Skrällen ett faktum – elitseriefyran Grand Prix-mästare

Falkenbergs VBK är Grand Prix-mästare 2019. Det står klart efter söndagens 3-0-seger mot länsrivalen och förhandsfavoriten Hylte/Halmstad.

Oj, vilken show de bjöd på. Falkenbergs unga och talangfulla trupp klev in i Grand Prix-helgen som underdogs och elitseriefyror, men klev ur den som mästare. Välförtjänta sådana också. På vägen till guldet besegrade de både regerande GP-mästaren Linköping och regerande svenska mästaren tillika ärkerivalen Hylte/Halmstad i den hel-halländska finalen. Segersiffrorna i guldmatchen skrevs till förkrossande 25-18, 25-23, 25-16.

Talangen briljerade

19-åriga vänsterspikern och nyblivne landslagsmannen Daniel Gruvaeus, fostrad i FVBK, agerade stor segerorganisatör med sina 20 poäng.
– Det är sinnessjukt, det var inget vi trodde när vi åkte upp, men vilken resa vi gör, och som vi spelade där på slutet. Det var nog ingen som trodde det innan. Vi åkte hit för att spela och det gjorde vi verkligen. Energin var helt klart avgörande – det bästa, vilket lag vi är! Som vi spelar och som vi håller ihop. Ingen sviker nån och vi köttar på bara. Vi har en fantastisk passare (Oskar von Sydow), kan inte säga annat, säger Daniel direkt efter matchen.

Foto: Robert Boman

Fredrik Holgersson, Hylte/Halmstad, om finalen:
– Vi kommer inte alls upp i den nivå idag som krävs för att vinan GP-guld så det är bara att gratulera Falkenberg. Jag vet inte vad det beror på, det är mycket grejer. Vi har problem med block-defense framförallt och det kommer väl från att vi servar lite passivt och inte får ut dem mot nät som vi fick mot Örkelljunga igår. Jag vet inte, Falkenberg spelade riktigt bra också så det får man ge dem. De är duktiga, unga och hungriga. Jag tycker i normala fall att det alltid tuffa matcher mot dem. Vi har spelat två matcher och lyckats vinna dem men det har varit tajt.

Grand Prix-titeln är den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM-titeln. Det är de fyra dam- respektive herrlag som rankar högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för Grand Prix, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

I damernas bronsmatch, som avgjordes under morgontimmarna, stod Gislaved som segrare efter en 3-0-triumf mot derbyrivalen Hylte/Halmstad. Herrarnas bronsmatch slutade i sin tur med 3-0-triumf för Linköping, som fick lite plåster på såren efter lördagens 0-3-nederlag mot Falkenberg. Mästare på damsidan blev superdominanten Engelholms VS, som tog hem titeln för femte (!) året i följd.

HYLTE/HALMSTAD 0-3 FALKENBERG
(25-18, 25-23, 25-16)
Poängbäst: Daniel Gruvaeus (Falkenberg) 20, David Pettersson (Hylte/Halmstad) 13.
Komplett matchstatistik!

Söndagens medaljmatcher
09.00 Bronsmatch dam: Hylte/Halmstad 0-3 Gislaved
11.30 Bronsmatch herr: Linköpings VC 3-0 Örkelljunga VK
14.30 Final dam: Engelholms VS 3-1 Örebro Volley
16.30 Final herr: Hylte/Halmstad 0-3 Falkenberg

FAKTA – GRAND PRIX 2019
Datum: 19-20 januari, 2019.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr)
Deltagande elitlag – dam: Engelholm, Örebro, Hylte/Halmstad, Gislaved
Deltagande elitlag – herr: Hylte/Halmstad, Linköping, Falkenberg, Örkelljunga
Spelschema/resultat/statistik/livescore – dam
Spelschema/resultat/statistik/livescore – herr

Foto: Robert Boman.