Hylte/Halmstad till final – jagar historiskt GP-guld

Hylte/Halmstad vann i raka set i lördagens GP-semifinal mot Sollentuna. Hallänningarna är därmed fortsatt obesegrade så här långt in på säsongen och bygger vidare på sina dubbla monstersviter. I söndagens final är det nu dukat för klassikermöte med Engelholms VS, som är de enda som står i vägen för Hylte/Halmstads första Grand Prix-titel på damsidan.

HYLTE/HALMSTAD 3-0 SOLLENTUNA
Setsiffror: 25-15, 25-12, 25-16
Poängbäst: Ellen Amaral 16 (H/H), Christina Adamopoulou (SVK).
Komplett statistik!

Sollentuna fick det som väntat tufft mot elitseriesuveränen Hylte/Halmstad, som imponerade i både försvar och anfall. Sollentunas passare Fanny Andersson om matchen:
– Vi kände på förhand att vi inte hade något att förlora, så vi gick bara in och körde och spelade vårt spel och hade trots allt roligt på vägen. Vi har en bit kvar till den absoluta toppen, så det bara att åka hem och fortsätta gnugga på med träningen.

H/H:s landslagscenter Lilly Topic om lagets insats:
– Det kändes lite nervöst – det är ju ändå Grand Prix – men jag tycker vi spelade bra i mottag och block/försvar och visade att vi har både bredd och spets i den här truppen. Vi har så många bra spelare att rulla runt på och som kan komma in från bänken och bidra. Sollentuna gjorde det bra, men vi var helt enkelt för starka idag.

– Vi har ett så sjukt härligt lag. Vi litar på varandra till 100 procent i alla lägen och är väldigt samspelta. Det är alltid mycket energi och hög intensitet på träningarna. Klubben stöttar oss på ett jättefint sätt och har plockat in riktigt bra proffs i år, fortsätter Topic.

Lily Topic jublar. Foto: Robert Boman

Ja, nog verkar det finnas både harmoni och skicklighet i truppen. I och med semifinalsegern är Hylte/Halmstad nu uppe i 15 raka segrar under volleybollsäsongen 2020/21, under vilken laget är obesegrat. Ännu mäktigare är kanske det faktum att man inte heller förlorat ett enda set. Den monstruösa setskillnaden 45-0 är skräckinjagande för vilken motståndare som helst, men enligt Lilly Topic håller laget huvudet kallt.
– Vi säger det hela tiden, det gäller att fortsätta vara ödmjuk och visa respekt för varje lag vi ställs mot. Vi ska bara fortsätta jobba på och spela vårt spel.

I söndagens final (12:30) ställs nu Hylte/Halmstad mot antagonisten Engelholms VS, ett lag hallänningarna tampats med i toppen av svensk elitvolleyboll under många år. Går H/H vinnande ur striden säkrar de klubbens första Grand Prix-titel på damsidan:
– Det är lite pirrigt och nervöst, som det ska vara inför en GP-final, och vi vill så klart vinna det där historiska guldet för oss själva, klubben och Pedro (Mendes, Hylte/Halmstads coach, reds. anm.). Men jag litar och tror på mitt lag och kapaciteten vi har, avslutar Lilly Topic.

Följd händelseutvecklingen via www.grandprixvolleyboll.se, livescore och livestream!

Avskalat och anpassat

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. Mästare koras årligen sedan 1998 och 2021 års upplaga blir den 24:e i ordningen. I potten ligger, ära, titlar och Europacupplatser.

Det är de fyra damlag och fyra herrlag som vid halvsäsong rankar högst i elitserietabellen som kvalificerar sig.

2021 års upplaga avgörs i Uppsala och är ingen annan lik. Pågående pandemi gör att årets GP-matcher varken kan eller får bli den volleybollfest vi är vana vid.

För att minimera risken för smittspridning har flera åtgärder på förhand vidtagits i samråd med arrangören och de deltagande lagen. Exempelvis har deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testas innan tillträde till arenan.

Vidare är bronsbataljerna, som brukar spelas under söndagen, strukna i år, och alla matcher genomförs utan publik. Endast de som är nödvändiga genomförandet deltar på plats i Fyrishov.

SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021
LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam:
10.00 Örebro Volley 0-3 Engelholm (21-25, 20-25, 20-25)
12.30 Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna (25-15, 25-12, 25-16)

Semifinaler Herr:
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga (inställd): https://bit.ly/3sMIqCe
18.00 Sollentuna – Habo

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer: Engelholm – Hylte/Halmstad
15.00 Final herrar: Hylte/Halmstad vs vinnaren mellan Sollentuna – Habo

LÄNKAR
• Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se
• Livestreaming: www.volleytv.se
Spelschema, resultat, statistik – damer
Spelschema, resultat, statistik – herrar

FAKTA – GRAND PRIX 2021
Datum: 23-24 januari
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala
Regerande mästare: Örebro (dam), Sollentuna (herr)
Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se.

GP-HISTORIK: MESTA MÄSTARNA
Damer
Engelholm: 9 guld
Örebro: 7 guld
Katrineholm: 2 guld
Elverket: 2 guld
Svedala VBK: 1 guld
Sollentuna: 1 guld
Vallentuna: 1 guld

Herrar
Falkenberg: 7 guld
Hylte/Halmstad: 5 guld
Linköping/Team Valla: 5 guld
Örkelljunga: 3 guld
Sollentuna: 2 guld
Habo: 1 guld