Ljungby & Habo högst upp på UGP-pallen

Ljungby VBK och Habo Wolley kan titulera sig UGP-mästare 2020! Det står klart efter en rafflande finaldag i Fyrshov, Uppsala.

Om man nu kan tala favorittryck i ungdomsklasser, så var det möjligtvis på just dessa två lag det låg. Såväl Ljungby som Habo klev nämligen in i Ungdomens GP i egenskap av svenska mästare i ungdomssammanhang (U18), titlar de säkrade vid 2019 års upplaga av Ungdoms-SM som avgjordes i Jönköping förra våren. Lagen var därmed toppseedade inför helgens tävlingar i Uppsala.

Ljungbys resa till triumfen var dock inte spikrak. Redan i den första gruppspelsmatchen åkte smålänningarna på en 0-2-förlust mot Norsjö, det lag som sedermera skulle stå som bronsmedaljörer. En välbehövlig vinst mot Engelholms VS i den efterföljande bataljen innebar dock att Ljungby lyckades ta sig vidare till semifinal som grupptvåa. Väl där väntade nu tufft motstånd i form av regerande UGP-mästaren Sollentuna, men LVBK hade bevisligen fått upp ångan och spelade hem finalplatsen via 2-1 i set.

När turneringen nu var framme vid sitt crescendo var det sjätteseedade uppstickaren Svedala som radade upp på andra sidan nät. Och vilken match de två kombattanterna bjöd på. Efter att lagen plockat hem varsin akt skulle det hela så avgöras i skiljeset. Svedala inledde urstarkt och hade en 8-3-ledning när Ljungby visade både klass och kyla genom att forcera sig såväl ikapp som förbi, för att sedan fullborda vändningen via 15-13. Imponerande! Inte konstigt att euforin var total i Ljungbylägret när den andra matchbollen gick in.

I en intervju som gjordes med grandprixvolleyboll.se inför helgens bravader slog Svedalacoachen Lennie Sverin fast fast att startfältet på flicksidan var enormt jämnt och att alla lag kunde stå som UGP-mästare när prispallen väl skulle summeras efter helgen. Att döma av söndagens slutspelsmatcher slog han huvudet på spiken. Fyra av totalt fem drabbningar gick nämligen till maximala tre set!

Habos resa fram till guldet var något mer bekväm, men samtidigt långt ifrån enkel. Laget lyckades gå obesegrat genom turneringen, men fick bekänna färg i såväl gruppspelet som i söndagens final när det bjöds på dubbla nerviga tresetare. Faktum är att det var samma motståndare vid båda tillfällena. Sollentuna VK var regerande UGP-mästare inför helgens turnering och gjorde sitt mesta och bästa för att inte släppa titeln ifrån sig. Den bollskickliga Habomaskinen var dock snäppet vassare i de avgörande skiljeseten och tvingade därmed SVK till kapitulation två gånger om, varav den sista resulterade i att Habo kunde räkna hem turneringssegern.

PRISPALL – UNGDOMENS GP
Flickor:
1. Ljungby VBK
2. Svedala VBK
3. Norsjö VBK
Fullständiga resultat!

Pojkar:
1. Habo Wolley
2. Sollentuna VK
3. Lunds VK
Fullständiga resultat!