Regerande mästarna redo att försvara Grand Prix-titeln

Publiken i Fyrishov i Uppsala fick se en mycket välspelad andra semifinal. Det blev regerande mästarna Engelholm  som vann det skånska derbyt och det var med minsta möjliga marginal.

– Det var en typisk derbymatch med små marginaler. Vi hade turen med oss och fick några fler stolpe in än de och är så klart glada för att vara i final, sa P-A Sääf tränare Engelholm efter matchen.

Derbykaraktär

Matchen mellan Engelholm och Svedala var inte bara en match mellan ettan och fyran i Elitserien utan också en match mellan de två senaste årens Grand Prix-vinnare och dessutom skånederby. Krydda det med en match i matchen mellan ettan och tvåan i poängligan, Isabelle Haak och Moneshia Simmons, och vi har receptet för en bra volleybollmatch.

Jämnt och små marginaler

Spelskickliga Svedala visade i första set att ledningen i Elitserien är mycket välförtjänt. Passaren Jordynn Guy leder laget med stabilt och varierat passningsspel och sprider poängskörden på flera spelare. Svedala inledde också semifinalen bäst och pressade Engelholm till fler misstag. Engelholm kom dock in i matchen efter förlust i första. Mycket tack vare att samarbetet mellan passaren Anna Harlin och nyförvärvet Erin Fairs på vänsterkanten började falla på plats.

I tredje set svarade Svedala återigen och tog matchen största segermarginal med sju poängs försprång. Men unga Engelholm vek inte ner sig utan reducerade efter att ha varit illa ute i fjärde set. Det ovissa femte setet var som matchen i stort, välspelat, jämnt och med små marginaler. Till slut drog Engelholm det längsta strået och en stor del av vinsten får tillskrivas Isabelle Haak som stod för hela 34 poäng och vann matchen i matchen mot Moneshia Simmons som fick ihop 20 poäng. Tränare P-A Sääf tror att Haak har mer att ge i morgondagens final.

– Bella gjorde fler misstag än hon brukar göra och jag tror hon kan spela ännu bättre i finalen. Nyckeln till segern idag var att vi lugnade ner tempot på passen på vänsterkanten. Det gjorde att vi blev stabilare och gjorde färre misstag.

Svedala-EVS: 25-20, 20-25, 25-18, 24-26, 13-15)

Matchstatistik