GP-kollen: Två månader till Grand Prix 2017

Med exakt två månader till Grand Prix 2017 passar volleyboll.se på att ta en titt på tabelläget i Elitserien. Vilka lag ligger egentligen bäst till för ett avancemang Senior-GP? Och vilka behöver rycka upp sig?

Elitseriesäsongen 2016/17 har nått en riktig milstolpe till datum. I dag är det exakt en månad sedan Sveriges hösta volleybollserie servade igång. I dag är det också exakt två månader tills 2017 års upplaga av Grand Prix går av stapeln i Uppsala.

Det är visserligen först den 15 december som det blir helt klart vilka lag som kvalar in till den prestigefyllda helgen i Fyrishov, men genom en snabb titt på elitserietabellen kan man redan nu börja ana vilka som ligger närmast avancemang.

EVS trummar på

På damsidan har Engelholm stått för en minst sagt imponerande inledning på säsongen. Laget är obesegrat efter sex spelade matcher och har inte förlorat mer än ett enda set sedan man drabbade samman med guldtippade Hylte/Halmstad under premiärhelgen. Trots enorm rullians i spelartruppen under silly season har coach PA Sääf bevisligen lyckats göra EVS både sammansvetsat och slagkraftigt, varför laget placerar sig högst upp i tabellen med maximala 18 poäng. Fortsätter de svenska mästarna prestera på samma sätt ska mycket till för att de inte ska få chansen att försvara GP-guldet från 2016.

Strax bakom hittar vi SM-finalisten Örebro, som mäktat 15 poäng på sex matcher. Säsongens hittills enda förlust kom mot just Engelholm. Ytterligare ett snäpp ner i tabellen återfinns Lindesberg och Hylte/Halmstad som samlat ihop till nio poäng vardera på fem spelade matcher. Svedala, som skrapat ihop sex poäng på fem matcher, flåsar H/H och Linde i nacken och är närmast att utamana om GP-avancemang. Vid en närmare granskning av den haltande tabellen står också klart att även Gislaved och Sollentuna har rimliga chanser att kvala in. Lagen har visserligen ”bara” skrapat ihop tre poäng vardera så här långt, men då ska poängteras att de spelat blott fyra matcher, vilket är minst av alla i Elitserien.

Kvartett av lag rycker

På herrsidan har vi sin tur fått se en kvartett av lag rycka i toppen av tabellen. Falkenberg, Linköping, Hylte/Halmstad och Habo har samtliga stått för starka prestationer under den första elitseriemånaden och har på så sätt skaffat sig ett gediget försprång ner till tabellfemman Sollentuna och övriga lag på den nedre halvan.

Falkenberg toppar tabellen med 16 inspelade poäng, men då ska sägas att de kan bli passerade av de övriga topplag – som alla har en match mindre spelad än FVBK – under den här veckan. Sollentuna, Södertelge och Örkelljunga, som jagar närmast bakom, har definitivt chans att äta sig ikapp, men då krävs i princip idel segrar den närmaste månaden.

Om Senior-GP spelats i dag…
Damlag
Engelholm
Örebro
Lindesberg
Hylte/Halmstad

Herrlag
Falkenberg
Linköping
Hylte/Halmstad
Habo

Tabelläget just nu
Damer
Engelholm 18
Örebro 15
Lindesberg 9
Hylte/Halmstad 9
Svedala 6
Gislaved 3
Sollentuna 3
Lund 2
RIG Falköping 1

Herrar
Falkenberg 16
Linköpings VC 15
Hylte/Halmstad 15
Habo 14
Sollentuna 8
Södertelge 7
Örkelljunga 6
Vingåker 5
Tierp 4
RIG Falköping 0

Fakta – Grand Prix 2017
Datum: 7-8 januari
Arrangör: Uppsala VBS och Svensk volleyboll
Plats: Fyrishov, Uppsala
Antal lag: Fyra dam och fyra herr

Text: Herman Sewelén
Spelarfoto: Glenn Unger, Falkenbergsbild