Sollentuna med storslam i Ungdomens GP

Sollentuna VK har dubbla anledningar att fira när vi sammanfattar helgens UGP-turnering. Föreningen sopade nämligen rent och spelade hem guldmedaljerna på både flick- och pojksidan – precis som vid Ungdoms-SM i Jönköping förra året.

Flicklaget stod som gruppsegrare efter två tajta duster under lördagen. Först besegrades ett Ljungby VBK, som stod för en imponerande insats i klubbens allra första Ungdoms-GP-framträdande. SVK fick bekänna färg, men kom ändå ut ur drabbningen som segrare efter en tresetare där siffrorna skrevs till 25-11, 22-25, 15-11. Matchen mot Lindesberg bjöd på en ny tresetare och innehöll bland annat en maraton-akt som slutade med Lindesbergskvittering till 1-1 via 31-29 (!). Sollentuna kom dock tillbaka starkt i skiljeset, som slutade 15-8 till de vinröd-klädda.

Semifinalen mot Engelholm som följde under lördagskvällen bjöd på ännu en höjdarmatch med maximala tre set – och återigen med SVK i rollen som segrare efter 25-15, 27-29, 15-7.

Finalen skulle sedermera – och kanske något ologiskt – visa sig bli den enda matchen som inte behövde avgöras över tre akter för Sollentunas del. Lidingö bjöd tufft motstånd, men var ändå tvunget att kapitulera i två raka set (25-22, 25-14).

– Vi började stabilt i alla matcher, men fick det alltid svårare i andra set – det var lite halvdant sådär. I tredje var vi sedan alltid starkast och övertygade. Och sedan i finalen idag var det bara helt magiskt. Alla var på topp. Vi slutade tvåa i UGP förra året, så det här kändes som en revansch, säger Sollentunas Amanda Holmberg.

Foto: Robert Boman

Mästare utan en enda setförlust

SVK:s pojklag inledde i sin tur resan mot guldet med dubbla segrar i gruppspelet. Först mot länsrivalen Södertelge (25-18, 25-20), sedan mot Ystad (25-21, 25-20).

I den efterföljande semifinalen mot Lund fick vi se ett tajt förstaset där SVK återigen kom ut med segern via 25-23. Andra akten blev sedan en betydligt behagligare resa, som slutade med siffrorna 25-16 och säkrat finalavancemang.

Turneringens sista drabbning stod sedermera mot ett Habo som i mångt och mycket hade haft en liknande väg fram till finalen. Fläckfri, så när som på en setförlust. Och visst blev det jämnt. Habo hade kommandot långt in i den första akten, men Sollentuna skulle visa sig vara bäst när det gällde som mest. I en gastkramande avslutning knep SVK 1-0-ledningen via 27-25. I andra set tilläts Habo ännu en gång skaffa sig ett tidigt försprång, men motståndarna på andra sidan nät lät sig inte stressas. Tvärtom såg de trygga ut i vetskapen om att de snabbt kan äta upp underlägen. Om de lyckades igen? Svar ja! Och när första matchbollen utnyttjades på bästa sätt stod sedan klart att Sollentuna spelat hem UGP-titeln.

– Det känns bra, verkligen jättekul! Vi har ett starkt lag med bra spelare som kämpar hårt. Alla matcher har varit tuffa, ända fram till finalen. Vi vann ju Ungdoms-SM i Jönköping i våras och kände väl lite att vi ville försvara det nu här på GP, så det var skönt att vi lyckades, säger Sollentunapassaren Anton Wessberg.

Foto: Robert Boman

PRISPALL UNGDOMENS GP
Flickor:
1. Sollentuna
2. Lidingö
3. Engelholm
Fullständiga resultat!

Pojkar
1. Sollentuna
2. Habo
3. Södertelge
Fullständiga resultat!