Semifinaler – herr | Fjolårsfavoriten söker upprättelse – mästaren siktar på nytt guldfirande

Helgen 23-24 januari gör Sveriges just nu hetaste volleybollag upp om Europacupplatser och säsongens första mästartitlar i Fyrishov, Uppsala. I lördagens båda Grand Prix-semifinaler på herrsidan ser vi Hylte/Halmstad jaga revansch mot Örkelljunga, samtidigt som mästaren Sollentuna siktar på att nå en ny final, vilken Habo står i vägen för.

Foto: Robert Boman. Montage: Svensk volleyboll.

Semifinal 1: Hylte/Halmstad vs Örkelljunga
15:30 | Fyrishov, Uppsala
Livestream: www.volleytv.se

För lite drygt ett år sedan laddade vi som mest och bäst inför 2020 års upplaga av Grand Prix. Ett haussat och dittills obesegrat Hylte/Halmstad med en hemvändande världsstjärna i form av Marcus Nilsson i truppen klev in i helgen som stora favoriter och ställdes i semifinalen mot ett fjärdeseedat Örkelljunga som inlett generationsväxling. Få var de som trodde att skåningarna skulle lyckas välta turneringens stora guldkandidat, men det hände alltså, efter fem dramatiska set med ”grisvolleyboll”, som ÖVK:s då 19-årige lagkapten Alfred Brink kallade det.

Hylte/Halmstads olycka var inte slut där. I den efterföljande bronsmatchen dagen därpå fick man se sig besegrade av derbyrivalen Falkenberg och blev därmed helt utan GP-medalj 2020. ÖVK nådde i sin tur ett silver, efter finalförlust mot Sollentuna.

När vi nu bara är dagar ifrån nästa upplaga av svensk elitvolleybolls mest prestigefyllda turnering näst efter SM kan vi konstatera att Hylte/Halmstad har chans till upprättelse. Örkelljunga står på nytt för motståndet i en GP-semi, men förutsättningarna skiljer sig åt jämfört med förra året.

Klasskillnaden som man trodde sig se mellan kombattanterna inför 2020 års upplaga är ett år senare mer eller mindre utraderad. Faktum är att ÖVK just nu ligger en poäng före Hylte/Halmstad i elitserietabellen, men då ska också sägas att hallänningarna har en match mindre spelad. Klart alldeles oavsett är att H/H inte bär på något tungt favoritskap den här gången, varken i semifinalen eller i turneringen som helhet. Kanske är det precis vad de behöver?

De båda semifinalmotståndarna har redan drabbat samman en gång den här säsongen. En torsdagskväll i sena november utspelade sig en rafflande femsetare i Forum Örkelljunga, där gästerna slutligen avgick med segern (25-21, 25-20, 15-25, 21-25, 15-9). Låt oss hoppas på en lika spännande duell på lördag!

HEAD-TO HEAD
HYLTE/HALMSTAD VOLLEY
Formkurva (5 senaste): FVVVV
Inbördes möten (5 senaste): 4-1 fördel H/H.
Nuvarande tabellplacering: 3:a (21 poäng / 13 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Michael Michelau (180 poäng / 42 set)
GP-placering 2020: 4:a

ÖRKELLJUNGA VK
Formkurva (5 senaste): VFVVV
Inbördes möten (5 senaste): 4-1 fördel H/H.
Nuvarande tabellplacering: 2:a (32 poäng / 14 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Tomas Vilimas (254 poäng / 45 set)
GP-placering 2020: 2:a


Foto: Robert Boman, Liene Regza. Montage: Svensk volleyboll.

Semifinal 2: Sollentuna vs Habo
18:00 | Fyrishov, Uppsala
Livestream: www.volleytv.se

14 segrar av 14 möjliga och blott sju setförluster sedan elitseriepremiären i slutet av september. Inte konstigt att Sollentuna är den hetaste guldkandidaten på herrsidan när 2021 års GP-mästare ska koras!

Och det finns onekligen ytterligare som talar till den klassiska klubbens fördel. Först och främst: I egenskap av regerande mästare vet de vad som krävs! En vinnarkultur tycks ha rotat sig i den till stora delar egenfostrade truppen, som dessutom i princip är intakt sedan förra årets triumf.

För det andra verkar det finnas en stark vilja att fortsätta utvecklas, ett driv som inte mättas av de framgångar som börjat avlösa varandra. Ett bevis för detta är att SVK tog klivet ut på den europeiska klubblagsscenen inför säsongen 2020/21. Äventyret stannade visserligen vid en match, åttondelsfinalförlust 0-3 mot Cannes, men Sollentuna satte sig ändå i respekt hos den franska ligaledaren och kunde samtidigt ta med sig viktiga lärdomar och erfarenheter hem på planet till Stockholm och vidare in i framtiden. Nu vet de vad som krävs för att vinna – både i Sverige och ute på den väldiga volleybollkontinenten. Det är knappast en nackdel när de nu siktar på att försvara GP-titeln!

Första hindret på vägen utgörs av Habo Wolley, som lär vara taggat till tusen inför sitt första GP-framträdande sedan 2012. Lagets uppladdning kunde dock varit betydligt bättre då covidsmitta nyligen letade sig in i truppen och satte stopp för både match och träning under en tid.

Nu är man dock redo för spel med full trupp, och även om förberedelserna varit långt ifrån perfekta finns goda möjligheter att göra avtryck. Laget kan spela helt utan press och förväntningar från omvärlden. Med en regerande mästare till lika obesegrad serieledare på andra sidan nät har Habo allt att vinna i lördagens semifinal.

Att laget kan mäta sig med Sollentuna står dessutom klart sedan tidigare. Höstens möte lagen emellan var visserligen slut i tre raka akter, men två av dem avgjordes med minsta möjliga marginal. Till saken hör också att Habo i aktuell match inte kunde använda sig fullt ut av mångårige landslagsmannen Erik Sundberg, som värvades inför innevarande säsong under vilken han etablerat sig som lagets poängkung. Snacka om sparkapital!

HEAD-TO HEAD
SOLLENTUNA VK
Formkurva (5 senaste): VVVVV
Inbördes möten (5 senaste): 3-2 fördel Sollentuna
Nuvarande tabellplacering: 1:a (42 poäng / 14 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Staffan Blomgren (219 poäng / 49 set)
GP-placering 2020: 1:a

HABO WOLLEY
Formkurva (5 senaste): VFVVV
Inbördes möten (5 senaste): 3-2 fördel Sollentuna
Nuvarande tabellplacering: 5:a (21 poäng / 13 matcher)
Bästa poängplockare 2020/21: Erik Sundberg (207 poäng / 50 set)
GP-placering 2020: Ej kvalificerade.


SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021

LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam
10.00 Örebro Volley – Engelholm
12.30 Hylte/Halmstad – Sollentuna

Semifinaler Herr
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga
18.00 Sollentuna – Habo

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer
15.00 Final herrar