Svedala vinner brons efter vinst mot Örebro

Trots en stark inledning av Örebro, och en allmänt svängig matchbild, lyckades Svedala vända och vinna tredjeplatsmatchen i Grand Prix och lämnar därmed turneringen med bronspeng efter vinst i femte set (25-12, 28-30, 25-17, 15-25, 12-15).

Örebro chocköppnade i första set och spelade ett lekfullt och initiativrikt spel, hjälpta av storspelande Sofie Sjöberg som från liberoposition möjliggjorde det hela. Svedala såg mest förvånade ut och släppte setet med hela 25-12. Svedala spelade upp sig i andra set efter att först ha släppt upp Örebro till en ledning med 16-10, och lyckades vända setet till vinst med 28-30. Stjärnan Moneshia Simmons kommenterade den svaga inledningen och vändningen med att poängtera att den tidiga morgonen satte sina spår.

– Vi vill inte skylla på den tidiga morgonen för det var likadant för våra motståndare, men det tog lite väl lång tid för oss att komma igång. Men sedan fick vi rätt inställning och började sätta bollarna.

Under det andra setet karaktäriserades matchen ofta av ett meningsutbyte mellan Jona Vigfusdottir (25 poäng) i Örebro och Svedalas Simmons (25 poäng), som var och en visade upp bländande spänstighet och bollkontroll från respektive vänsterposition. I tredje set började Örebros passare Josephine Tegenfalk åter sprida bollarna, och det blev avgörande då Örebro tog ledningen tidigt och knöt ihop säcken vid 25-17.

Örebro mäktade inte med

Följetången fortsatte i fjärde set, då Svedala omvandlade pressen till en stark prestation och spelade ett oklanderligt spel med Simmons i spetsen. Örebros avsaknad av block och försvarsverktyg för att möta Simmons anstormning fick konsekvenser i form av setförlust med 25-15, med endast 4 blockpoäng på hela matchen blev det svårt att vinna när Svedala kom upp i nivå.

I femte set fortsatte den trenden och Örebro fick se sig omsprungna och besegrade med 15-12 till Svedala. Tredjeplatsen gick således till Svedala efter en lång batalj, och Simmons menar att det var en viss Filippa Hansson som inspirerade laget att rycka upp sig och ta den sista pallplatsen.

– Filippa var den som först klev fram och visade stor vilja att vinna, det smittade av sig på resten av laget och det visade vi mer och mer under matchens gång.

Matchstatistik