Historiskt Grand Prix-guld för Hylte/Halmstads damer

Hylte/Halmstads damer är Grand Prix-mästare för första gången! Det står klart efter en intensiv drabbning mot rivalen Engelholm under söndagen. Hallänningarna lägger därmed beslag på säsongens första titel och säkrar samtidigt en Europacupplats!

HYLTE/HALMSTAD 3-1 ENGELHOLM
Setsiffror: 23-25, 25-21, 25-14, 25-13.
Poängbäst:  Hanna Hellvig 24 (H/H), Elis Bento 22 (EVS).
Komplett statistik!

Hylte/Halmstad klev in i dagens finaldrabbning som obesegrade under volleybollsäsongen 2020/21 och med totalt 15 raka segrar och en setskillnad om 45-0 i ryggen. Den sistnämnda sviten bröts dock omgående när Engelholm tog hem första set via 25-23. Om elitseriesuveränen skakade i och med setförlusten? Inte det minsta! Hallänningarna lade i en ny växel, utjämnade till 1-1 och gasade sedan i stor stil vidare mot klubbens allra första GP-triumf på damsidan!

– En helt fantastiskt känsla att vi tar hem klubbens första Grand Prix-titel! Otroligt starkt hur vi kom tillbaka efter första set och bara körde på. För egen del känns det naturligtvis också stort. Det här var mitt första GP, och det slutade ju ganska bra, konstaterar H/H-spikern Hanna Hellvig efter matchen.

20-åringen, som leder poängligan i Elitserien, spelade en nyckelroll i finalen. Utöver att hennes servemottagning testades flitigt av motståndarna bidrog hon också i anfall genom att vara poängbäst med totalt 24 ”pinnar” (19 anfall, 3 block, 2 ess). Efteråt hyllade hon laget:
– Vi är ett så sjukt härligt och tajt gäng. Vi peppar, stöttar och hjälper varandra både på och utanför planen och i både med- och motgång. Jag tror det syntes här idag när vi förlorade första set. Sättet vi kom tillbaka på kan vi ta med oss inför sluttampen av grundserien och SM-slutspelet då det blir många tuffa matcher. Det är en trygghet att ha den här insatsen i ryggen.

Foto: Robert Boman

Pedro Mendes, som gör sin första säsong som Hylte/Halmstadscoach, var mycket nöjd med lagets insats:
– Det känns stort! Vi visste att GP-helgen skulle bli en utmaning. Vi har inte pressats ordentligt hittills den här säsongen, så jag var intresserad av att se hur laget skulle svara upp på pressen. Nu efteråt kan jag bara konstatera att tjejerna gjorde det riktigt bra. Jag är glad över hur de hanterade allt. Alla steppade verkligen upp och litade på vårt spel, även när vi förlorade första setet. Vi väntade på att den där setförlusten skulle komma någon gång och visste hur vi skulle agera. Ärligt talat är jag glad att det hände just i den här matchen och i det här sammanhanget. Det blev ett perfekt test.

Engelholm är besvikna över resultatet, men lagets coach Patrick Aparicio lyfter fram de många positiva saker laget kan ta med sig:
– Viktigt och riktigt kul att spela vinna-/försvinna-matcher. Det blir en helt annan intensitet både på och utanför planen. Det är de här matcherna vi tränar och spelar för. Spelet i finalen höll hög nivå. Båda lagen spelade bra i mottag och försvar och det bjöds på många långa bollar. Hylte/Halmstad var bättre på att avgöra dem, medan vi hade lite svårare. Det är något vi måste fortsätta jobba med. Känslan är ändå att vi går framåt och att utvecklingskurvan pekar uppåt, vilket lovar gott inför vad som väntar i vår, då vi ska ha närmat oss Hylte/Halmstad ytterligare.

15:00 under söndag eftermiddag gör Sollentuna och Hylte/Halmstad upp om Grand Prix-titeln på herrsidan.

Följ händelseutvecklingen via www.grandprixvolleyboll.se, livescore och livestream!

Avskalat och anpassat

Grand Prix räknas som den mest prestigefyllda turneringen inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM. Mästare koras årligen sedan 1998 och 2021 års upplaga blir den 24:e i ordningen. I potten ligger, ära, titlar och Europacupplatser.

Det är de fyra damlag och fyra herrlag som vid halvsäsong rankar högst i elitserietabellen som kvalificerar sig.

2021 års upplaga avgörs i Uppsala och är ingen annan lik. Pågående pandemi gör att årets GP-matcher varken kan eller får bli den volleybollfest vi är vana vid.

För att minimera risken för smittspridning har flera åtgärder på förhand vidtagits i samråd med arrangören och de deltagande lagen. Exempelvis har deltagarna att förhålla sig till särskilt framtagna riktlinjer, samtidigt som spelare, ledare och funktionärer testas innan tillträde till arenan.

Vidare är bronsbataljerna, som brukar spelas under söndagen, strukna i år, och alla matcher genomförs utan publik. Endast de som är nödvändiga för genomförandet deltar på plats i Fyrishov.’

SPELSCHEMA – GRAND PRIX 2021
LÖRDAG 23 JANUARI
Semifinaler Dam:
10.00 Örebro Volley 0-3 Engelholm (21-25, 20-25, 20-25)
12.30 Hylte/Halmstad 3-0 Sollentuna (25-15, 25-12, 25-16)

Semifinaler Herr:
15.30 Hylte/Halmstad – Örkelljunga (inställd): https://bit.ly/3sMIqCe
18.00 Sollentuna 3-0 Habo (25-21, 25-12, 25-20)

SÖNDAG 24 JANUARI
12.30 Final damer: Engelholm 1–3 Hylte/Halmstad (23-25, 25-21, 25-14, 25-13)
15.00 Final herrar: Hylte/Halmstad vs Sollentuna

LÄNKAR
• Officiell turneringssajt: www.grandprixvolleyboll.se
• Livestreaming: www.volleytv.se
• Spelschema, resultat, statistik – damer
• Spelschema, resultat, statistik – herrar