churchillarmsuppsala.se

EGON
En riktig restaurang, för hela familjen. Hur du definierar familj är däremot helt upp till dig. Vår poäng är att alla är välkomna. Hela tiden. Egon drivs av ärlighet, värme och god mat. Med stora ambitioner, men utan pretentioner.
www.egon.se

CAFÉER

LEIJON BAGERI
Hos oss så hittar du ett hantverk, vi skapar alla våra produkter från grunden på plats där vi har möjlighet att finjustera varje detalj till perfektion utan halvfabrikat. För att kunna göra det så tummar vi aldrig på råvarorna och vi använder oss av svenska och närproducerade råvaror i största möjliga mån. Med Frida Leijon i spetsen är nytänkande och kreativitet en daglig ingrediens i vårt bageri.
www.leijonbageri.se

GüNTERSKA HOVKONDITORI & SCHWEIZERI
Güntherska Hovkonditori & Schweizeri vill dela med sig av det bästa, förmedla en känsla, bjuda på smakupplevelser och välkomna gästerna till en varm och trevlig miljö. I bageriet möts du av dofter från gräddning av surdegsbröd, frasiga croissanter, smörbakade småkakor och nyrostad müsli. I köket ångar det från smakrika soppor och ugnsbakad rostbiff. I konditoriet kokas det sylt till tårtfyllningar och i butiken är det fart och fläkt med kunden i fokus.
www.guntherska.se

CAFE LINNÈ
Café Linne Konstantina är ett anrikt cafe med en gemytligt gammaldags, sober atmosfär som är belägen på Svartbäcksgatan 24. På väggarna hänger tavlor på Linné, sköna gamla möbler, bekväma soffor och stolar i mörkt trä. Caféet har servering på två plan med fikabröd, smörgåsar, sallader, pajer, glass, med mera. Prova gärna våra berömda linnébullar och semlor.
www.uppsala.com/cafe-linne-konstantina

SLOTTET
Njut av en fika eller lunch i den anrika miljön på Uppsala Slott. I de gamla valven under Konstmuseet huserar Cajsa´s Kök. Här kan du avnjuta allt från smörrebröd och Afternoon tea till sallader, wraps och vällagade luncher. Passa även på att besöka Uppsala Konstmuseum eller Vasaborgen när du har vägarna förbi.
www.cajsas-kok.se

CAFÈ ÅRUMMET
Vi är ett mysigt café som är beläget precis intill fyrisån med utsikt över domkyrkan. Här smakar du på noga utvalda godbitar i Uppsalas mysigaste miljö. Kom och dyk ner i våra mysiga soffor och njut utav den underbara smaken av våra luncher och desserter. Stämningen och smaken kommer att få dig att välja Café Årummet till ditt andra hem.
www.cafearummet.se

BESÖKSMÅL

FYRISHOV
En av Sveriges populäraste inomhusarenor och också en av landets mest populära attraktioner. Simning, sport, utställningar, evenemang, möten och rekreation. Äventyrsbad med tropisk miljö och utomhuspool på sommaren. Stor simbassäng med olympiska mått och hopptorn. Beläget bara 10 minuters bussfärd från centrum.
www.fyrishov.se

UPPSALA DOMKYRKA
Vackert belägen nära Fyrisån och är den största och högsta katedralen i Skandinavien. Den är byggd i franskgotisk stil. Byggnadsarbetet började omkring 1270 och kyrkan invigdes 1435. Här har flera svenska kungar krönts, och flera kungar och andra dignitärer ligger begravda i kyrkan, däribland Gustav Vasa och Carl von Linné.
www.uppsaladomkyrka.se

GAMLA UPPSALA
En av de mest spännande vikingaplatserna i Norden, beläget 15 minuters bussresa från stadens centrum. Mitt i den idylliska uppländska landsbygden hittar man gravplatsen med kungshögarna och ett modernt museum som visar artefakterna som arkeologer hittat på platsen. Platsen omnämns i myter och hjälteepos och var berömd över hela vikingavärlden.
www.raa.se/gamlauppsala

TROPISKA VÄXTHUSET
Här finns Uppsalas enda regnskog med palmer, bananplantor, kaffeträd och orkidéer. Strosa runt bland lianer, gigantiska blad och insektsätande växter. Under soliga dagar hörs pilgiftsgrodornas intensiva sång i grönskan. En av de största växthusväxterna är jättenäckrosen.
www.botan.uu.se

BIOTOPIA
Ett spännande interaktivt museum där barn kan upptäcka och uppleva naturen. Här kan man få en mängd förslag på olika upptäcktsfärder i naturen och information om Linnéstigarna.
www.biotopia.nu

UPPLANDSMUSEET
Ett länsmuseum specialiserat på den uppländska kulturhistorien i både dåtid och nutid. Bland museets många utställningar finns berättelser om vikingarna och deras förfäder.
ww.upplandsmuseet.se