KLART: Här är lagen som tar sig till Grand Prix

Lindesberg och Falkenberg blev sista lag att kvalificera sig för 2017 års upplaga av Grand Prix. Det stod klartnär helgens omgång fullbordades under söndagen. Nedan listar Volleyboll.se samtliga GP-klara lag.

Det var upplagt för rysare under söndagskvällen i volleybollens elitserie när de sista GP-platserna skulle delas ut. Regerande svenska mästarna Falkenberg tog emot uppstickaren Habo Wolley i en match där vinnaren skulle ta den enda vakanta platsen på herrsidan.

Habo var piskade att vinna med 3-0 eller 3-1 för att säkra avancemang, men hoppet levde i allra högsta grad. Gästerna stod nämligen som segrare förra gången lagen möttes.

Falkenberg verkade dock relativt opåverkade av stundens allvar och darrade inte ens när Habo gick ifrån till en tidig 6-2-ledning. Halvvägs in i första set var FVBK nämligen både ikapp och förbi. Ett sent ryck till 25-19 gav sedan 1-0-ledning.

Den andra akten såg i mångt och mycket ut på samma sätt. Habo inledde starkast och ledde som mest med fem bollar (15-10), men bara för att se hemmalaget hämta in underläget. Vid ställning 20-20 forcerade FVBK in fyra raka poäng, vilket gav ett ypperligt läge att säkra GP-platsen via någon av de fyra setbollarna. Habo räddade de två första, men när centerstjärnan Pedro Mendes hamrade in 25-22 var saken klar. Falkenberg till Grand Prix!

Falkenbergstränaren Patrick Aparicio gläds åt att laget gett sig självt chansen att försvara GP-titeln:
– 13 raka Grand Prix-avancemang. Mäktigt! För oss som klubb är det väldigt stort. Vi klarade av det i år igen, och det var helt klart ett delmål. Extremt kul, även om vägen dit inte varit lika spikrak som tidigare.

Falkenberg vann slutligen matchen med 3-1 i set.
– Vi hade kontroll på läget. Bra mottag och fint anfallsspel från vår mitt och vänsterkant gjorde jobbet åt oss i dag. Samtidigt var försvaret stabilt och gjorde det jobbigt för Habo. Vi hade bara en servemiss på de två första seten. Sedan tappade vi lite i tredje och gav bort några enkla poäng. Det var tajt, men i fjärde vi tillbaka och tog hem matchen, avslutar Aparicio.

Lindesberg gjorde damsidan komplett

Även på damsidan blev GP-kvartetten komplett. Lindesberg 3-0-besegrade Sollentuna och blev därmed fjärde och sista lag att kvalificera sig för den prestigefyllda tävlingen. Gislaved, som inför dagens omgång var enda lag att kunna hota ”Linde”, förlorade i tre raka set mot Hylte/Halmstad.

Alla GP-klara lag
Följande åtta lag är klara för avancemang till 2017 års upplaga av Grand Prix, som spelas i Fyrishov, Uppsala, 7-8 januari:
DAMER: Engelholm, Hylte/Halmstad, Örebro, Lindesberg
HERRAR: Linköping, Hylte/Halmstad, Örkelljunga, Falkenberg

Resultat och statistik från helgens elitserieomgång finns här:

DAMER

HERRAR