Örebro klart för final – triumferade i tre raka

Örebro fick bästa tänkbara start på Grand Prix-helgen i Uppsala. Under lördag förmiddag besegrades Hylte/Halmstad i tre raka set och därmed är närkingarna framme i söndagens GP-final. Amerikanska proffset Carly De Hoog agerade stor segerorganisatör med sina 21 poäng.

Örebro Volley är fortfarande med i racet om den åtråvärda Grand Prix-titeln. Semifinalen mot Hylte/Halmstad var till en början jämn. I första set låg närkingarna under med 22-23, men lyckades vända. Landslagscentern Linda Anderssons mäktiga block till 26-24 betydde att laget inkasserade en 1-0-ledning. Andra set blev en något mer bekväm resa. När Lindas landslagskollega Diana Lundvall via block spikade in 25-20 betydde det 2-0. Den tredje akten skulle visa sig bli den sista och Örebro gjorde processen kort med motståndarna. Carly de Hoog var en poängmaskin med sina 21 pinnar, flest av alla på planen, och logiskt nog var det också hon som fick sätta punkt för matchen när hon slog in 25-15.

Carly De Hoog om segern:
– Det var en bra och tuff match. Vi startade starkt i första set och sedan såg vi ett lite mer osäkert spel där vi inte spelade lika bra och det var bra för oss att komma tillbaka från det och vinna 26-24. Andra och tredje set hittade vi vår rytm lite bättre och vi kommunicerade väldigt bra och det var bra utfört från varje position som gjorde att vi vann vilket var väldigt bra.

Vad skulle en GP-vinst betyda?
– Jag tror att det vore bra för oss. Jag har hört från de andra tjejerna att vi inte alltid har spelat vårt bästa i Grand Prix så det vore bra när man ser till våra mål för den andra halvan av säsongen och våra mål för slutspelet. Det här blir ett bra test för oss, bara att ha mentaliteten att slå alla de andra lagen för de här lagen är de vi kommer se i slutet av säsongen. Så att när april kommer så spelar vi bra då.

Foto: Robert Boman

Hylte/Halmstadstränaren Dick Runesson om matchen:
– De två första seten är vi med, jag tycker vi fajtas om det på ett bra sätt, men i tredje så rinner det iväg lite väl och vi dör mentalt. Vi hade svårt att hitta energi att göra konstruktiva saker. Vårt block- och försvarsspel fungerar inte – det är den största skillnaden jämfört med våra motståndare här idag. Nu blir morgondagens match jätteviktig. Vi har inte tänkt åka upp hit för att förlora två raka matcher. En seger i bronsmatchen skulle betyda att vi tar med oss något positivt från den här helgen.

Grand Prix-titeln är den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM-titeln. Det är de fyra dam- respektive herrlag som rankar högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för Grand Prix, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

Lördagens Senior-GP-semifinaler streamas, men då med en enkel produktion på Svensk volleybolls Youtubekanal. Även söndagens medaljmatcher streamas men då av Sportsground på www.grandprixvolleyboll.se. Läs mer här! 

ÖREBRO 3-0 HYLTE/HALMSTAD
(26-24, 25-20, 25-15)
Poängbäst: Carly De Hoog (Örebro) 21, Jona Vigfusdottir (H/H) 16.
Komplett matchstatistik!

HELGENS GP-MATCHER

LÖRDAG 19 JANUARI
10.00 – semi 1 dam: Örebro 3-0 Hylte/Halmstad
12.30 –  semi 2 dam: Engelholm vs Gislaved
15.30 – semi 1 herr: Hylte/Halmstad vs Örkelljunga
18.00 – semi 1 herr: Linköping vs Falkenberg

SÖNDAG 20 JANUARI
09.00 Bronsmatch damer
11.30 Bronsmatch herrar
14.30 Final dam
16.30 Final herr

FAKTA – GRAND PRIX 2019
Datum: 19-20 januari, 2019.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr)
Deltagande elitlag – dam: Engelholm, Örebro, Hylte/Halmstad, Gislaved
Deltagande elitlag – herr: Hylte/Halmstad, Linköping, Falkenberg, Örkelljunga
Länk söndagens livestream!

Officiell turneringssajt: [www.grandprixvolleyboll.se]www.grandprixvolleyboll.se.
Spelschema/resultat/statistik/livescore – dam
Spelschema/resultat/statistik/livescore – herr

Foto: Robert Boman.