Mästaren ett steg närmare försvara titeln

Sollentuna VK vann som väntat lördagens semifinal mot utmanaren Habo och går för andra raka Grand Prix-guldet. I vägen för den saken står nu endast andraseedade finalmotståndaren Hylte/Halmstad som jagar revansch för förra årets debacle!

SOLLENTUNA 3-0 HABO
Setsiffror: 25-21, 25-12, 25-20.
Poängbäst:  Peter Blomgren 14 (SVK), Staffan Blomgren 14 (SVK), Erik Sundberg 14 (Habo).
Komplett statistik!

Sedan GP-triumfen för drygt ett år sedan har Sollentuna VK gått som tåget och etablerat sig i den absoluta toppen av svensk elitvolleyboll på herrsidan. Hittills under volleybollsäsongen 2020/21 är laget obesegrat, med 14 segrar av 14 möjliga i Elitserien. Tar man förra säsongen i beräkning har laget i kraft av dagens semifinalvinst totalt 16 raka segrar i tävlingsmatcher mot svenskt motstånd. Senaste förlusten kom den 23 februari 2020 mot Falkenberg (2-3). Imponerande!

– Vi klev in i den här semifinalen med stort självförtroende. Habo spelade riktigt bra i serve och block under långa perioder, men vi behöll vårt lugn och kände oss hela tiden trygga i vårt spel, säger lagkapten Staffan Blomgren.

Habos rutinerade libero Johan Skoogh om matchen och den lovande framtid hans förening ser ut att gå till mötes:
– Sollentuna spelar väldigt stabilt och vinner välförtjänt, men våra förberedelser inför GP blev ju inte världens bästa när vi fick in corona i laget för någon vecka sedan. Vi hann i princip bara träna två fulla pass inför det här. Med tanke på det får vi vara nöjda med vår insats. Vi har ett ungt och talangfullt lag och för många av de här killarna innebar dagens match GP-debut. Det känns positivt inför framtiden. Vår klubb gör ett extremt bra arbete på ungdomssidan och det har börjat spilla över på elitlaget. Fortsätter det så här kommer vi vara med och slåss om guldet om några år.

Inte heller Sollentuna hade en helt perfekt uppladdning. Laget anlände till arenan direkt från Stockholm ett par timmar innan match och genomförde som planerat covid-testning, vilket resulterade i ett positivt provsvar på en ledare. Ledaren och två spelare som rest med bil tillsammans till Uppsala isolerades då enligt framtaget protokoll och i enlighet med riktlinjer från Folkhälsomyndigheten och 1177. I samråd med läkare på plats samt regionalt smittskydd gjordes bedömningen att övriga spelare i laget kunde genomföra matchen på ett säkert sätt.

”Tror de är revanschsugna”

I söndagens final ställs nu Sollentuna mot Hylte/Halmstad, vars GP-semi snöpligt blev inställd tidigare under lördagen på grund av konstaterad covid-smitta i motståndarlaget Örkelljunga VK.

Sollentunas Staffan Blomgren inför om morgondagens final:
– Först och främst vill jag säga att jag känner med ÖVK-spelarna som inte fick chansen att spela om en finalplats. Men vi ser fram emot att göra upp med Hylte/Halmstad om guldet. Jag tror att de är revanschsugna efter förra året, då de klev in i GP som favoriter men åkte hem tomhänta. Nyckeln blir att spela bra i serve och mottag, de har många starka anfallsvapen. I år är det vi som har favoritskapet på oss, och det tycker jag vi gjort oss förtjänta av.

Tidigare under dagen blev det klart att Engelholms VS och Hylte/Halmstad Volley möts i finalen på damsidan. Engelholm tog revansch mot Örebro för finalförlusten från förra året, medan Hylte/Halmstad komfortabelt avvärjde Sollentuna i tre raka och därmed förlängde sin 15 matcher långa segersvit. Ett EVS-guld i morgon skulle vara klubbens totalt tionde i GP-sammanhang. För Hylte/Halmstad skulle en finalseger generera i klubbens första GP-triumf på damsidan.

Spelschema finaldagen:
12:30 – Damfinal
15:00 – Herrfinal

Följ händelseutvecklingen via www.grandprixvolleyboll.se, livescore och livestream!

Avskalat och anpassat

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. Mästare koras årligen sedan 1998 och 2021 års upplaga blir den 24:e i ordningen. I potten ligger, ära, titlar och Europacupplatser.

Det är de fyra damlag och fyra herrlag som vid halvsäsong rankar högst i elitserietabellen som kvalificerar sig.

2021 års upplaga avgörs i Uppsala och är ingen annan lik. Pågående pandemi gör att årets GP-matcher varken kan eller får bli den volleybollfest vi är vana vid.

För att minimera risken för smittspridning har flera åtgärder på förhand vidtagits i samråd med arrangören och de deltagande lagen. Exempelvis har deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testas innan tillträde till arenan.

Vidare är bronsbataljerna, som brukar spelas under söndagen, strukna i år, och alla matcher genomförs utan publik. Endast de som är nödvändiga för genomförandet deltar på plats i Fyrishov.

SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021
LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam:
10.00 Örebro Volley 0-3 Engelholm (21-25, 20-25, 20-25)
12.30 Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna (25-15, 25-12, 25-16)

Semifinaler Herr:
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga (inställd): https://bit.ly/3sMIqCe
18.00 Sollentuna 3-0 Habo (25-21, 25-12, 25-20)

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer: Engelholm – Hylte/Halmstad
15.00 Final herrar: Hylte/Halmstad vs Sollentuna

LÄNKAR
• Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se
• Livestreaming: www.volleytv.se
Spelschema, resultat, statistik – damer
Spelschema, resultat, statistik – herrar