Norsjö siktar högt i Ungdomens GP

I helgen invaderas Uppsala av Sveriges bästa elit-, distrikts- och ungdomslag. 30 stycken närmare bestämt. En av alla föreningar som deltar i GP-festen är Norsjö Volley.

Klubben finns representerad på både flick- och pojksidan i Ungdomens GP.
– Vi har precis anlänt till Uppsala. Riktigt skönt! Spelarna är ivriga att sätta igång. Vi ser fram emot helgen, säger Anne Bergquist, tränare för pojklaget tillika ordförande för klubben.

Resan från Västerbotten till Uppland mäter över 70 mil. Långt kan tyckas, men för Norsjö innebär det faktiskt en av de kortare tripperna under säsongen:
– Vi är vana att åka långt. När vårt Division 1-lag spelar bortamatcher är det faktiskt Uppsala som är närmast geografiskt. Och både JSM och U18-SM arrangeras ju längre bort än Uppsala. Som sagt, vi är vana – både spelare, ledare och föräldrar. Det man får tänka på är att åka i tid, att ha marginal, inte minst eftersom vi ofta åker tåg till turneringar som den här, säger Anne och fortsätter:
– Vi var lite oroliga. Det var en bit över 30 minusgrader när vi skulle åka, och hur det blir med tågen vet man aldrig, men i slutändan blev vi bara en timme försenade och nu är vi framme en hel dag innan turneringen börjar, så det känns bra.

Norsjö må vara en liten kommun, folkmängden ligger på strax över 4 000 invånare, men det hindrar den inte från att vara ett av landets starkaste volleybollfästen. Orten andas volleyboll och beachvolley. Året runt. Här har många av landets elitspelare fostrats. Och så kommer det sannolikt fortsätta.

Utvecklingsansvarig Thomas Bergquist, bror till ordförande Anne Bergquist, förklarar hur det kommer sig:
– Det är många saker som spelar in. Idrotten har blivit stor här i vår lilla byggd. Många utövare och gott om folk på matcherna. Inramningen brukar vara fantastisk i vår lilla, men alltid välfyllda hall. Det blir ett ruggigt tryck. Det gynnar både verksamheten och uppmärksamheten från media. Dessutom har vi många sponsorer som ser nyttan i vår framgångsrika ungdomsverksamhet. Utan den hade vi inte varit där vi är i dag. Kidsvolleyn har också varit till stor hjälp. Nu börjar vi skörds frukten av den. Dessutom tränar vi mycket, hårt och bra.

Storheten understryks ytterligare genom det faktum att föreningens flicklag vann både JSM och U18-SM så sent som i våras. Pojklagen slutade fyra på JSM och kammade hem ett silver på U18-SM. Inte konstigt då att målen är högt uppsatta inför Grand Prix.
– Det är tufft motstånd och vi kommer med ganska unga lag både på flick- och pojksidan. Vi har ganska få spelare med åldern inne, men får vi spelet att stämma ska vi kunna slåss om medaljerna, avslutar Anne Bergquist.

Den som inte har möjlighet att vara på plats i Fyrishov kan följa hela GP-festen – inklusive Senior-GP, UGP och DistriktsSlaget – via Volleykanalen, som livesänder ALLA matcher. Läs mer här!

NYTTIGA LÄNKAR
Spelschema & resultat – Ungdomens GP
Spelschema & resultat – DistriktsSlaget
Officiellt evenemang (Facebook)