Semifinalen Hylte/Halmstad – Örkelljunga inställd

Den hett efterlängtade GP-semin mellan Elitseriens båda topplag Hylte/Halmstad och Örkelljunga blir inte av. Anledningen är att en spelare i Örkelljunga VK testat positivt för covid-19 under lördagsmorgonen.

Beslutet är fattat av Svenska Volleybollförbundet i samråd med läkare på plats, regionalt smittskydd och Örkelljunga.

Örkelljunga VK testade både trupp och ledarstab innan avfärd till Uppsala, med idel negativa provsvar som resultat. Nya tester har genomförts på plats i Uppsala. En symtomfri spelare i ÖVK-truppen testade då positivt.

Ärendet hanteras enligt framtaget protokoll och i enlighet med riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och 1177.

– Det känns givetvis oerhört tråkigt att Örkelljunga måste dra sig ur. Samtidigt har vi hela tiden jobbat för ett säkert genomförande av GP och följer de protokoll vi tagit fram. Bra är att vi lyckas hitta det här fallet och nu kan vidta åtgärder. ÖVK har följt våra riktlinjer fullt ut för att inte ha smittade spelare på plats. Det här visar vilket lömskt virus vi har att göra med, säger Simon Dahl, VD för arrangören Svenska Volleyevent.

Formellt innebär det att Hylte/Halmstad tilldelas segern på WO med siffrorna 25-0, 25-0, 25-0. Hallänningarna är därmed klara för söndagens final där antingen regerande mästaren Sollentuna VK eller Habo Wolley väntar.

Avskalat och anpassat

2021 års upplaga av GP avgörs i Uppsala och är ingen annan lik. Pågående pandemi gör att årets GP-matcher varken kan eller får bli den volleybollfest vi är vana vid.

För att minimera risken för smittspridning har flera åtgärder på förhand vidtagits i samråd med arrangören och de deltagande lagen. Exempelvis har deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testas innan tillträde till arenan.

Vidare är bronsbataljerna, som brukar spelas under söndagen, strukna i år, och alla matcher genomförs utan publik. Endast de som är nödvändiga genomförandet deltar på plats i Fyrishov.

SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021
LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam:
10.00 Örebro Volley – Engelholm
12.30 Hylte/Halmstad – Sollentuna

Semifinaler Herr:
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga (inställd)
18.00 Sollentuna – Habo

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer
15.00 Final herrar: Hylte/Halmstad vs vinnaren mellan Sollentuna – Habo