Hylte/Halmstad fixade ”guldbiljett” via 3-0-seger mot Örkelljunga

Hylte/Halmstads herrlag lyckades med det damerna inte mäktade med. Att ta sig till söndagens GP-final i Fyrishov, Uppsala. Tre raka setsegrar gjorde resan dit relativt behaglig. I final väntar nu länsrivalen Falkenberg eller antagonisten Linköping, det lag som H/H tvingades kapitulera mot i förra årets upplaga av Grand Prix.

Philip Pettersson imponerade från sin centerposition och noterades för fyra blockpoäng och totalt tio pinnar, lika många som lagkamraterna Nicholas Goodell och Adam Bradbury. Philip ger sin syn på segern:
–  Jätteskönt, jag tycker vi gör en riktigt bra match i de två första seten, det flyter på och allting men i den tredje kommer de igen och då får vi kämpa lite mer. Men det är skönt att få vinna med 3-0. Örkelljunga är ett bra lag så det var skönt med tre raka. För min egen del gick det jättebra, men laget gjorde det väldigt lätt för mig så jag tackar dem jättemycket. Jag tycker att vi ska ta med väldigt mycket till morgondagens final. Ett GP-guld skulle vara betydelsefullt, det skulle vara ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Länsrivalen Falkenberg eller förra årets GP-finalmotståndare Linköping, vilka väljer du?
– Ja… Haha.. Jag väljer helst Linköping, det är lite rivalitet mellan oss och dem så Linköping hade varit roliga att möta, men Falkenberg är duktiga så vi får se, säger Pettersson.

Foto: Robert Boman

Örkelljungacoachen Tony Westman om matchen:
– Vi var inte riktigt på tå, vi saknar energi, kanske är det nervositet… Vi presterar i serven och försvarsmässigt, men vårt sideout-spel är inte bra – där fastnar vi för mycket. Baggern är också för dålig. Samtidigt blir vi för mesiga i anfallsspelet, vi vet vad vi ska göra men vågar inte spela ut. Det sitter i huvudet. Jag vet att vi kan göra det, spelarna vet att vi kan göra det, men vi får inte ut det på planen. Det är en av de sämre matcherna vi gjort i år, vilket är tråkigt, men sedan är det så klart som så att motståndarna spelar bra i block och försvar, så det är inte bara vi som är dåliga. Morgondagens match blir viktig, vi vill ha med oss ett bra resultat därifrån. Sedan får vi se vilka det blir. LVC möter vi nästa helg, så en seger mot dem skulle vara skönt att ha med sig. Blir det Falkenberg så är också det en jätteviktig match i och med att vi möter dem om ett par veckor. Sedan vore det givetvis kul med en medalj – nu har vi bränt guldchansen och då gäller det att gå för bronset.

På damsidan är det sedan tidigare klart vilka som gör upp i söndagens medaljmatcher. Örebro var först att säkra finalplats, via 3-0-seger mot Hylte/Halmstad. Därefter var det Engelholms tur att boka ”guldbiljett” efter 3-0-triumf mot Gislaved. Därmed är det alltså Örebro och EVS som gör upp om GP-titeln, medan Hylte/Halmstad och GVK får tampas om bronset.

Grand Prix-titeln är den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM-titeln. Det är de fyra dam- respektive herrlag som rankar högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för Grand Prix, där en plats i Europacupspel ligger i potten.

Lördagens Senior-GP-semifinaler streamas, men då med en enkel produktion på Svensk volleybolls Youtubekanal. Även söndagens medaljmatcher streamas men då av Sportsground på www.grandprixvolleyboll.seLäs mer här! 

HYLTE/HALMSTAD 3-0 ÖRKELLJUNGA
(25-18, 25-16, 25-20)
Poängbäst: Tomas Vilimas (Örkelljunga) 16, Philip Pettersson/Nicholas Goodell/Adam Bradbury (Hylte/Halmstad) 10.
Komplett matchstatistik!

HELGENS GP-MATCHER

LÖRDAG 19 JANUARI
10.00 – semi 1 dam: Örebro 3-0 Hylte/Halmstad
12.30 –  semi 2 dam: Engelholm 3-0 Gislaved
15.30 – semi 1 herr: Hylte/Halmstad 3-0 Örkelljunga
18.00 – semi 1 herr: Linköping vs Falkenberg

SÖNDAG 20 JANUARI
09.00 Bronsmatch damer
11.30 Bronsmatch herrar
14.30 Final dam
16.30 Final herr

FAKTA – GRAND PRIX 2019
Datum: 19-20 januari, 2019.
Plats/arena: Fyrishov, Uppsala.
Regerande mästare: Engelholm (dam), Linköping (herr)
Deltagande elitlag – dam: Engelholm, Örebro, Hylte/Halmstad, Gislaved
Deltagande elitlag – herr: Hylte/Halmstad, Linköping, Falkenberg, Örkelljunga
Länk till söndagens livestream!

Officiell turneringssajt: [www.grandprixvolleyboll.se]www.grandprixvolleyboll.se.
Spelschema/resultat/statistik/livescore – dam
Spelschema/resultat/statistik/livescore – herr

Foto: Robert Boman.