Ljungby laddar för Ungdomens GP

I helgen invaderas Uppsala av Sveriges bästa elit-, veteran- och ungdomslag. En av alla föreningar som deltar i volleybollfesten är Ljungby VBK, vars flicklag utmanar i Ungdomens GP.

Ungdomens GP är tävlingen med de vassaste lagen med spelare födda år 2001 och senare. För spelare som har åldern inne är UGP-titeln bland det största man kan erövra.

Till Ungdomens GP kvalificerar sig landets sex bästa flick- respektive pojklag, baserat på förra årets placeringar i Ungdoms-SM. Bland de föreningar som säkrade ”guldbiljetten” och i helgen beger sig till volleybollfesten i Uppsala återfinns småländska Ljundby VBK.

Ljungby har utvecklats till ett riktigt volleybollfäste. Tack vare LVBK finns det många här som andas volleyboll och beachvolley. Året runt. Föreningen har börjat skörda stora framgångar, både i ungdoms- och seniorsammanhang och såväl på taraflexgolv som i sanden.

Under 2018 utmärkte sig föreningens U19-lag genom att spela hem en sjätteplats vid Ungdoms-SM i Jönköping, vilket gav en direktplats till den prestigefyllda turnering som nu står för dörren.
– Det var en fantastisk känsla. Vi förstod alla vad det betydde: avancemang till Ungdomens GP! Mig veterligen är det första gången Ljungby är representerade i den här sammanhangen. En stor ära, konstaterar Sylvia Johansson, lagets coach.

Foto: Torbjörn Gemhed

”Speciell känsla!”

Ljungbys VBK:s A-lag spelar i Division 1 Södra och truppen består bland annat av spelare från det lag som i helgen intar Fyrishov.
– De flesta i det här gänget har spelat ihop länge, sedan de var omkring åtta år, så det är en speciell känsla för tjejerna att få åka tillsammans till GP. De ser verkligen fram emot vad väntar, säger Sylvia och fortsätter:
– Vi har förberett oss och tränat på specifika moment där vi vet att vi behöver bli bättre och där vi kan plocka in poäng. Det viktigaste är dock att de fortsätter göra det de är bra på: att aldrig ge sig!

Laget ingår i grupp B tillsammans med regerande UGP-mästaren Engelholm samt Lidingö SK, bronsmedaljören från Ungdoms-SM 2018.
– Tjejerna vill givetvis att det ska gå så bra som möjligt. Sedan ska vi komma ihåg att vi möter de absolut bästa lagen i Sverige och att vi tog den sista UGP-biljetten i och med sjätteplatsen på USM. Med det sagt går vi in i det här med inställningen att vi ska bjuda alla motståndare på en rejäl match, säger Sylvia.

Foto: Torbjörn Gemhed.

Följande lag deltar i 2019 års upplaga av UGP:
Flickor: Sollentuna VK, Engelholms VC, Lidingö SK, Lindesberg VBK, Svedala VBK (ersätter Södertelge), Ljungby VBK
Pojkar: Sollentuna VK, Habo Wolley, Lunds VK, Ystads VK, Södertelge VBK, Stöcke IF

Regerande UGP-mästare
Flickor: Engelholms VS
Pojkar: Norsjö VK

LÄNKAR
Spelschema och resultat – flickor
Spelschema och resultat – pojkar
Officiellt evenemang
Mer information om Ungdomens-GP