Svedala utmanar i Ungdomens GP

I helgen invaderas Uppsala av Sveriges bästa elit-, veteran- och ungdomslag. En av alla föreningar
som deltar i volleybollfesten är Svedala VBK, vars flicklag utmanar i Ungdomens GP.

Ungdomens GP är turneringen med de vassaste lagen med spelare födda år 2002 och senare. För många
ungdomsspelare är UGP-titeln bland det största man kan erövra.

Till den prestigefyllda turneringen kvalificerar sig landets sex bästa flick- respektive pojklag, baserat på förra årets placeringar i Ungdoms-SM. Bland de föreningar som säkrade ”guldbiljett” och i helgen beger sig till volleybollfesten i Uppsala återfinns skånska Svedala VBK.

Svedala som ort är ett klassiskt volleybollfäste tack vare sin starka förening, vars spelare och
ledare andas volleyboll och beachvolley året om. Skåningarna har genom åren skördat stora framgångar, både i ungdoms- och seniorsammanhang och såväl på taraflexgolv som i sanden.

Under 2019 utmärkte sig föreningens ungdomslag genom att spela hem en sjätteplats vid maj månads Ungdoms-SM i Jönköping, vilket gav en direktplats till Ungdomens GP som nu står för dörren.

– Fantastiskt roligt att vi är med i de här sammanhangen, det ligger stolthet i att vara ett av de sex UGP-lagen. Jag tror att vi är en av de föreningar som varit med mest i den här turneringen. Det är ett kvitto på att vi ligger rätt i vår träning, säger UGP-lagets coach, Lennie Sverin, och fortsätter:
– Sportsligt är det stort att vara med, men det handlar lika mycket om hur häftigt det är att vara en del av detta jättearrangemang, med allt som händer runtomkring och alla volleybollmänniskor som är på plats.

Ungdomens GP inleds på lördag förmiddag med gruppspel. Svedala ingår i grupp B där de får tampas med Lidingö SK och Sollentuna VK.

Berätta om laget, hur ser sammansättnignen ut och vad har ni satt för mål med helgen?
– Vi är ett relativt ungt lag med fyra, fem 02:or och ett gäng 03:or, 04:or och 05:or, men hade i princip samma trupp redan vid förra årets UGP. Där och då hade vi lite stolpe ut, men lärde oss samtidigt jättemycket. Utifrån att vi slutade sexa på USM förra våren är vi ju lägst rankade till helgen, känslan är dock att alla lag som är med kan vinna. Det är inget lag som direkt sticker ut. Vi är bollskickliga och sliter hårt i försvar, det är en fördel i tajta matcher, vilket vi räknar med att det blir många av. Målet är att gå till semi och för att nå det måste vi bli åtminstone tvåa i gruppspelet. Sedan hade det givetis varit kul att ta medalj. Når vi semi vill vi ju vinna den matchen och den efterföljande finalen också. Då vill vi inte se och lära längre.

Samtliga Ungdoms-GP-matcher kommer livestreamas via Svenska Volleybollförbundets Youtubekanal. Bli prenumerant så håller du dig uppdaterad på när vi laddar upp nya klipp och livesändningar!

Följande lag deltar i 2020 års upplaga av UGP:
Flickor: Engelholms VS, Lidingö SK, Ljungby VBK, Norsjö VBK, Sollentuna VK, Svedala VBK.
Pojkar: Falkenbergs VBK, Habo Wolley, Lunds VK, Sollentuna VK, Stöcke IF, Södertelge VBK.

Regerande UGP-mästare
Flickor: Sollentuna VK
Pojkar: Sollentuna VK

SPELSCHEMAN
Senior Grand Prix – dam
Senior Grand Prix – herr
Ungdoms-GP – flickor
Ungdoms-GP – pojkar
Veteran-SM – alla klasser

FAKTA – Grand Prix
Var? Fyrishov, Uppsala
När? 18-19 januari
Turneringar/mästerskap: Senior-GP, Ungdomens GP, Veteran-SM.
Arrangör: Uppsala VBS
Antal funktionärer: Ca 100
Officiellt Facebookevenemang!