Semifinaler – dam | Finalrepris inleder GP-helgen – guldfavoriten går för första titeln

Helgen 23-24 januari gör Sveriges just nu hetaste volleybollag upp om Europacupplatser och säsongens första mästartitlar i Fyrishov, Uppsala. Redaktionen blickar fram mot lördagens Grand Prix-semifinaler på damsidan, där mästaren Örebro inleder mot ett revanschsuget Engelholm, samtidigt som guldfavoriten Hylte/Halmstad utmanas av ett Sollentuna med skrällpotential. Häng med!

Foto: Robert Boman, montage: Svensk volleyboll.

Semifinal 1: Örebro vs Engelholm
10:00 | Fyrishov, Uppsala
Livestream: www.volleytv.se

Vilken rivstart vi har att vänta! Öppningsmatchen av 2021 års upplaga av Grand Prix utgörs av en finalrepris från fjolåret, då Örebro i stor stil bröt Engelholms megasvit på fem raka GP-guld.

Det är en underdrift att säga att det finns lång historik och en stor skopa prestige mellan de två rivalerna, som under de senaste åren dominerat svensk elitvolleyboll på damsidan. Lagen har spelat mängder med SM- och GP-finaler mot varandra, allt som oftast med EVS som vinnare, men förra året lyckades alltså Örebro ”skrämma bort” spöket genom att lägga beslag på den GP-titel laget nu har att försvara.

Örebros spikerlöfte Isabelle Reffel, 19, ser fram emot sitt första GP-framträdande och sa efter den gångna helgens genrep mot Linköping (25-15, 25-22, 25-17) så här till Nerikes Allehanda:
– Det ska bli jättekul! Vi har spelat många matcher där vi vunnit med 3-0, så det blir kul att få möta bra lag och kämpa ordentligt. Jag har varit med på ungdomssidan, så då har jag alltid gått och kollat på de här stora matcherna och tyckt att det är jättecoolt. Sen blir det ingen publik i år, men det är sjukt att man får vara med på det!

Engelholm har bevisligen revansch att utkräva, men får ses som knappa underdogs i den här tillställningen. Det skiljer visserligen bara en placering mellan lagen i grundserietabellen, men när de båda kombattanterna möttes tidigare under säsongen avgick Örebro med segern i raka set (25-15, 25-18, 25-22). Nu snackar vi dock mitten av oktober, mycket har hänt sedan dess. Den som kan sin volleybollhistoria vet också att EVS har en imponerande tradition av att under säsongens gång utveckla spelarna och truppen till ett slagkraftigt lag som år efter år aspirerar på titlar och medaljer av de ädlaste valörer när det vankas GP och SM-slutspel.

Att döma av de senaste elitserieomgångarna har EVS-maskinen tuggat igång på allvar. I en intervju med Helsingborgs Dagblad konstaterar coach Patrick Aparicio att såväl nyckelspelarna som laget i sin helhet tagit kliv framåt:
– Det visar hur vi har hanterat veckorna efter att vi kom tillbaka från jul. I december hade vi några borta när vi inte fick spela matcher. Nu har vi haft fyra matcher inom loppet av två veckor och tjejerna har blivit bättre och hållit uppe en bra stämning. Vi laddar upp inför Grand Prix, där vi spelar om en titel.

HEAD-TO-HEAD
ÖREBRO
Formkurva (5 senaste): VVVVV.
Inbördes möten (5 senaste): 3-2 fördel EVS.
Nuvarande tabellplacering: 2:a (42 poäng / 15 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Iida Murto, Örebro (181 poäng / 37 set).
GP-placering 2020: 1:a.

ENGELHOLM
Formkurva (5 senaste): VVVVV.
Inbördes möten (5 senaste): 3-2 fördel EVS.
Nuvarande tabellplacering: 3:a (36 poäng / 14 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Elis Bento, EVS (179 poäng / 40 set).
GP-placering 2020: 2:a.


Foto: Robert Boman, montage: Svensk volleyboll.

Semifinal 2: Hylte/Halmstad vs Sollentuna
12:30 | Fyrishov, Uppsala
Livestream: www.volleytv.se

Hylte/Halmstads damer kliver in i Grand Prix-helgen som guldfavoriter. En snabb titt på elitserietabellen gör den saken tydlig. Hallänningarna toppar i ensamt majestät på maximala 42 poäng efter 14 omgångar, under vilka laget inte förlorat ett enda set. Jo, du läste rätt. H/H är obesegrade så här långt under säsongen 2020/21 och har en förkrossande setskillnad om 42-0.

Som om inte det var nog förstärktes den redan breda och spetsiga truppen ytterligare med amerikanska världsstjärnan Lauren Gibbemeyer innan jul. Centern har under många år framgångsrikt representerat USA:s landslag och spelade så sent som säsongen 2019/20 för turkiska giganten Eczacibasi VitrA, där hon bland annat var med och förde laget till en silvermedalj vid Klubblags-VM. Meritlistan gör henne till en av de största någonsin att spela i Elitserien.

Skulle Hylte/Halmstad infria förväntningarna säkras föreningens allra första GP-titel på damsidan:
– Vi hoppas att vi vinner! Men vi vill inte vara för kaxiga för att det har gått så bra den här säsongen – det gäller att visa respekt för de andra lagen, säger H/H-spikern Jona Vigfusdottir till Hallandsposten.

På andra sidan nät utmanar seriefyran Sollentuna, som bevisligen slår ur underläge, men som tidigare visat att man kan skaka Hylte/Halmstad. När de drabbade samman under grundserien säsongen 2019/20 vann lagen varsin match. Ett annat exempel är bronsmatchen under förra årets upplaga av GP då kombattanterna gjorde upp i en dramatisk femsetare där H/H slutligen stod som vinnare.

SVK:s genrep mot Örebro slutade visserligen med förlust i tre raka, men setsiffrorna (21-25, 23-25, 28-30) skvallrar ändå om att laget besitter tillräcklig kapacitet för att besegra övriga topplag när ”stjärnorna står rätt”. Kanske händer det på lördag?

En match i matchen är också att vänta mellan poängmaskinerna Hylte/Halmstads Hanna Hellvig och Sollentunas Christina Adamopoulou som ligger etta respektive tvåa i den totala poängligan i Elitserien. Om någon av nyckelspelarna gör en monstermatch kan det mycket väl bli tungan på vågen.

HEAD-TO-HEAD
HYLTE/HALMSTAD VOLLEY
Formkurva (5 senaste): VVVVV.
Inbördes möten (5 senaste): 3-2 fördel H/H.
Nuvarande tabellplacering: 1:a (42 poäng / 14 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Hanna Hellvig, H/H (250 poäng / 42 set).
GP-placering 2020: 3:a.

SOLLENTUNA VK
Formkurva (5 senaste): FVVVF
Inbördes möten (5 senaste): 3-2 fördel H/H.
Nuvarande tabellplacering: SVK 4:a (27 poäng / 14 matcher).
Bästa poängplockare 2020/21: Christina Adamopoulou, SVK (232 poäng / 50 set).
GP-placering 2020: 4:a.


SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021

LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam
10.00 Örebro Volley – Engelholm
12.30 Hylte/Halmstad – Sollentuna

Semifinaler Herr
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga
18.00 Sollentuna – Habo

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer
15.00 Final herrar